ARHIVA B365

Legea Termiei: Un singur sistem de încălzire pentru toate locuinţele, în blocurile noi

Viitoarele blocuri de locuinţe care se vor construi în România vor trebui, prin lege, să asigure încălzirea standardizată a apartamentelor, potrivit Legii Termiei, un demers legislativ iniţiat de Comisia de Industrie şi Servicii din Camera Deputaţilor. Astfel, din stadiul de proiect se va alege o singură formă de încălzire, fie prin centrală de bloc, fie în totalitate prin centrale individuale, încălzirea de tip mixt, valabilă acum la majoritatea blocurilor vechi, şi chiar la unele noi, nemaifiind posibilă, scrie Economica.net.

La consultările pe acest proiect de lege participă ANRE, ANRSC, Asociaţia Română pentru Cogenerare şi Asociaţia pentru Politici Eficiente Energetic.

„Condominiumurile noi, locuinţele supraetajate, vor privi aviz de construcţie de la autorităţile locale doar dacă sunt prevăzute şi cu centrală termică pentru tot ansamblul rezidenţial. Ideea proiectuluid e lege este să se ajungă la un sistem unitar de termoficare pentru ansamblurile rezidenţiale noi. Un studiu al Comisiei Europene a relevat că cea mai eficientă metodă de încălzire a populaţiei este cea a centralei de condominiu „, explică Emil Calotă, vicepreşedinte ANRE, unul dintre consultanţii principali pe acest proiect legislativ.

Potrivit acestuia, Legea Termiei va prevedea şi un ajutor de stat pentru centralele de bloc în cogenerare de înaltă eficienţă, pe sistemul certificatelor verzi acordate producătorilor de energie din surse regenerabile. „Avem deja legislaţie europeană în domeniu. Aceasta ne permite să acordăm ajutor de stat pentru centralele în cogenerare de înaltă eficienţă pe gaz, biomasă, biogaz, de până la 0,5 MW, adică potrivite pentru un ansamblu rezidenţial”, mai spune Calotă.

Continuarea pe Economica.net.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button