Leon Foucault, sărbătorit de Google

de:
18 sept. 2013
0 Afișari
Leon Foucault, sărbătorit de Google

Léon Foucault (n. 18 septembrie 1819 – d. 11 februarie 1868) a fost un fizician și astronom francez.
Léon Foucault a rămas în istoria fizicii mai ales pentru experiența sa care a demonstrat rotația Pămîntului în jurul axei sale (pendulul lui Foucault, instalat în Pantheonul dinParis). Acest pendul a fost reinstalat în 1995 și în prezent se poate vizita. Alte contribuții ale sale în fizică: determinarea vitezei luminii, inventarea giroscopului, descoperirea „curenților Foucault”.

LÉON FOUCAULT este omagiat de Google printr-un Doodle, la 194 de ani de la naştere. În Google Doodle-ul pentru LÉON FOUCAULT, literele care formează cuvântul Google sunt scrise pe un cerc pe deasupra căruia circulă pendulul lui FOUCAULT.

LEON FOUCAULT şi-a instalat PENDULUL în domul Panteonului din Paris, în februarie 1851. Astfel, el a reuşit prima demonstraţie care arată că Pământul se învârte în jurul proprieisale axe.

LEON FOUCAULT a folosit pentru asta un PENDUL atârnat de tavanul clădirii, pendul care oscila.
Experimentul s-a bucurat de un succes atât de mare încât PENDULE de acest fel au fost instalate în multe oraşe din Europa şi America, atrăgând o mulţime de curioşi.

Ulterior, un alt experiment l-a făcut celebru în întreagă lume, LEON FOUCAULT folosind un giroscop, că metodă mai simplă de a demonstra rotaţia Pământului.

Pendulul lui Foucault, un experiment foarte important in fizica si cosmologia moderna, s-a stricat definitiv.Pendulul original a lui Foucault s-a stricat definitiv dupa ce cablul care il sustinea s-a rupt, greutatea de alama lovindu-se puternic de podeaua de marmura a Muzeului de Arte si Meserii din Paris.In 1851, omul de stiinta francez Leon Foucault a facut o demonstratie senzationala la Paris in care a aratat ca Pamantul are o miscare de rotatie, in fata unui grup de demnitari, printre care se afla si Napoleon al III-lea. A suspendat o greutate de alama, cu ajutorul unui cablu, de tavanul Pantheon-ului din Paris, pentru a crea un pendul si i-a dat un impuls pentru a se misca liber, in orice directie, de-a lungul axei verticale.

LEON FOUCAULT a devenit membru al Royal Society din Londra, datorită contribuţiilor sale în domeniul fizicii. Numele lui se află printre cele 72 scrise pe Turnul Eiffel.
LÉON FOUCAULT a folosit şi a denumit giroscopul, iar în 1855 LÉON FOUCAULT a primit o medalie pentru cercetări experimentale remarcabile şi a fost făcut oficial fizician de către observatorul imperial din Paris.
LÉON FOUCAULT a inventat, în 1857, polarizatorul FOUCAULT, apoi un test care determină dacă oglinda telescopului are imperfecţiuni.

Spre finalul vieţii, LÉON FOUCAULT a fost făcut membru al Societăţii regale din Londra şi s-a reconvertit la romano-catolicism, pe care îl abandonase anterior. LEON FOUCAULT s-a îmbolnăvit de scleroză multiplă şi a murit pe 11 februarie 1868 în Paris.

LÉON FOUCAULT a fost înmormântat la cimitirul Montmartre din Paris. Asteroidul 5668 FOUCAULT a fost botezat după LÉON FOUCAULT, iar LÉON FOUCAULT este unul dintre cele 72 de nume inscripţionate în Turnul Eiffel.

LEON FOUCAULTa murit la Paris pe 11 februarie 1868 şi a fost îngropat în cimitirul Montmartre.

Cookies