ARHIVA B365

Legea dării în plată se va aplica şi Programului Prima Casă. Vot favorabil, în comisii

UPDATE Senatorii din comisiile economică și juridică, reunite, au aprobat, miercuri, în unanimitate, raportul referitor la proiectul de Lege privind darea în plată, cu toate amendamentele propuse de inițiatorul actului normativ, deputatul PNL Daniel Zamfir.

E o veste foarte bună pe care vreau să le-o dau celor peste 800.000 de familii din România care au astăzi dificultăți în a-și plăti ratele și altor câteva sute de mii de familii care au probleme în a-și plăti ratele, chiar dacă nu au restanțe. Toate amendamentele pe care eu le-am propus în legătură cu această lege au fost adoptate și vreau să confirm faptul că de lege vor beneficia și persoanele care au fost deja executate. Ele vor putea să meargă la instanță, pentru ca aceasta să constate faptul că li s-a executat bunul și li se va sista, cu această ocazie, poprirea pe venituri. Cred că e un lucru absolut firesc ca omul care deja a fost executat să nu mai fie nevoit să plătească până la sfârșitul vieții. Legea se va aplica și creditelor în derulare și este un lucru absolut firesc, pentru că nu poți să spui că vrei să-i ajuți pe cei cel puțin 800.000 de oameni care astăzi au dificultăți de plată, dar legea să se aplice de acum încolo, așa cum vrea BNR. E foarte firesc ca legea să se aplice și creditelor în derulare”, a declarat Zamfir, la finalul dezbaterilor din cele comisii reunite de la Senat, scrie Agerpres.

În ceea ce privește Programul ‘Prima casă’, inițiatorul Legii dării în plată a menționat că acesta ar putea fi derulat printr-o agenție guvernamentală, special înființată, dacă ‘nu-l mai vor băncile’.

Programul ‘Prima casă’ este un program pe care băncile îl doresc. La Programul ‘Prima casă’ statul garantează 50% pentru cetățeni. Ce nu s-a spus până acum foarte clar, mai ales de către Banca Națională, este ce se întâmplă cu persoana care nu-și mai poate plăti rata. În momentul în care cetățeanul nu-și mai poate plăti rata, statul într-adevăr plătește băncii datoria respectivă, dar, după aceea, statul român, prin ANAF, se îndreaptă asupra cetățeanului ca să-și recupereze datoria, iar penalitățile de la ANAF sunt absolut zdrobitoare. Și atunci eu am vrut să evităm ca în viitor să avem două situații de consumatori — cei care au luat credite în condiții normale vor răspunde numai în limita bunului ipotecat, iar cei care au luat prin ‘Prima casă’, pe lângă faptul că vor răspunde cu bunul ipotecat, vor fi urmăriți pe viitor pentru recuperarea pagubei. Programul ‘Prima casă’ sigur că va continua. Nu-l vor băncile, putem face oricum o agenție guvernamentală. Dacă statul decide să subvenționeze locuințe pentru tineri, o poate face fără nicio problemă’, a explicat Daniel Zamfir.

La rândul său, viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a afirmat, la finalul discuțiilor, că decizia comisiilor de specialitate din Senat a fost una împotriva argumentelor BNR, dar instituția își va susține în continuare punctele de vedere.

Decizia de astăzi a comisiilor a fost împotriva argumentelor noastre. Vom susține în continuare argumentele noastre în plenul Senatului și, mai departe, la Camera Deputaților. De asemenea, vom încerca să convingem plenul Senatului și Camera Deputaților despre câteva elemente care trec de domeniul neconstituționalității și evoluează înspre zona literaturii. S-a decis astăzi în cele două comisii, de exemplu, că, în situația în care două persoane sunt coproprietari ai unui bun, una dintre ele poate decide să cedeze bunul și fără acordul celeilalte. S-a decis, de asemenea, că atunci când o persoană a pus un bun garanție către doi creditori poate să dea bunul respectiv întâi unui creditor, în același timp și celuilalt creditor. De asemenea, vom explica și în plenul Senatului că, în momentul în care se decide anularea garanțiilor acordate deja de către stat în cazul Programului ‘Prima casă’ pentru cei peste 150.000 de debitori, înseamnă că statul își reneagă propriile obligații, deci este o formă de default de stat. Evident, acest lucru va trebui înțeles și înlăturat din legislație’, a spus Olteanu.

 

Senatorii din Comisia economică și Comisia juridică s-au reunit, miercuri, pentru a discuta pe marginea propunerii legislative privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite.

