Liber la joacă în curtea școlii după ore. Legea a intrat în vigoare. ”Urmează partea cea mai grea”, spune un inițiator

05 ian. 2023
520 Afișari
Liber la joacă în curtea școlii după ore. Legea a intrat în vigoare. ”Urmează partea cea mai grea”, spune un inițiator
FOTO: Agerpres

Legea care obligă școlile să permită accesul liber la terenurile de sport din curte, o dorință a părinților și copiilor deopotrivă, a intrat în vigoare. Legea care modifică Legea educației fizice și sportului nr.69 din 9 mai 2000 a intrat în vigoare pe 4 ianuarie, după ce a fost promulgată și publicată în Monitorul Oficial.

Curtea școlii aparține copiilor și după program, și-a exprimat public bucuria unul dintre inițiatorii legii, deputatul USR Tudor Pop. Deși au trecut doi ani pentru a convinge Parlamentul să o voteze, din cauza mentalității că va există pericolul de vandalizare, Tudor Pop, inițiatorul legii, spune că ceea ce e mai greu acum începe.

Potrivit legii, școlile au la dispozitie 120 de zile să își modifice regulamentele de funcționare, astfel încât să poată permite accesul liber la terenurile de sport din curtea scolii, după program.

Totodată, școlile sunt obligate să stabilească și orarul de acces, după încheierea cursurilor și în zilele libere, precum și afișarea acestuia la un loc vizibil și pe Internet.

Accesul în spatiile și terenurile de sport exterioare ale unităților de învățământ va fi permis și gratuit tuturor copiilor și tinerilor cu vârsta peste 18 ani care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional.

 

Tudor Pop, deputat USR, inițiator al legii: ”Bolovanul s-a urnit și legea își va produce încet și sigur efectele”

Unul dintre cei 56 de deputați și senatori care și-au pus semnătura pe proiect, deputatul Tudor Pop, spune că deși urmează cea mai grea etapă, legea își va produce încet dar sigur efectele.

”Urmează partea cea mai grea: să convingem autoritățile locale și directorii de școli să transforme curtea școlii în locul unde copii se pot îndrăgosti de sport și mișcare.

Bolovanul s-a urnit și legea își va produce încet și sigur efectele”, spune acesta care este dispus să medieze situațiile dificile acolo unde va exista rezistență din partea școlilor.

”Vom insista cu dialog, exemple de bune practici și mediere acolo unde vom întâmpina dificultăți la implementare. Mergem mai departe în local.”, a precizat Pop.

”Este un mare pas înainte pentru sănătatea fizică si mintală a copiilor.”, a completat parlamentarul.

Initiativa legislativă care permite accesul liber pe terenurile de sport din scoli, în afara orelor de program, astfel încât copiii să aibă posibilitatea de a se juca într-un mediu sigur și nu pe străzi, în condițiile în care orașele sunt pline de mașini, a fost adoptată din nou de Parlament, în luna decembrie.

Proiectul a fost redepus de USR în iunie 2022, după ce o primă lege, considerată cu omisiuni, a fost blocată de Guvernul Ciucă printr-o sesizare la Curtea Constituțională.

În aprilie 2022, CCR motiva declararea legii ca fiind neconstituțională întrucât “are un caracter neclar şi imprecis în privinţa modalităţii în care se realizează acest drept de a folosi”.

 

Pledoaria pentru sport în curtea școlilor după ore

România se situează între ultimele state membre ale UE în ceea ce privește nivelul de practicare a sportului și mișcării, au scris inițiatorii legii.

”Statisticile publicate de Eurostat în 2019 indică o situație îngrijorătoare, care ne arată că România se află pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește sporturile practicate la toate vârstele. Doar 8% dintre români practică un sport, în timp ce media europeană este de 44%. Conform aceluiași eurobarometru, 63% din populația țării noastre nu face niciodată exerciții fizice sau sport”, motivează aceștia.

„În rândul adolescenților, nivelurile activității fizice sunt în scădere față de 2014, în timp ce comportamentele sedentare sunt în creștere accentuată. Această situație a fost agravată de ultimii doi ani de pandemie de COVID-19, în care lipsa activității fizice și a relaționării socio-afective au generat efecte negative asupra dezvoltării și stării de bine a copiilor prin inactivitate și sedentarism, prelungirea timpului de utilizare a diverselor ecrane, afectarea somnului și alimentației, ce conduce la creșterea în greutate, probleme cu vederea, musculatura”, susțin parlamentarii.

Îți mai recomandăm și:

Cookies