Liber la țepe: Înșelăciunea cu cecuri nu mai apare în Codul Penal

de:
05 mart. 2014
0 Afișari
Liber la țepe: Înșelăciunea cu cecuri nu mai apare în Codul Penal

Astfel, înșelăciunea cu cecuri intră sub incidența unei legi din 1934. Drept urmare, pedeapsa scade de nu mai puțin de 12 ori, până la maximum un an de pușcărie sau amendă. În plus, inculpaţii care își recunosc fapta pot încheia cu procurorul un acord care să le reducă pedeapsa fără a mai fi nevoie să treacă printr-un proces, conform capital.ro.

Marii câştigători sunt însă inculpaţii cu procese vechi pe rol, care ar putea avea surpriza să constate că faptele lor s-au prescris deja, conform noilor reglementări.

Noul Cod penal tratează cu mare blândețe infracțiunile de natură economică. Se remarcă înșelăciunea și delapidarea, unde pedepsele se reduc și de patru ori, scăzând, în consecinţă, și termenul de prescripție.

Pentru un om de afaceri cu  bani și cu avocați iscusiți, noul Cod penal poate fi un adevărat cadou în cazul în care ajunge să aibă probleme cu justiția. Ba, mai mult, chiar și cei care au ajuns deja pe băncile tribunalului pot profita de modificările substanțiale în ceea ce privește definițiile, pedepsele și termenele de prescripție în cazul infracțiunilor de natură economică, având în vedere că procesele lor se vor judeca pe noul Cod penal (legea evident mai favorabilă).

Una dintre modificările importante vizează excluderea din articolul care definește înșelăciunea a paragrafului privind cecurile fără acoperire. „Înșelăciunea prin cecuri își găsește astăzi o incriminare specifică în Legea asupra cecului nr. 59/1934, așa cum a fost recent modificată, în sensul că regimul sancționator este închisoarea de la 6 luni până la un an sau amendă, spre deosebire de regimul sancționator anterior datei de 1 februarie, când fapta se pedepsea conform înșelăciunii din Codul penal, posibil chiar cu 20 de ani de închisoare”, explică Antoniu Obancia,  partener la Zamfirescu Racoți and Partners (ZRP), specialist în drept penal economic.

Modificarea este  foarte importantă, întrucât utilizarea cecurilor fără acoperire a devenit o practică frecventă în ultimii ani. Potrivit rapoartelor Băncii Naționale a României (BNR), în fiecare lună din 2013 au fost refuzate la plată între 600 și 800 de astfel de instrumente, cu o valoare totală medie de cel puțin 20 de milioane de lei. Maximul ultimului an a fost înregistrat în ianuarie 2013, când peste 1.000 de cecuri cu o valoare totală de 31 de milioane de lei au fost refuzate.

Reducerea drastică a pedepselor în ceea ce privește două dintre infracțiunile economice importante (înșelăciunea – de la maximum 12 ani la maximum trei ani – și delapidarea – de la maximum 15 ani la maximum şapte ani) presupune o reducere substanțială a termenelor de prescripție a faptelor.

Astfel, pentru înșelăciune, termenul scade de la zece ani la doar cinci ani, în timp ce pentru delapidare scade de la zece ani la opt ani. În cazul înșelăciunilor cu cecuri, unde pedeapsa este de maximum un an sau amendă, infracțiunea se prescrie în doar trei ani, față de zece ani, cum era pe vechiul Cod penal.

Cookies