„Legitimați-vă, amendă!” Validatoare STB care nu funcționează + controlori care flutură o legitimație pe care n-apuci s-o citești – două mari frustrări ale călătorilor

22 feb. 2023
60299 afișări
"Legitimați-vă, amendă!" Validatoare STB care nu funcționează + controlori care flutură o legitimație pe care n-apuci s-o citești - două mari frustrări ale călătorilor. Sursa imagine: Inquam Photos / George Călin

Tot mai mulți călători STB ajung să fie amendați din cauza validatoarelor care nu funcționează și din cauza controlorilor care nu țin cont de această situație. Pe deasupra, oamenii întâlnesc controlori care nici nu doresc să se legitimeze, deși este obligația lor, potrivit regulamentului Societății de Transport București.

„Legitimați-vă, amendă!”, situație întâlnită de tot mai mulți călători STB

O bucureșteancă a povestit situația prin care a trecut, marți, 21 februarie, pe pagina de Facebook „Reclamații STB (RATB)”. De ce a ajuns femeia să regrete că a ales să călătorească cu STB? Aceasta a urcat cu încă două prietene în mijlocul de transport în comun, au încercat să plătească călătoria cu cardul, dar validatorul nu a funcționat.

Ele s-au așezat pentru a achita călătoriile prin SMS, dar imediat a apărut o doamnă care le-a spus „legitimați-vă, amendă!”. Călătorul a încercat să-i explice situația controlorului care încercase validatorul și văzuse că nu funcționa, dar angajatul nu a vrut să asculte:

I-am explicat situația și nu a vrut să mă asculte, a încercat chiar ea, ce să vezi nu a mers. Amenda 80 lei pentru 3 lei cu care urma să îmi iau bilet. M-a îmbrâncit și amenințat că va chema poliția, trebuia să aștept să o cheme, doamna nu avea legitimație și blocase și validatorul! Ireal, ireal..ne întrebăm de ce suntem la coada Europei!

Validatoarele STB nu funcționează tot timpul + controlori fără legitimații

Luni, 20 februarie 2023, o altă doamnă, turistă, a povestit că validatoarele STB nu funcționau, iar în momentul în care fiica sa încerca să achite călătoria pentru amândouă prin aplicația 24 Pay, dar nici aceasta nu funcționa, au apărut două persoane care nu aveau legitimații, dar care o trăgeau de mânecă să o controleze.

Unul dintre controlori a încercat validatorul de mai multe ori, împreună cu fiica doamnei, dar aparatul tot nu funcționa. Cu toate acestea, a obligat-o pe fată să plătească 80 de lei pentru un „amărât” de 3 lei.

„Trebuia să-i demonstrezi că merge aplicația și apoi o amendai.
Apropo firma care va plătește a pus la dotare ținută sau macar o legitimație care trebuie prezentată”, povestește femeia pe aceeași pagină de Facebook.

Marți, 21 februarie 2023, o altă doamnă a atașat poze și a povestit într-o postare pe grupul de Facebook „Reclamații STB (RATB)”:

pe linia 201, aceste „doamne” controlor se leagă aiurea de oamenii care abia urcă în autobuz și nu apucă să valideze călătoria, iar cand sunt luate la întrebări refuză să prezinte legitimația și înjură oameni. Așa arată niște angajate ale statului. RUȘINE

Control STB, regulament

Potrivit informațiilor oficiale transmise de STB, în timpul programului de lucru (în funcție de anotimp), controlorii trebuie să poarte veste de culoare albastră, cu sigla societății (pe față) și cu inscripția CONTROL (pe spate) ori tricouri tip polo, tot de culoare albastră, ce sunt inscripționate cu aceleași însemne menționate anterior.

STB le impune angajaților (funcția de controlor legitimații de călătorie) să respecte o ținută decentă, formată din cămașă de culoare deschisă și pantalon culoare închisă.

Din iunie 2022, Societatea de Transport București a introdus și activitățile de supracontrol:

Pentru eficientizarea activității de verificare a titlurilor de călătorie în mijloacele de transport public, începând din luna iunie 2022, STB SA desfășoară inclusiv activități de supracontrol, repartizând în traseu echipe de controlori care nu poartă veste de culoare albastră cu însemnele CONTROL – STB SA.

În momentul controlului, echipele de controlori sunt „instruite” așa cum spune STB, să prezinte legitimația de control, cardul de operator și echipamentul de control.

Pe legitimația de control se regăsesc poza și datele de identificare ale angajatului STB (nume, prenume și numărul de serviciu), iar pe verso există delegația de control, care reprezintă împuternicirea pentru efectuarea verificării titlurilor de călătorie.

Așa ar trebui să arate legitimația unui controlor STB. Sursa foto: STB
Așa ar trebui să arate legitimația unui controlor STB. Sursa foto: STB

De asemenea, cardul de operator cu aplicație de control activă (denumit card de identitate) conține poza și datele de identificare ale angajatului STB (nume, prenume și numărul de serviciu), prin intermediul căruia controlorii legitimații călătorie se autentifică și inițiază starea de control la validatoare. Acest card nu poate fi clonat, iar angajații îl au în posesie doar în timpul programului de lucru.

Mai multe informații, AICI.

Cookies