Asociația Română a Băncilor (ARB) propusese ca la articolul 1 al proiectului de Lege privind darea în plată să fie introdus alineatul 4, în care se prevedea că „prezenta lege nu se aplică contractelor de credit referitoare la credite acordate conform unor acte normative instituind programe guvernamentale, inclusiv Programul ‘Prima casă'”.

De asemenea, Banca Națională a României (BNR) a propus la articolul 3, alineatul 2, ca prevederile prezentei legi să nu se aplice creditelor acordate prin Programul ‘Prima casă’ și reglementate prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului Prima casă, cu modificările și completările ulterioare.

Pe durata dezbaterilor din comisiile reunite de specialitate din Senat, viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, a atras atenția că, în cazul în care Programul „Prima casă” nu va păstra garanția statului, acesta se va desființa, decizia în acest sens fiind exclusivă a statului.

Dacă Parlamentul decide să anuleze garanția din Programul ‘Prima casă’, pe care tot Parlamentul a aprobat-o, atunci introducem România în faliment, cum a făcut Ceaușescu în anii ’80. Dacă există probleme în rambursarea creditelor, trebuie găsite soluții. Ceea ce noi propunem este ca generațiile de azi și de mâine să beneficieze de Programul ‘Prima casă’ și să aibă acces la creditele obișnuite. Dacă Programul ‘Prima casă’ nu-și va păstra garanția statului, atunci se va desființa, nu pentru că așa vreau eu, ci se va desființa de drept. Este o decizie exclusivă a statului. În actuala formulă, Programul ‘Prima casă’ este anulat pentru viitor, iar pentru trecut statul va înregistra un default, adică un faliment. Cea mai mare parte a solicitărilor președintelui Iohannis nu au fost luate în considerare până acum. Dacă se dorește crearea unei mai bune premise ca această lege să fie declarată neconstituțională, cea mai bună metodă este ca această lege să fie adoptată fără să se țină seama de solicitările președintelui”, a menționat Olteanu, citat de Agerpres.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Publice (MFP) Enache Jiru a subliniat că Programul „Prima casă’ este un program foarte util, iar până în prezent au fost acordate garanții de 14 miliarde de lei.

‘Dacă Programul ‘Prima casă’ nu este exceptat din proiectul de lege, el, în momentul acesta, nu mai are nicio valoare’, a spus acesta.

Conform datelor prezentate, miercuri, de viceguvernatorul BNR Liviu Voinea, aproape 160.000 de persoane au contractat credite ipotecare prin Programul ‘Prima casă’, iar rata de neperformanță a acestor împrumuturi se situa, la finele anului 2015, la 0,04%.

‘În ceea ce privește Programul ‘Prima casă’, numărul debitorilor era, la finele anului trecut, de 159.106 persoane, adică 91,4% din toți debitorii care au luat credite ipotecare. Rata de neperformanță a acestor credite este de 0,04%. La finele anului 2015, un număr de 474.420 de persoane aveau credite garantate cu imobil și exista un sold de 77 miliarde de lei. Din acest total, 174.000 de debitori au contractat credite ipotecare, 155.000 alte credite, iar 163.000 au contractat credite de consum cu garanții ipotecare’, a spus Voinea.

Proiectul de Lege privind darea în plată a primit, marți, aviz favorabil din partea Comisiei pentru buget din Senat, cu o serie de amendamente, respectiv înlocuirea sintagmei „persoană fizică” cu „consumator” și prelungirea termenului de notificare de la 15 la 30 de zile, timp în care se suspendă orice plată a debitorului pentru creditul respectiv și orice acțiune de executare. Detalii, aici. 

În schimb, propunerile Băncii Naționale a României (BNR) de plafonare a sumei creditului la 150.000 de euro și condiția ca debitorul să aibă un grad de îndatorare mai mare de 65% au fost respinse. De asemenea, a fost respins și amendamentul depus de inițiatorul legii, deputatul Daniel Zamfir, care prevedea ca persoanele care au fost executate silit deja, dar au rămas cu datorii la bancă, să le fie șterse aceste datorii.

După ce va trece de votul din plenul Senatului, proiectul de Lege va ajunge la Camera Deputaților, care este for decizional.

Senatorii din comisiile economică și juridică, reunite, au aprobat, miercuri, în unanimitate, raportul referitor la proiectul de Lege privind darea în plată, cu toate amendamentele propuse de inițiatorul actului normativ, deputatul PNL Daniel Zamfir.

