„Legea asta dă patrimoniul din București pe mâna rechinilor imobiliari!” Edmond Niculușcă: Domnule ministru al Culturii, retrageți golănia de proiect! E inacceptabil!

26 aug. 2021
348 Afișari
"Legea asta dă patrimoniul din București pe mâna rechinilor imobiliari!" Edmund Niculușcă: Domnule ministru al Culturii, retrageți golănia de proiect! E inacceptabil!

Proiectul ordonanţei pentru modificarea şi completarea legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Culturii, până în ziua de 30 august, 2021. Intenția Ministrului Culturii a stârnit controverse. Practic, Ministerul Culturii vrea să scoată Comisiile Zonale și Naționale pentru Monumentele istorice din circuitul de avizare a proiectelor imobiliare din zonele protejate, dacă proiectul imobiliar este semnat de un singur expert atestat de instituție. “Proiectul deschide larg ușa abuzurilor”, susține USR PLUS, în timp ce Ministrul Culturii a declarat că urmărește debirocratizarea procedurilor.

Potrivit USR-PLUS, proiectul ordonanței pentru modificarea legii 422/2001 elimină filtrul de decizie al specialiștilor din Comisiile Monumentelor Istorice. Practic, orice dezvoltator imobiliar sau proprietar poate să realizeze un proiect de intervenție asupra unei clădiri monument istoric sau de construcție, pentru care își dă singur aprobare, cu voia Ministerului Culturii.

bulevardul, elisabeta
Bucurestiul muribund, wiew de pe terasa hotelului Cismigiu din Bucuresti.
CASA, BOSSY, GHICA
Curtea casei Miclescu Bossy Ghica inainte de restaurare. Foto credit Vlad Group.

Arhitectul plătit de un dezvoltator imobiliar iși dă singur nota de trecere”

Reducerea birocrației nu trebuie să însemne distrugerea patrimoniului cultural. Un proiect de ordonanță pus în consultare pe site-ul Ministerului Culturii elimină filtrul de decizie al specialiștilor din Comisiile Monumentelor istorice, atunci când proiectele imobiliare sunt făcute de experți atestați de Minister. Altfel spus, arhitectul plătit de un dezvoltator imobiliar sau de un proprietar să realizeze un proiect de intervenție asupra unui monument istoric sau de construcție în zona lui de protecție ajunge, cu voia Ministerului Culturii, să-și dea singur nota de trecere. O modificare legislativă ce deschide larg ușa abuzurilor asupra monumentelor istorice din România este pentru noi inacceptabilă”, se arată într-o postare pe facebook a USR PLUS.

Monument istoric demolat in Bucuresti.

Persoane fizice cu interese materiale directe devin apărători ai politicii publice a Statului privind patrimoniul construit”

Suntem convinși că, dincolo de mesajul cu totul greșit pe care-l da o astfel de inițiativă, este evidență și nelegalitatea unor măsuri care fac din persoane fizice cu interese materiale directe apărători ai politicii publice a Statului privind patrimoniul construit. Nu putem accepta ca o autoritate a statului să-și abandoneze propria misiune, contribuind la deteriorarea deja avansată a urbanismului în România. USR PLUS cere ministrului culturii, Bogdan Gheorghiu, scoaterea imediată din consultare publică și retragerea proiectului legislativ. De asemenea, solicităm Ministerului Culturii informarea prealabilă, la nivelul coalliției de guvernare, privind orice modificări legislative ce vizează sectorul cultural sau patrimoniul național”, mai arată USR PLUS.

cladirea, restaurata, de pe strada romulus, stil, neoromanesc
Cladirea in stil neo-romanesc de pe strada Romulus din Bucuresti după restaurare.

Domnule ministru, faceți un pas curajos înainte, nu fiți sluga rechinilor imobiliari!”

Edmond Niculușcă, director al Agenției Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu risc seismic din București a reacționat la rândul său într-o postare pe facebook.

Domnule ministru al Culturii, Bogdan Gheorghiu, dacă cu adevărat doriți să simplificați și să modernizați legislația în domeniul protecției patrimoniului, ieșiți în dezbatere publică cu Codul Patrimoniului. Faceți un pas curajos înainte, nu fiți sluga rechinilor imobiliari!”.

Edmond Niculușcă: “Proiectul de Ordonanță pe care îl propuneți ne întoarce în timp cu 20 de ani, iar efectele vor fi catastrofale. Veți fi un mic Ceaușescu pentru centrele istorice ale orașelor din România. Comisiile Zonale și Comisia Națională pentru Monumentele Istorice nu trebuie eliminate din circuitul de avizare al proiectelor imobiliare din zonele protejate, chiar dacă proiectul imobiliar este semnat de un expert atestat de instituție. Nu puteți lăsa decizia doar Direcțiilor de Cultură care nu au oameni, au salarii mizerabile și nu au experți atestați”.

„Cum puteți introduce noțiunea de „desființare parțială” a monumentele istorice în legislația românească de secol 21??

„Au dispărut mii de case în București în ultimii 20 de ani, cum puteți să vă asumați lovitura finală dată acestui oraș?”

Edmond Niculușcă: „Cum puteți introduce noțiunea de „desființare parțială” a monumentele istorice în legislația românească de secol 21? Cu cine avizați proiectele imobiliare, domnule ministru? Pentru ce creați un monopol în avizare?”

Edmond Niculușcă: “Aveți datoria, ca Ministru al Culturii, să consolidați protecția patrimoniului, nu să o slăbiți. Au dispărut mii de case în București în ultimii 20 de ani, cum puteți să vă asumați lovitura finală dată acestui oraș? Potrivit datelor de pe site-ul Institutului Național al Patrimoniului, în România sunt 709 specialiști în domeniul protejării monumentelor istorice și 197 de experți. Din prima categorie doar 218 sunt arhitecți și din a două 60, deci care pot face un proiect de restaurare/consolidare. Din cei 709 specialiști, 26 sunt decedați, și din cei 197 experți, 28 sunt decedați. O altă parte nu mai profesează. În plus, aceștia au diverse specializări: arhitecți, ingineri de instalații, restauratori pictură, structuriști. Cu cine avizați proiectele imobiliare, domnule ministru? Pentru ce creați un monopol în avizare? Retrageți golănia de proiect pe care ați propus-o! E jalnic și inacceptabil”.

„Au dispărut mii de case în București în ultimii 20 de ani, cum puteți să vă asumați lovitura finală dată acestui oraș?”
Bogdan Gheorghiu a precizat că scopul Ministerului Culturii este să protejeze patrimoniul

Conform unui comunicat transmis AGERPRES, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a precizat că scopul Ministerului Culturii este să protejeze patrimoniul, dar şi să asigure cetăţenilor „un set de reguli coerente, fără piedici şi termene aberante”.

„Modelul propus este preluat din legislaţia franceză, unde ştim că nu se practică politică dezvoltatorilor imobiliari în detrimentul patrimoniului. Este un proiect de lege incomod pentru grupurile de interese din acest domeniu. Nu vreau să cred că cei care folosesc termeni de tipul „mafia imobiliară” sunt de fapt apărătorii mafiei avizelor. Este uşor să aruncăm cu astfel de termeni, dar propun să ne rezumăm strict la prevederile din acest text şi vom observa că sunt în interesul real al patrimoniului cultural din România şi al românilor. Subliniez că Ministerul Culturii eliberează doar avize. Certificatul de urbanism şi autorizaţia de construire se obţin de la autorităţile locale”, a declarat Bogdan Gheorghiu.

În România există peste 30.000 de imobile aflate pe Lista monumentelor istorice.

 

Cookies