Legea consumatorului vulnerabil de energie a fost adoptată de Camera Deputaților. Tot ce trebuie să știți despre acest proiect

07 sept. 2021
235 Afișari
Legea consumatorului vulnerabil de energie a fost adoptată de Camera Deputaților. Tot ce trebuie să știți despre acest proiect
Legea consumatorului vulnerabil de energie a fost adoptată de Camera Deputaților. Tot ce trebuie să știți despre acest proiect. Sursa foto: Unsplash

Camera Deputaților a adoptat marți seară proiectul legii consumatorul vulnerabil, și a stabilit data la care această măsură va intra în vigoare - 1 noiembrie 2021. Deputații au votat „pe nerăsuflate” - 281 voturi pentru, niciun vot contra și o abținere. Acum urmează ca legea să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Legea consumatorului vulnerabil a fost adoptată marți seară în Camera Deputaților, în calitate de for decizional. De asemenea, aceasta va intra în vigoare la data de 1 noiembrie, însă doar după ce președintele României promulgă legea.

Ce ajutoare prevede legea consumatorului vulnerabil

Legea presupune o serie de măsuri de protecție socială și financiară ce presupun acordarea de ajutoare pentru a asigura nevoile energetice minimale, potrivit Adevărul. Acestea sunt, după cum urmează:

  • ajutor pentru încălzirea locuinţei;
  • ajutor pentru consumul de energie destinat acoperirii unei părţi din consumul energetic al gospodăriei pe tot parcursul anului;
  • ajutor pentru achiziţionarea, în cadrul unei locuinţe, de echipamente eficiente din punct de vedere energetic , necesare pentru iluminarea, răcirea, încălzirea şi asigurarea apei calde de consum, pentru înlocuirea aparatelor de uz casnic depăşite din punct de vedere tehnic şi moral cu aparate de uz casnic eficiente din punct de vedere energetic, precum şi pentru utilizarea mijloacelor de comunicare care presupun consum de energie;
  • ajutor pentru achiziţionarea de produse şi servicii în vederea creşterii performanţei energetice a clădirilor, ori pentru conectarea la sursele de energie.

Mai mult, mai există și unele măsuri de protecție socială non financiare, precum facilitarea accesului și a conectării la surse de energie disponibile necesare.

Ce ajutoare primesc românii pentru încălzire

Legea consumatorului vulnerabil prevede că ajutorul pentru încălzire se acordă ținând cont de veniturile medii lunare raportate pentru fiecare membru al familiei sau, după caz, pentru persoanele care locuiesc singure. Astfel, se vor compensa cheltuielile pentru încălzire, însă cel puțin 10%. Formula de calcul se stabilește după normele metodologice de aplicare a acestui proiect.

Ajutorul se acordă până la venitul mediul lunar de 810 lei/membru al familiei sau 1445 lei pentru persoanele singure.

Valoarea de referinţă, în funcţie de sistemul de încălzire utilizat este:

  • de 250 lei/lună pentru gaze naturale;
  • de 500 lei/lună pentru energie electrică;
  • de 80 lei/lună pentru combustibili solizi şi/sau petrolieri.

Valoarea de referință pentru ajutor se stabilește lunar, în funcție de consumul mediu şi de preţul local al energiei termice facturate populaţiei.

Ajutorul de încălzire se scade din factura ce prezintă contravaloarea consumului, și nu poate fi mai mare decât valoarea consumului facturat. De asemenea, dacă ajutorul este mai mic de 10 lei, atunci se acordă 10 lei. De asemenea, în caz de fracțiuni în bani, se va rotunji la leu în favoarea beneficiarului.

În situaţia în care două sau mai multe familii sau persoane singure locuiesc în acelaşi spaţiu locativ, ajutorul pentru încălzire se acordă în numele titularului contractului/convenţiei individuale încheiat cu furnizorul.

Legea consumatorului vulnerabil. Cum se calculează suplimentul pentru energie

În cazul ajutorului pentru energie, legea consumatorului vulnerabil prevede un supliment pentru familiile și persoanele singure care au venituri mai mici de 810 lei/persoană. Acesta urmează să fie calculat în funcție de sursele de furnizare a energiei utilizate, însă nu mai mult decât valoarea consumului propriu-zis.

Iată cum influențează proveniența energiei cuantumul ajutorului:

  • 30 lei/lună pentru consumul de energie electrică;
  • 10 lei/lună pentru consumul de gaze naturale;
  • 10 lei/lună pentru consumul de energie termică;
  • 20 lei/lună pentru consumul de combustibili solizi şi/sau petrolieri.

Acest supliment se acordă în fiecare lună, pe parcursul întregului an, și se plătește direct furnizorului, mai puțin în cazul combustibililor solizi sau petrolieri, când suplimentul se acordă direct titularului.

De asemenea, ajutorul pentru energie poate fi solicitat fie separat, fie împreună cu ajutorul pentru încălzirea locuinței. Dacă singura sursă de energie folosită este energia electrică, atunci suplimentul ajunge la 50 lei/lună.

Fondurile necesare atât pentru ajutorul pentru încălzire, cât și pentru suplimentul pentru energie sunt asigurate din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Cookies