„E o veste foarte bună pe care vreau să le-o dau celor peste 800.000 de familii din România care au astăzi dificultăți în a-și plăti ratele și altor câteva sute de mii de familii care au probleme în a-și plăti ratele, chiar dacă nu au restanțe. Toate amendamentele pe care eu le-am propus în legătură cu această lege au fost adoptate și vreau să confirm faptul că de lege vor beneficia și persoanele care au fost deja executate. Ele vor putea să meargă la instanță, pentru ca aceasta să constate faptul că li s-a executat bunul și li se va sista, cu această ocazie, poprirea pe venituri. Cred că e un lucru absolut firesc ca omul care deja a fost executat să nu mai fie nevoit să plătească până la sfârșitul vieții. Legea se va aplica și creditelor în derulare și este un lucru absolut firesc, pentru că nu poți să spui că vrei să-i ajuți pe cei cel puțin 800.000 de oameni care astăzi au dificultăți de plată, dar legea să se aplice de acum încolo, așa cum vrea BNR. E foarte firesc ca legea să se aplice și creditelor în derulare”, a declarat Zamfir, la finalul dezbaterilor din cele comisii reunite de la Senat.

În ceea ce privește Programul ‘Prima casă’, inițiatorul Legii dării în plată a menționat că acesta ar putea fi derulat printr-o agenție guvernamentală, special înființată, dacă ‘nu-l mai vor băncile’.

‘Programul ‘Prima casă’ este un program pe care băncile îl doresc. La Programul ‘Prima casă’ statul garantează 50% pentru cetățeni. Ce nu s-a spus până acum foarte clar, mai ales de către Banca Națională, este ce se întâmplă cu persoana care nu-și mai poate plăti rata. În momentul în care cetățeanul nu-și mai poate plăti rata, statul într-adevăr plătește băncii datoria respectivă, dar, după aceea, statul român, prin ANAF, se îndreaptă asupra cetățeanului ca să-și recupereze datoria, iar penalitățile de la ANAF sunt absolut zdrobitoare. Și atunci eu am vrut să evităm ca în viitor să avem două situații de consumatori — cei care au luat credite în condiții normale vor răspunde numai în limita bunului ipotecat, iar cei care au luat prin ‘Prima casă’, pe lângă faptul că vor răspunde cu bunul ipotecat, vor fi urmăriți pe viitor pentru recuperarea pagubei. Programul ‘Prima casă’ sigur că va continua. Nu-l vor băncile, putem face oricum o agenție guvernamentală. Dacă statul decide să subvenționeze locuințe pentru tineri, o poate face fără nicio problemă’, a explicat Daniel Zamfir.

La rândul său, viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a afirmat, la finalul discuțiilor, că decizia comisiilor de specialitate din Senat a fost una împotriva argumentelor BNR, dar instituția își va susține în continuare punctele de vedere.

‘Decizia de astăzi a comisiilor a fost împotriva argumentelor noastre. Vom susține în continuare argumentele noastre în plenul Senatului și, mai departe, la Camera Deputaților. De asemenea, vom încerca să convingem plenul Senatului și Camera Deputaților despre câteva elemente care trec de domeniul neconstituționalității și evoluează înspre zona literaturii. S-a decis astăzi în cele două comisii, de exemplu, că, în situația în care două persoane sunt coproprietari ai unui bun, una dintre ele poate decide să cedeze bunul și fără acordul celeilalte. S-a decis, de asemenea, că atunci când o persoană a pus un bun garanție către doi creditori poate să dea bunul respectiv întâi unui creditor, în același timp și celuilalt creditor. De asemenea, vom explica și în plenul Senatului că, în momentul în care se decide anularea garanțiilor acordate deja de către stat în cazul Programului ‘Prima casă’ pentru cei peste 150.000 de debitori, înseamnă că statul își reneagă propriile obligații, deci este o formă de default de stat. Evident, acest lucru va trebui înțeles și înlăturat din legislație’, a spus Olteanu.

Senatorii din comisiile economică și juridică au decis, miercuri, ca Programul ‘Prima casă’ să rămână inclus în Legea dării în plată.

Asociația Română a Băncilor (ARB) propusese ca la articolul 1 al proiectului de Lege privind darea în plată să fie introdus alineatul 4, în care se prevedea că „prezenta lege nu se aplică contractelor de credit referitoare la credite acordate conform unor acte normative instituind programe guvernamentale, inclusiv Programul ‘Prima casă'”.

De asemenea, Banca Națională a României (BNR) a propus la articolul 3, alineatul 2, ca prevederile prezentei legi să nu se aplice creditelor acordate prin Programul ‘Prima casă’ și reglementate prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului Prima casă, cu modificările și completările ulterioare.

