ARHIVA B365

Legea eutanasierii, promulgată de Traian Băsescu

Președintele României a semnat miercuri, 25 septembrie, Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân. Legea va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

Tot astăzi, Curtea Constituțională și-a dat acordul în cazul eutanasierii câinilor fără stăpân. CCR a declarat constituțională Legea privind câinii fără stăpân, adoptată de Camera Deputaţilor în 10 septembrie. Conform actului legislativ, maidanezii vor putea fi eutanasiați dacă în termen de 14 zile nu sunt adoptați sau revendicați. Un protestatar a leșinat după anunțarea deciziei CCR, iar alți zeci de susținători ai animalelor s-au întins pe asfalt blocând Calea 13 septembrie. 

Potrivit amendamentelor adoptate pe 10 septembrie de Camera Deputaţilor, „câinii fără stăpân vor fi cazaţi în adăposturile serviciilor pentru gestionarea câinilor fără stăpân, pentru o perioadă de 14 de zile lucrătoare. Populaţia trebuie informată depre existenţa adăpostului, programul de vizitare, posibilitatea de adopţie sau revendicare, prin afişare la sediul adăpostului şi al serviciului specializat”.

Animalele bolnave incurabil, declarate ca atare, în urma unui examen medical, efectuat de medicul veterinar, examen la care pot asista reprezentanţi dinpartea organizaţiilor neguvernamentale pentru protecţia animalelor, în baza fişei de observaţie, vor putea fi eutanasiate de îndată, menţionează un alt articol al legii.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button