Contractul de modernizare a Gării de Nord din București, în valoare de 420 de milioane de lei, a fost câștigat la licitație de o companie de construcții din Baia Mare, care figurează în acte cu doar 35 de angajați. Lucrările ar urma să fie finalizate în patru ani și jumătate, incluzând în acest interval proiectarea dar și construcția propriu-zisă.
Modernizarea cele mai mari gări din România, Gara de Nord, ar urma să fie realizată de o companie din Baia Mare, care, deși figurează în acte cu doar 35 de angajați, a primit de la CFR Infrastructură contractul în valoare de 420 de milioane de lei, potrivit Economedia.
Mai precis, contractul a fost câștigat de asocierea companiei de construcții GDO MOV IMPEX, care a raportat în anul 2022 25 de angajați și compania care se va ocupa de proiectarea lucrărilor, respectiv Omega Cert Sistem SRL, care figurează în acte cu un singur angajat. CFR Infrastructură, companie coordonată de Ministerul Transporturilor, a organizat o licitație pentru a oferi contractul de modernizare a Gării de Nord din București. Potrivit surselor Economedia, acest contract ar fi deja semnat.
Celelalte firme care au participat la licitație, Erbașu SCC și CMA Construct, au contestat rezultatul licitației, motivând numărul scăzut de angajați ai companiei din Baia Mare. În acest sens, Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a trimis Corpul de Control la CFR Infrastructură. Deși contestația celor două companii a fost aprobată de CNSC, compania din Baia Mare, GDO MOV, a mers la Curtea de Apel, câștigând în tribunal, astfel că este și în prezent în posesia contractului de 420 de milioane de lei.
Compania câștigătoare are la dispoziție patru ani și jumătate pentru a realiza lucrările. Precis, din acest interval, nouă luni sunt alocate pentru proiectare, și 46 de luni pentru executarea lucrărilor. Majoritatea fondurilor pentru acest proiect provin de la Uniunea Europeană, prin Programul Operațional Transport 2021-2027.
Potrivit autorităților, pentru început vor fi reabilitate spațiile existente din cele trei corpuri ale Gării de Nord. Apoi, vor fi modernizate și consolidate clădirile destinate călătorilor, vor fi modernizate spațiile destinate persoanelor, îndeosebi persoanelor cu dizabilități și vor fi reabilitate monumentele din preajma gării.
Apoi, proiectul prevede crearea unor spații verzi centrale, unde călătorii vor putea aștepta trenul, instalarea de balustrade, rampe pentru persoane cu dizabilități, lifturi, sisteme de control acces și sisteme noi de ventilație/încălzire și modernizarea sistemului de iluminat și a instalațiilor sanitare, termice și sanitare.
CITEȘTE ȘI
71 de adăposturi vor fi montate în stațiile STB din Sectorul 6. Primăria a transmis lista acestora