ARHIVA B365

Legea exportului de lemn nu a trecut încă de Parlament. Exportul NU este suspendat

„Ne propusesem ca interdicţia să fie în vigoare până la 1 septembrie, dar rămâne să vedem, când revine Parlamentul în septembrie, care va fi forma finală a proiectului de lege”, a declarat ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, citată de mediafax.ro.

Gavrilescu a precizat că Guvernul a propus interzicerea temporară a exportului de lemne pe o perioadă de patru luni, dar în cele din urmă legislativul va stabili termenul exact.

Ea a arătat că anual sunt tăiate ilegal 8,8 milioane metri cubi de lemn, în valoarea de 260 milioane euro, şi a justificat transformarea proiectului din ordonanţă în lege prin faptul că era nevoie de amendamente din partea parlamentarilor pentru o decizie de acest gen.

În luna mai, Guvernul a decis ca exportul de materiale lemnoase, sub formă de buşteni, cherestea şi lemn de foc, să fie suspendat până la 31 august, dar a promovat măsura nu ca ordonanţă de urgenţă, cum ministerul pregătise documentul iniţial, ci ca proiect de lege, premierul Victor Ponta argumentând decizia prin dorinţa ca actul să fie „cât mai puţin criticabil de către instituţii internaţionale sau companii”.

Ponta, liderul PSD, mai spunea atunci că actul normativ va fi avizat în interval de câte o săptămână în fiecare dintre cele două Camere ale Parlamentului.

Proiectul a fost însă avizat de Senat abia la jumătatea lunii iunie, iar Camera Decizională nu s-a pronunţat încă pe acest subiect, în condiţiile în care vacanţa parlamentară începe miercuri 1 iulie.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button