LEGEA SALARIZĂRII. Dacian Cioloş: Nu există încă un proiect de lege finalizat

de:
22 feb. 2016
0 Afișari
LEGEA SALARIZĂRII. Dacian Cioloş: Nu există încă un proiect de lege finalizat

Am văzut toată dezbaterea aceasta. Nu există încă un proiect de lege finalizat. Ministerul Muncii a lucrat pe mai multe variante, nu s-a consultat cu Ministerul de Finanțe ca să vedem care sunt posibilitățile. Proiectul acela, mă rog, care nu a fost până la urmă promovat de doamna Plumb, e irealizabil din punct de vedere bugetar. (…) Vreau un proiect care să țină cont de posibilitățile bugetare ale României. Altfel vindem iluzii oamenilor, asta e tot„, a declarat premierul Dacian Cioloş, la Palatul Parlamentului, scrie Agerpres.

Președintele Sindicatului Național al Funcționarilor Publici, Sebastian Oprescu, a declarat, la rândul său, că premierul Dacian Cioloș nu s-a hotărât încă asupra unei variante a legii salarizării unitare și că această lege ar putea fi gata, după o decizie a prim-ministrului, în maximum o săptămână.

„Premierul nu respins nicio variantă, dar nici nu s-a hotărât asupra acestor variante. (…) Din punctul nostru de vedere, proiectul ar fi gata după ce (premierul Cioloș — n.r.) își dă acordul pe o variantă, în maximum o săptămână, pentru că noi avem deja toate datele necesare la nivelul ordonatorilor principali de credite pentru a avea această lege”, a afirmat Sebastian Oprescu, după o discuție, la Palatul Victoria, cu premierul Dacian Cioloș și cu ministrul Finanțelor, Anca Dragu.

El a adăugat că în discuțiile de până acum reprezentanții MFP au propus o creștere salarială de 12% pe următorii trei ani, variantă pe care sindicatele o resping.

„S-a spus din partea reprezentanților MFP că există o disciplină economico-financiară și o strategie bugetară care prevede la ora aceasta o creștere cu 12% a anvelopei salariale, pe o perioadă de trei ani de zile, ceea ce pe noi, cu siguranță, nu ne-a mulțumit, iar acest subiect trebuie discutat direct cu prim-ministrul pentru că noi nu avem nevoie de o lege a salarizării, noi avem nevoie de salarii. (…) E problema Guvernului și a ministerelor de unde iau ei banii”, a precizat Sebastian Oprescu.

Pe de altă parte, Confederația Națională Sindicală „Cartel ALFA” îi solicită premierului Dacian Cioloș o întrevedere pentru a găsi cea mai potrivită soluție în problema salarizării din sistemul bugetar în anul 2016, dar și pentru anii următori, se arată în scrisoarea deschisă adresată premierului de federația sindicală.

Potrivit sursei citate, printr-un Memorandum cu tema „Constituirea unui grup de lucru care să elaboreze proiectul de lege privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”, aprobat în ședința de Guvern din 13 ianuarie 2016, a fost constituită comisia interministerială care trebuia să finalizeze, în principal, ceea ce era semnalat în documentul respectiv.

Astfel, în Memorandum se menționa faptul că actualul sistem de salarizare prezintă o serie de disfuncționalități, printre care: sistemul actual are la bază 110 clase de salarizare, din care 24 de clase sunt deja suprapuse ca nivel de salarizare, datorită, în primul rând, creșterii salariului de bază minim brut pe țară; există niveluri diferite de salarizare pentru aceeași funcție, atât în cadrul aceleiași instituții, cât și în instituții diferite; salariile de bază ale unor persoane care au vechime în muncă sunt egale cu cele ale persoanelor nou-angajate, fără vechime în muncă, datorită majorărilor succesive ale salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată de la 600 lei, cât era în anul 2010 la 1.250 lei, cât va fi în anul 2016.

De asemenea, se arăta că salariile de bază ale unor persoane angajate cu studii superioare se situează la același nivel cu salariile de bază ale persoanelor angajate pe studii medii, datorită majorării salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, că avansarea personalului în gradație se face o dată la 5 ani, în funcție de vechimea în muncă, precum și lipsa unor criterii de performanță ce pot fi avute în vedere la promovarea personalului bugetar și la stabilirea premiilor individuale pentru rezultate deosebite în activitatea profesională, din fondul de premiere constituit.

„În vederea eliminării disfuncționalităților apărute în aplicarea Legii-cadru nr.284/2010, este necesară elaborarea unui nou proiect de lege de salarizare a personalului plătit din fonduri publice”, se preciza în Memorandumul parafat în ianuarie 2016.

În acest context, CNS „Cartel ALFA” solicită o întrevedere între primul ministru, Dacian Cioloș, și membrii comisiei interministeriale în vederea stabilirii celei mai potrivite soluții pentru rezolvarea problemei salarizării din sistemul bugetar.

„Ne aflăm în data de 22 februarie 2016 și proiectul de lege a salarizării care ar trebui să elimine disfuncționalitățile apărute în aplicarea Legii-cadru 284/2010, semnalate în negocierile de până acum, nu a fost înaintat comisiei constituite în vederea finalizării și aplicării pașilor necesari promovării acestuia (dezbatere publică, aviz CES, aviz Consiliul Legislativ, promovare Parlament). Confederația Națională Sindicală ‘Cartel ALFA’ vă solicită, domnule Prim Ministru, ca, în acord cu obligațiile asumate prin Memorandum, să stabiliți, de urgență, o întrevedere cu membrii comisiei interministeriale, în cadrul căreia să discutăm și să finalizam, de comun acord, cea mai potrivită soluție pentru rezolvarea problemei salarizării în sistemul bugetar pentru anul 2016 și in viitor”, subliniază organizația sindicală.

Cookies