ARHIVA B365

Legea Tutunului a fost adoptată: Fumatul rămâne interzis în baruri. Cum arată noile ETICHETE FOTO

Legea, care conține noile dimensiuni ale avertismentelor și pictogramelor de pe pachete (obligatoriu pe 65% din suprafața pachetelor), precum și conținutul acestora, urmează a fi trimisă la președinție spre promulgare, după care va fi publicată în Monitorul Oficial. Ea va intra în vigoare de la 30 de zile de la publicarea în Monitor, iar termenul de redactare a normelor de aplicare a legii este de 45 de zile de la publicare. Acesta este și motivul pentru care companiile de tutun au avertizat că este posibil ca activitatea fabricilor să fie suspendată cel puțin pentru 15 zile.

Odată cu intrarea în vigoare a legii, companiilor le este interzisă producerea de pachete de țigări sub forma actuală, însă le este permisă vânzarea acestora până la epuizarea stocurilor. Potrivit unor surse din piață, în intervalul dintre data intrării în vigoare a legii și cea a publicării normelor tehnice, companiile fie își vor înceta procesul de producție, fie vor produce după cum înțeleg ele conținutul legii. În acest din urmă caz, companiile își vor asuma un risc important, ca aspectul (text, culori, dimensiuni etc) pachetelor să nu corespundă caracteristicilor prevăzute în norme, ceea ce ar conduce la retragerea de piață a respectivelor produse (și implicit la asumarea unor pierderi), scrie profit.ro.

Astfel, țigările mentolate vor mai putea fi comercializate până în 2019, însă vor dispărea de pe piață cele cu capsulă, iar pachetele cu astfel de țigări care se află în acest moment pe piață vor putea fi puse în vânzare până la 20 mai 2017, a explicat Magdalena Ciobanu, expert în Ministerul Sănătății pentru Controlul Tutunului.

În momentul în care va intra în vigoare legea, adică la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, vor trebui să dispară de pe piață produsele cu tutun aromate, mai specific țigările care în momentul de față au capsule aromate în filtru. Cu data intrării în vigoare a legii, producătorii trebuie să fabrice pachetele de țigări conform noilor reguli. Țigările mentolate vor mai putea fi comercializate din păcate până în 2019„, a explicat Magdalena Ciobanu, la Palatul Parlamentului.

Prin votul final acordat proiectului de lege se năruie și speranțele fumătorilor și ale patronilor de cârciumi și baruri de relaxare a actualelor prevederi ale legislației privind interzicerea fumatului în spațiile publice închise.

Lunea trecută, când plenul Camerei Deputaților a votat pe articole Proiectul de Lege, au fost respinse și amendamentele adoptate în Senat la legea privind interzicerea fumatului în spațiile publice și care vizau permiterea fumatului în „spații complet izolate și inscripționate special pentru această destinație, precum și pe terase exterioare amenajate în acest scop”. A fost respinsă și redefinirea de către Senat a spațiului public închis ca „orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate sau de dreptul de acces, care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este încadrat de pereți de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, cu excepția spațiilor cu destinație locativă”.

Un alt amendament respins a fost cel adoptat de Comisia de buget al Camerei Deputaților care viza interdicția fumatului în autoturismul proprietate personală, dacă în interiorul acestuia se află minori sau femei însărcinate.

Legea privind interzicerea fumatului în spațiile publice și care rămâne practic în vigoare, neschimbată, prin respingerea amendamentelor adoptate de Senat de către camera decizională, Camera Deputaților, a intrat în vigoare pe 17 martie. Fumătorii, care se consideră discriminați, dar și proprietari de baruri, care au constatat o reducere a vânzărilor, și-au exprimat public nemulțumirile. Mai mulți senatori, printre care Steliana Miron, Daniel Fenechiu și Răzvan Tănase, au profitat de prezența pe masa Senatului a proiectului de lege privind stabilirea condițiilor pentru fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun și a produselor conexe (transpunerea unei directive europene) pentru a introduce amendamente la legea privind interzicerea fumatului în spațiile publice. Acestea au fost adoptate în Senat, însă au fost respinse lunea trecută în plenul Camerei Deputaților, când proiectul a fost votat pe articole.

Potrivit modificărilor legislative, noul pachet de țigări va avea o imagine grafică pe 65% din suprafața pachetului

Aceste imagini voi fi pe ambele fețe pentru că nu va fi posibil să ascunzi imaginea în raftul de prezentare a produselor din tutun. Aceste imagini vor trebui schimbate la fiecare 1 ianuarie de acum încolo, în așa fel încât oamenii să nu se mai obișnuiască cu imaginile și să fie surprinși de alte imagini. Pachetele inscripționate conform vechilor reguli pot fi comercializate până la 20 mai 2017„, a mai spus Ciobanu.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button