ARHIVA B365

Legea care obligă foştii torţionari să plătească despăgubiri, avizată de senatorii jurişti

Senatorii jurişti au întocmit, în acest sens, un raport de admitere a proiectului de lege privind stabilirea plăţii unor despăgubiri în sarcina persoanelor condamnate definitiv pentru săvârşirea unor fapte împotriva persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată la data de 6 martie 1945.

Potrivit proiectului iniţiat de Guvern, ar urma să se constituie un fond destinat plăţii drepturilor cuvenite persoanelor persecutate din motive politice de dictatura comunistă, gestionat de Ministerul Muncii.

CITEŞTE ŞI Fostul torţionar, Ion Ficior, pus sub acuzare pentru genocid. 

„Persoanele condamnate definitiv pentru săvârşirea, în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, a unor fapte care au avut ca urmare moartea, vătămarea corporală, producerea unei dureri ori suferinţe puternice, fizice ori psihice persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată la data de 6 martie 1945, sunt obligate la plata unor prestaţii băneşti lunare, cu titlul de despăgubire.(…) Fondul este alimentat din sumele plătite cu titlu de despăgubire şi se utilizează pentru completarea sumelor plătite de la bugetul de stat”, se arată în textul legii propuse de Guvern, citat de Mediafax.

Potrivit proiectului, instanţa de judecată, prin hotărârea de condamnare, stabileşte durata pentru care se dispune plata despăgubirii, precum şi cuantumul lunar al despăgubirii. Durata pentru care se dispune plata despăgubirii nu poate fi mai mică de 5 ani.

Senatul va dezbate acest proiect în calitate de primă Cameră sesizată.

CITEŞTE ŞI Cum petreceau de Crăciun torţionarii Ficior şi Vişinescu, acuzaţi de genocid. 


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button