Legea defăimării, retrimisă la comisii. Scandal în plenul Camerei: „Să fie blocate uşile!”

de:
24 feb. 2016
0 Afișari
Legea defăimării, retrimisă la comisii. Scandal în plenul Camerei:

Plenul Camerei Deputaților a decis, miercuri, retrimiterea la Comisia juridică pentru trei săptămâni a proiectului de lege privind promovarea demnității umane și toleranței față de diferențele de grup, inițiat de liderul PSD, Liviu Dragnea.

Propunerea a fost făcută de PSD şi a fost adoptată  cu 154 de voturi „pentru” și șase „împotrivă”. 56 de deputați nu au dorit să își exprime votul.

Deputaţii au decis de altfel să pună din nou pe ordinea de zi cele opt proiecte votate în urmă cu o săptămână, printre care şi Legea defăimării, după ce grupul parlamentar PSD a sesizat că ar exista nişte defecţiuni la sistemul de vot.

PNL a anunţat că va părăsi miercuri sala de plen. „Ceea ce dumneavoastră cu Biroul permanent majoritar PSD încercați să faceți este neconstituțional și creează un grav prejudiciu Parlamentului pentru viitor. (…) Cineva ar putea în orice moment să solicite în instanță o excepție de neconstituționalitate pentru orice lege adoptată de la noul sistem de vot și până în prezent. Cine răspunde de haosul legislativ pe care vreți să îl introduceți? Asumați-vă singuri acest lucru. Grupul parlamentar PNL nu va participa la acest vot. Vom părăsi sala și ne vom întoarce la votul cu bile”, a spus Eugen Nicolăescu, în plen.

„Chestorii să blocheze cele două uşi!”

Totodată, deputaţii au stabilit ca, timp de o săptămână, toate voturile să fie date prin ridicare de mâini, Comisia pentru regulament primind sarcina de a găsi o soluţie pentru remedierea problemelor la sistemul electronic.

Propunerea preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, ca voturile să fie date prin sistemul „tradiţional”, cu ridicare de mâini, a fost adoptată, cu 176 de voturi „pentru” şi 114 voturi „împotrivă”. Astfel, secretarii de şedinţă vor avea obligaţia să numere fiecare vot al deputaţilor.

În timpul şedinţei,  Valeriu Zgonea a cerut chestorilor de şedinţă să blocheze uşile de la Camera Deputaţilor, pentru a se trece la votul nominal asupra suspendării votului electronic.

O să rog cei doi chestori ai Camerei Deputaţilor să blocheze cele două uşi şi facem ca în Parlamentul britanic, dacă nu ne place altfel”, a spus Valeriu Zgonea, conform Mediafax.

În urma acestei solicitări s-a trecut la apelul nominal şi votul asupra propunerii de suspendare a votului electronic din Camera Deputaţilor. Zgonea a explicat că nu se poate vota prin sistemul electronic pentru suspendarea votului electronic.

În urma votului de săptămâna trecută, PSD a cerut anchetă administrativă în Camera Deputaţilor, pentru a verifica sistemul electronic de vot. În concluziile raportului se arată că sistemul nu ar fi avut nicio problemă, dar Biroul Permanent a cerut suspendarea acestuia.

”În urma analizei acestui raport, Biroul Permanent a concluzionat că nu există nicio suspiciune cu privire la softul respectiv. Nimeni nu poate interveni în modificarea datelor. Este imposibil. Acest lucru este clar ca lumina zilei. Toţi membrii Biroului Permanent au fost de acord cu acest lucru”, a declarat Valeriu Zgonea.

Liviu Dragnea afirma săptămâna trecută că ”o mână criminală” a manipulat sistemul electronic de vot pentru ca Legea defăimării să nu treacă.

”Reiese foarte clar că este vorba de 301 cartele, după listeningul depus, dar cineva a pus, cu mâna, ca să folosesc expresia aceasta, 315 prezenţi. Diferenţa de 14 nu există nici ca nume, nici ca şi cartele introduse (…) Cineva, o mână criminală, a pus acolo nu 301, ci 315”, preciza Dragnea, după vot.

În urma votului de săptămâna trecută, PSD a cerut anchetă administrativă în Camera Deputaţilor, pentru a verifica sistemul electronic de vot. În concluziile raportului se arată că sistemul nu ar fi avut nicio problemă, dar Biroul Permanent a decis suspendarea acestuia şi reintroducerea pe ordinea de zi a celor nouă proiecte de lege asupra cărora planează suspiciuni.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că va retrage de pe ordinea de zi legea toleranţei pentru a permite dezbaterea asupra funcţionării sistemului de vot, fără a fi influenţată de bătălia politică pe această lege.

Cookies