Proiectul de Lege privind darea în plată a primit, marți, aviz favorabil din partea Comisiei pentru buget din Senat, cu o serie de amendamente, respectiv înlocuirea sintagmei „persoană fizică” cu „consumator” și prelungirea termenului de notificare de la 15 la 30 de zile, timp în care se suspendă orice plată a debitorului pentru creditul respectiv și orice acțiune de executare.

În schimb, propunerile Băncii Naționale a României (BNR) de plafonare a sumei creditului la 150.000 de euro și condiția ca debitorul să aibă un grad de îndatorare mai mare de 65% au fost respinse. De asemenea, a fost respins și amendamentul depus de inițiatorul legii, deputatul Daniel Zamfir, care prevedea ca persoanele care au fost executate silit deja, dar au rămas cu datorii la bancă, să le fie șterse aceste datorii.

Potrivit inițiatorului Legii dării în plată, deputatului PNL, Daniel Zamfir, proiectul de act normativ va intra în dezbaterile și votul Plenului Senatului, după care va ajunge spre discuție în Comisia Juridică a Camerei Deputaților. Următorul pas va fi dezbaterea și votul în Plenul Camerei Deputaților.

AGERPRES/(A,AS — autor: Daniel Badea, editor: Oana Tilică, editor online: Simona Aruștei)

 
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing –marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

COMENTEAZĂ


0 comments
Livefyre
12 people listening
 

 

 
 
 
 
+ Follow
Share
Post comment as…
 
 
 
 
 
 
 

ARTICOLE RECOMANDATE • Patinaj viteză: Mihaela Hogaș, medalie de bronz la Jocurile Olimpice de Tineret de la Lillehammer

  Sportiva româncă Mihaela Hogaș a obținut miercuri o medalie de bronz la Jocurile Olimpice de Tineret (JOT) de la Lillehammer, ea făcând parte din echipa Internațională 10 de patinaj viteza care a concurat…

  acum o oră  •  SPORT


 • UPDATE Ședința Camerei Deputaților a fost suspendată; nu a fost cvorum pentru arestarea preventivă a lui Păun

  UPDATE 16.55 Deputații nu au cvorum pentru a vota cererea DNA de încuviințare a arestării preventive a deputatului Nicolae Păun.

  acum 2 ore  •  POLITICĂ


 • Senatorii din comisiile economică și juridică au decis ca Programul ‘Prima casă’ să rămână în Legea dării în plată

  Programul „Prima casă” va rămâne inclus în Legea dării în plată, au decis, miercuri, cu 8 voturi pentru, 7 împotrivă și nicio abținere, senatorii din comisiile economică și juridică, reunite.

  acum 2 ore  •  ECONOMIE


 • UPDATE Ministerul Justiției: Candidaturile pentru funcția de procuror general pot fi depuse până pe 16 martie

  UPDATE ORA 14.37 Candidaturile pentru funcția de procuror general pot fi depuse până pe 16 martie, potrivit calendarului procedurii de selecție anunțat miercuri de Ministerul Justiției (MJ).

  acum 3 ore  •  JUSTIŢIE


 • Tăriceanu a cerut evacuarea din sală a senatorului ALDE Cristiana Anghel

  Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, le-a cerut, miercuri, chestorilor să o evacueze din sala de plen pe senatoarea ALDE Cristiana Anghel, după ce aceasta a intervenit de mai multe ori în…

  acum 4 ore  •  POLITICĂ

ȘTIRILE MOMENTULUI


 • Georgică Severin: Avem doi bolnavi – unul de urgență, Antena 3, și altul cronic, TVR

  acum 3 minute


 • Dragnea despre votul în cazul Voicu: Simpatia nu poate fi sancționată

  acum 19 minute


 • Dragnea: Potrivit listing-ului oficial de la Cameră, legea demnității a fost adoptată; PSD depune plângere penală

  acum 20 minute


 • Alexandru Rafila: Investigația epidemiologică este una din căile care ne-au mai rămas la dispoziție 

  acum 21 minute


 • Cursa TAROM spre Bruxelles din 15 februarie a decolat cu 30 de minute întârziere pe fondul condițiilor meteorologice nefavorabile

  acum 24 minute

 
 
 
 
 
 
 
 

ȘTIRI RECENTE DIN ECONOMIE


 • Cursa TAROM spre Bruxelles din 15 februarie a decolat cu 30 de minute întârziere pe fondul condițiilor meteorologice nefavorabile

  acum 24 minute


 • Romgaz, Lukoil și PanAtlantic Petroleum renunță la drepturile de explorare a perimetrului 


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button