ARHIVA B365

UPDATE LEGEA DĂRII ÎN PLATĂ, ADOPTATĂ de Senat

UPDATE S-au înregistrat 119 voturi ”pentru” această lege trimisă la reexaminare de președintele Klaus Iohannis.

Senatorii au respins un amendament care prevedea excluderea din lege a programului ”Prima casă” și au introdus un altul care se referă la faptul că pentru stingerea creanței dintr-un contract de credit prin dare în plată, valoarea contractul de credit, la momentul acordării, nu trebuie să depășească 150.000 euro, sumă calculată la cursul de schimb al BNR în ziua încheierii contractului, garantat prin ipotecă asupra unui bun imobil cu destinație de locuință. Detalii, pe Agerpres. 

Proiectul LEGII DĂRII ÎN PLATĂ a fost este dezbătut, luni, în plenul Senatului şi este posibil ca proiectul să intre luni la vot, a anunţat Ioan Chelaru, vicepreşedintele Camerei. Atât PSD, cât şi PNL au susţinut proiectul de lege. Votul final pe Legea dării în plată se va da la Camera Deputaţilor, care este for decizional. 

LEGEA DĂRII ÎN PLATĂ. Proiectul legii dării în plată se află pe ordinea de zi a plenului Senatului și, dacă dezbaterile vor fi finalizate, este posibil ca votul să se dea luni, a declarat vicepreședintele Camerei superioare, Ioan Chelaru, după ședința Biroului permanent.

El a precizat că au loc dezbateri în ședințele grupurilor parlamentare pentru stabilirea pozițiilor în privința acestei legi.

LEGEA DĂRII ÎN PLATĂ. „În grupurile parlamentare se discută poziția grupurilor față de vot, dacă se va ajunge la vot, mai ales că există o discuție intensă vizavi de anumite chestiuni care au fost dezbătute în comisiile de specialitate și care nu au întrunit numărul maxim de voturi și asupra cărora e posibilă susținerea în plen a amendamentelor respinse. Dacă se termină dezbaterile, va fi și votul final”, a arătat Chelaru, adăugând că există mare interes să se discute legea la Senat, fie că va fi aprobată sau respinsă, pentru că forul decizional este Camera Deputaților, informează romaniatv.net.

Consultă AICI proiectul de lege a dării în plată.

LEGEA DĂRII ÎN PLATĂ. Ioan Chelaru a adăugat că, în principiu, PSD „a spus da” legii, dar decizia definitivă va fi luată după discuțiile din ședința grupului parlamentar cu reprezentanții BNR și cu inițiatorul.

LEGEA DĂRII ÎN PLATĂ. Senatorii liberali vor vota Legea dării în plată, a declarat luni copreședintele PNL Alina Gorghiu. Şi PSD a anunţat că va vota în plen legea dării în plată, urmând să susțină și includerea în actul normativ a programului „Prima casă”, a declarat liderul grupului social-democrat Mihai Fifor.

LEGEA DĂRII ÎN PLATĂ. Prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu a declarat, luni, că legea dării în plată trebuie să se adreseze numai celor care sunt într-o situație financiară grea, nu celor care nu au nevoie sau nu vor să plătească, adăugând că nu trebuie să fie pusă în pericol stabilitatea sistemului financiar.

„Am prezentat argumentele care sunt în favoarea unei legi cu conotații de protecție socială, care să se adreseze debitorilor băncilor care au nevoie de această protecție socială pentru că sunt într-o situație financiară care nu le mai permite onorarea serviciului datoriei sau argumentat motivațiile pentru care statul atunci când e nevoie să intervină în economie și, iată acum intervine, dar de o manieră limitată, direcționată către grupurile vulnerabile și nu în general, către debitorii care, dintr-un motiv sau altul, sunt în jenă financiară, dar și ca urmare a unor credite pe care le-au luat, nu pentru o locuință de strictă necesitate, ci și pentru afaceri sau alte operațiuni economice„, a afirmat Georgescu, la finalul întâlnirii cu senatorii PSD pe tema legii dării în plată.

El a precizat că a propus o serie de criterii pe care să le îndeplinească cei care vor beneficia de această lege.

„Există criterii pe care le-am propus și care pot fi diferențiate sau modulate în raport cu opțiunile parlamentare, dar care reușesc și rezolvă problema încadrării în spectrul de aplicare a legii numai a celor care sunt în nevoie socială, au o capacitate financiară redusă de plată în această perioadă, în general ca urmare a crizei financiare”, a explicat Georgescu.

Potrivit acestuia, Senatul este cel care va stabili dacă va rămâne programul „Prima casă” în legea dării în plată.

„Senatul va stabili în câteva minute (dacă va rămâne programul „Prima casă” — n.r.). Trebuie să ne adresăm celor cu situație financiară grea, în dificultate, pe de o parte, iar, pe de altă parte, nu trebuie să punem în pericol stabilitatea sistemului financiar, dar nici să ne adresăm cu o protecție socială generalizată celor care nu au nevoie și celor care nu vor să plătească, din anumite motive personale, creditele contractate„, a adăugat Georgescu.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button