ARHIVA B365

Fumatul, INTERZIS în baruri, restaurante, cluburi și TOATE spațiile publice închise

UPDATE 15.26: Proiectul a fost votat: a primit 164 voturi pentru, 20 voturi împotrivă și 26 de abțineri. Conform profit.ro, legea ar putea fi aplicabilă cel mai devreme pe 1 februarie întrucât urmează a fi trimisă spre promulgare președintelui și să intre în vigoare în termen de 45 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

UPDATE 15.12: Deputatul PNL Horia Cristian a declarat că partidul din care face parte va vota această lege. Și UDMR a anunțat că va vota în favoarea proiectului.

Proiectul de lege a fost modificat vineri in cadrul Comisiei de Santate din Camera Deputatilor, intr-o scurta sedinta convocata imediat dupa discutarea bugetului de stat pe sanatate, pentru ca legea sa poata fi trimisa in plen la votul final inainte de terminarea sesiunii parlamentare, informează Hotnews.ro.

Deputatii din comisie au adoptat astfel raportul suplimentar in sensul eliminarii amendamentului care prevedea „interzicerea afișării produselor din tutun în locurile obligatorii de trecere”. Sesizarea fusese facuta de Consiliul Concurentei si a fost motivul invocat atunci cand legea a fost brusc scoasa de ordinea de zi de la vot final pe 25 noiembrie.

Propunerea legislativa, care dateaza din 2011, a fost modificata prin mai multe amendamente pe 16 noiembrie initiate de deputat PSD Aurelia Cristea. Cel mai important amendament se refera la definirea spatiului public inchis, care conduce practic la interzicerea fumatului in aproape toate spatiile publice inchise. Exceptie fac penitenciarele de maxima siguranta si zona de tranzit a aeroporturilor internationale – aici se vor amenaja spatii destinate exclusiv fumatului. De asemenea, fumatul nu va fi permis in locurile de joaca sau alte spatii destinate copiilor, inchise sau deschise. Mai mult decat atat, in aceste spatii va fi interzisa inclusiv utilizarea tigarilor electronice.

Se interzice complet fumatul si in institutiile medicale, de invatamant, de stat si private, precum si cele destinate protectiei si asistentei copilului.

In ceea ce priveste sanctiunile, amenzile vor fi de la 100 la 500 de lei in cazul persoanelor fizice si intre 5000 si 15.000 lei, plus suspendarea sau inchiderea activitatii, pentru persoanele juridice.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button