Licitație de 1 miliard de lei organizată de Primăria Sectorului 5, anulată. E vorba de un contract pentru întreținerea și modernizarea spațiilor verzi

17 apr. 2024
3482 afișări
Licitație de 1 miliard de lei organizată de Primăria Sectorului 5, anulată. E vorba de un contract pentru întreținerea și modernizarea spațiilor verzi
Licitație de 1 miliard de lei organizată de Primăria Sectorului 5, anulată. E vorba de un contract pentru întreținerea și modernizarea spațiilor verzi | Foto simbol: Infrastructură 5/Facebook

​La finalul lunii martie 2024, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a luat decizia de a anula o licitație publică pe care o organizase Primăria Sectorului 5. Valoarea acesteia era de până la 1 miliard de lei, fără TVA.

Licitație de 1 miliard de lei organizată de Primăria Sectorului 5, anulată

Licitația a fost demarată cu scopul a încheia un acord cadru pentru întreținerea și modernizarea spațiilor verzi de pe raza Sectorului 5. Conform informațiilor transmise de HotNews.ro, motivul pentru care CNSC a decis că aceasta trebuie să fie anulată este următorul:

  • Având în vedere valoarea mare a licitației, aceasta ar fi trebuit să fie împărțită în mai multe loturi.

Contestația ce a dus în final la anularea acestei licitații publice a fost făcută de către un competitor. În decizia dată de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor se arată:

Nelegalitatea actului atacat derivă din încălcarea de către autoritatea contractantă a dispozițiilor art. 2 din Legea nr. 98/2016, art. 50 din Legea nr. 98/2016 prin elaborarea unei documentații de atribuire care restrânge concurența prin impunerea unui lot unic pentru activități/produse care nu sunt similare și nu fac parte din activitatea curentă a operatorilor economici. 

De asemenea, CNSC a mai specificată că PS5 a încălcat și dispozițiile art. 155 din Legea nr. 98/2016, prin impunerea unor cerințe tehnice ce vizează anumite produse/producători. Astfel, posibilitatea companiilor interesată de a lua parte la această licitație a fost îngrădită.

Ce spune Primăria

În 22 februarie 2024, Primăria Sectorului 5 a luat decizia de a suspendat din oficiu licitația, în urma contestației. De asemenea, PS5 a informat că a existat un motiv pentru care a luat decizia de a nu împărți această licitație în mai multe loturi.

Mai precis, administrația publică a motivat decizia prin următoarele:

  • Ar exista riscul ca unul dintre loturi să nu fie atribuit și, astfel, autoritatea contractantă ar rișca să nu poată asigura amenajarea și întreținerea corespunzătoare a stațiilor verzi.

Argumentul nu a fost însă unul acceptat de CNSC, considerând că acesta nu este unul valid. Conform deciziei:

Argumentul adus de autoritatea contractantă nu este valid: dacă există riscul ca unul dintre loturi să nu poată fi atribuit, atunci cu atât mai mult lotul unic nu va putea fi atribuit. 

Astfel că, în 12 martie 2024, licitația a fost anulată.

Cookies