Legea gunoaielor se schimbă. De acum vom fi obligați să sortăm gunoaiele înainte să le aruncăm

15 aug. 2021
936 Afișari
Legea gunoaielor se schimbă. De acum vom fi obligați să sortăm gunoaiele înainte să le aruncăm
Legea gunoaielor se schimbă. De acum vom fi obligați să sortăm gunoaiele înainte să le aruncăm. Sursa foto: Unsplash

Guvernul României a decis schimbarea legislației în cazul deșeurilor menajere. Astfel, săptămâna viitoare va fi adoptată o OUG care prevede ca până în 2030 doar 10% din gunoiul produs de cetățeni să mai fie depozitat. Acest lucru înseamnă totodată că firmele de salubritate și autoritățile nu vor mai avea voie să colecteze deșeurile laolaltă. Se dorește astfel sortarea și reciclarea gunoaielor, capitol la care România este penultima din UE.

Schimbările aduse de autorități vin în contextul în care România reciclează doar 11% din deșeurile produse, extrem de puțin comparativ cu media Uniunii Europene, dar și prin comparație cu Germania, care este fruntașa clasamentului, 70% dintre deșeuri fiind reutilizate, potrivit Digi24.

Un centru de gestionare a deșeurilor există deja la Iași

Guvernul va introduce această ordonanță de urgență, prin care se dorește ca până în 2030 doar 10% din gunoiul produs de cetățeni să mai fie depozitat, tocmai pentru a urgenta procesul de colectare selectivă.

Momentan există deja un centru de reciclare și gestionare a deșeurilor municipale la Iași. Acest centru și-a deschis porțile încă din luna aprilie a acestui an și, deși are o capacitate maximă de procesare de circa 1.500 de tone de deșeuri pe lună, în nicio lună până acum nu s-a depășit media de o mie de tone.

Ion Apostol, specialist tehnic, a declarat pentru Digi24 că doar circa o zecime din deșeurile produse în zona metropolitană ajung la acest centru, iar procentul se înjumătățește când vine vorba de mediul rural, unde situația reciclării este dezastruoasă.

„Zece, douăsprezece procente din total deșeu ajunge la stația de sortare, mă refer în primul rând la zona metropolitană. Și undeva la 5, 6 procente în mediul rural, mai îndepărtat de centrele urbane.”, a declarat Apostol.

De asemenea, trebuie precizat faptul că nu toate gunoaiele care trec pragul acestui centru pot fi pur și simplu introduse în circuitul reciclării. Din masa totală de deșeuri, doar circa 60-70% sunt admise în urma sortării și pot fi valorificate în continuare.

„Hârtia, cartonul se transformă în celuloză și apoi în cărți, în ziare, în reviste, în hârtie de scris, pet-ul și plasticul în general se pot transforma inclusiv în țesături. Dozele de aluminiu se topesc și sigur că pot reintra in circuitul de fabricare.”, a mai explicat Ion Apostol.

România este penultima țară din Europa la capitolul reciclare

Singura țară din Europa care stă mai prost decât România din punct de vedere al reciclării este Malta, cu 6,5% deșeuri reciclate. În privința reciclării a făcut declarații și Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, care a precizat că autoritățile plătesc 82 de lei pentru fiecare tonă de deșeuri depozitată.

„Suntem undeva la 50%, din ceea ce colectăm, se și depozitează. Plătim 82 de lei pe tonă pentru fiecare tonă depozitată, că n-am atins targeturile de recuperare.”, a explicat Mihai Chirica.

Cookies