ARHIVA B365

Legea privind staţionarea şi tranzitul trupelor străine pe teritoriul României a fost promulgată joi

Actul normativ in baza caruia va functiona la Bucuresti Centrul de comanda NATO a fost promulgat joi, 2 iulie, de presedintele Klaus Iohannis. Potrivit Administratiei Prezidentiele, citate de Mediafax si preluat de HotNews.ro, presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 291/2007 privind intrarea, stationarea, desfasurarea de operatiuni sau tranzitul fortelor armate straine pe teritoriul Romaniei.

Actul normativ pentru modificarea si completarea Legii 291/2007 privind intrarea, stationarea, desfasurarea de operatiuni sau tranzitul fortelor armate straine pe teritoriul Romaniei a fost adoptat recent de Parlament.

La articolul 2, a fost introdusa litera i, care stabileste faptul ca „prepozitionarea inseamna dispunerea produselor militare, echipamentelor si materialelor din inzestrarea fortelor armate straine si, dupa caz, prezenta personalului de deservire in facilitati apartinand autoritatilor publice, in scopul pregatirii si/sau desfasurarii unor actiuni”.

De asemenea, a fost aprobata modificarea articolului 3 din Legea 291/2007 privind intrarea, stationarea, desfasurarea de operatiuni sau tranzitul fortelor armate straine pe teritoriul Romaniei in sensul ca „infiintarea pe teritoriul Romaniei a unor astfel de organisme se face cu aprobarea Parlamentului, la propunerea presedintelui Romaniei, la solicitarea ministrului Apararii Nationale, cu avizul CSAT sau in baza tratatelor internationale la care Romania este parte, cu aprobarea presedintelui, la propunerea ministrului Apararii nationale si cu avizul CSAT”.

„Presedintele Romaniei informeaza Parlamentul despre decizie in termen de cinci zile de la luarea acesteia, iar daca Parlamentul este in vacanta, de la inceperea sesiunii ordinare sau extraordinare, dupa caz”, se mai arata in textul de lege.

Unitatea de Integrare a Fortelor NATO de la Bucuresti este unul din centrele de comanda ale Aliantei Nord-Atlantice. Unitatea a fost vizitata joi de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, insotit de de presedintele Klaus Iohannis, premierul interimar Gabriel Oprea si ministrul Apararii, Mircea Dusa.

Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a spus, la ceremonia de inaugurare a Centrului NATO, ca pentru pregatirea acestei structuri NATO de comanda au fost parcursi toti pasii conveniti cu Alianta, iar centrul va fi acreditat si va functiona in toamna acestui an, impreuna cu structurile altor state aliate.

Potrivit lui Dusa, investitia pentru acest centru, care a fost amenajat in doua luni, se ridica la 16 milioane de lei – 13 milioane din bugetul NATO si 3 milioane lei din bugetul MApN -, iar in acesta structura vor lucra 42 de militari, din care 27 de posturi vor fi ocupate de militari romani, iar celelalte de cadre ale tarilor aliate.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus ca nu este vorba despre o unitate militara, ci despre un cartier general unde vor fi planificate exercitiile trupelor NATO.

Mai mult pe HotNews.ro.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button