ACORD POLITIC pe Codul Fiscal. TVA scade etapizat. Cu cât și de când

de:
27 aug. 2015
0 Afișari
ACORD POLITIC pe Codul Fiscal. TVA scade etapizat. Cu cât și de când

UPDATE 11:40: Liviu Dragnea susține că discuțiile s-au bazat pe precauție din partea tuturor celor prezenți și că partidele au ajuns la un acord în ceea ce privește Codul Fiscal. Acesta a declarat că vrea adoptarea unui Cod Fiscal stabil: 

„Intenția noastră comună a fost și rămâne, ca acest Cod Fiscal să dureze în timp, să arate stabilitate în mediul economic.

Am urmărit ca, prin Legea Bugetului, dar și prin prevederile din acest cod fiscal să ne încadrăm într-un deficit de sub 2%.

Modificările vor fi adoptate în forma etapizată, dar vor fi aplicate pe etape.

TVA va scădea la 20% de la 1 ianuarie 2016 și la 19% din 1 ianuarie 2017. 

Taxa pe construcții speciale va fi eliminată începând cu 1 ianuarie 2017, cu o excepție, în ceea ce privește taxa pe construcțiile speciale din agricultură, care va fi eliminată din 2016.

Plafonarea contribuțiilor la asigurările de sănătate va fi aplicată de la 1 ianuarie 2017. Plafoanarea, la 5 venituri medii brute pe economie.

Am mai discutat despre Legea Bugetului de Stat pentru anul viitor. Am comvenit ca Guvernul să prezinte proiectul de buget până la 15 noiembrie.

Vrem să colaborăm, și pentru bugetul de anul viitor, la fel ca la această discuție, pe tema Codului Fiscal.

Nu am semnat documente, suntem oameni responsabili”, a declarat Dragnea la ieșirea de la consultările avute cu liderii partidelor politice.

Într-o postare pe pagina personală de Facebook, premierul Victor Ponta a salutat consensul la care au ajuns partidele.

„Salut și mă bucură acordul partidelor parlamentare privind Codul Fiscal! Adoptarea acestuia cât mai rapid este cea mai bună veste pentru mediul de afaceri, pentru investitori și mai ales pentru cetățenii obișnuiți ai țării noastre!”, a scris Victor Ponta, pe Facebook.

UPDATE 10:30: Liderul UNPR, vicepremierul Gabriel Oprea, a declarat că întâlnirea a fost foarte profitabilă și că oamenii vor fi plăcut surprinși de rezultatele acesteia. Președintele UNPR susține că s-a ajuns la o concluzie. Totuși, Oprea nu a oferit mai multe detalii despre discuțiile purtate cu liderii celorlalte partide. 

Codul Fiscal va fi dezbătut astăzi de liderii PSD, UNPR, PNL, UDMR şi ALDE. Aceștia se vor întâlni, din nou, pentru a lua o decizie politică în privinţa Codului Fiscal. 

Întâlnire Klaus Iohannis – Gabriel Oprea, cu o zi înainte de dezbaterea pe Codul Fiscal

Sesiunea parlamentară extrordinară, în care urma să fie dezbătut proiectul, a fost anulată, modificarea Codului urmând să fie făcută în sesiunea normală care începe la 1 septembrie.

Ponta, despre amânarea Codului Fiscal: Eu mi-am făcut treaba, am pus pe masă un Cod foarte bun

„Este important să avem întâlnirea joi, Codul Fiscal nu este o joacă, este una dintre cele mai importante legi. Noi am considerat în coaliţie, să ne luăm câteva zile să ne uităm pe cifre şi să luăm o decizie în cunoştinţă de cauză”, a mai explicat Dragnea, decizia de amânare a discutării Codului Fiscal în Parlament.

Reprezentaţii partidelor politice au avut, săptămână trecută, o consultare tehnică, la care a participat şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovci, şi în cadrul căreia cei mai mulţi au fost de acord cu un pact tehnic privind o cotă de TVA de 20%, în loc de 19% şi amânarea eliminării accizelor la alcool şi carburanţi. Deşi acordul tehnic urma să stea la baza unei decizii privind cererea de reexaminare a Codului Fiscal, în cadrul sesiunii parlamentare extraordinare, preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat, însă, luni, după prima şedinţă a coaliţiei guvernamentale, că partidele din coaliţie doresc o întâlnire politică, la nivelul preşedinţilor de partide, informează Mediafax, citată de realitatea.net.

Liviu Dragnea a subliniat că ministrul Teodorovici a avut un singur mandat, acela de a asculta opiniile şi a furniza datele tehnice, arătând că aceasta a greşit dacă a anunţat că ar exista consens pe tema Codului Fiscal.

Cookies