ARHIVA B365

Legea care obligă magazinele să aibă la raft 51% produse româneşti, PROMULGATĂ de Iohannis

Supermarketurile vor fi obligate să asigure spații de expunere pentru produsele alimentare ale producătorilor români de minim 50%, din care cel puțin 20% să fie alocate producătorilor locali, și să perceapă taxe de maximum 5% pentru aceștia.

Proiectul, inițiat de 10 deputați liberali, printre care Claudia Boghicevici, Raluca Turcan, Cezar Preda, modifică Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare.

„Comercianții persoane fizice autorizate care desfășoară activități de comercializare pentru produse alimentare vor avea obligația ca, pentru produsele alimentare — lapte și produse lactate, carne și produse de carne, fructe, legume și produsele fabricate din acestea, panificație, patiserie și cofetărie—, fabricate de către producători din România să asigure spații de expunere și vânzare de cel puțin 50% din suprafața existentă folosită pentru comercializarea alimentelor. În acest sens, minim 20% din aceste spații să fie alocate către toți producătorii locali”, reglemetează noua lege.

Legea ar putea genera probleme legate de aprovizionare, a declarat, luni, Daniela Bădilă, director general în cadrul Consiliului Concurenței, la o conferință pe teme de concurență.

„Consiliul Concurenței nu se opune proiectului de lege. Înțelegem că pentru sănătate primează consumul de produse proaspete. De asemenea, înțelegem că producătorii locali trebuie ajutați, dar nu știu dacă aceasta este cea mai bună variantă”, a arătat Daniela Bădilă.

Consiliul Concurenței a analizat proiectul și a ridicat o serie de semne de întrebare, precum modul în care se va face aprovizionarea supermarketurilor cu produse românești.

„De asemenea, am ridicat întrebarea care vor fi autoritățile care vor verifica dacă acești comercianți își vor îndeplini obligativitatea. În plus, nu știm încă ce va fi denumit „produs românesc”: produs în România sau produs de o companie cu capital românesc”, a susținut reprezentanta Consiliului.

„Producătorii români ar trebui să se asocieze, pentru că, dacă vor rămâne disipați, nu vor putea reprezenta o forță în negocierile cu retailerii”, a adăugat Daniela Bădilă la conferința organizată de Legal Magazin.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button