Lecție despre fluturi, albine și pajiști urbane din București, pe malul Dâmboviței. Evenimentul este organizat în weekend de Asociația Parcul Natural Văcărești

14 mai 2024
2103 afișări
Lecție despre fluturi, albine și pajiști urbane din București, pe malul Dâmboviței. Evenimentul este organizat în weekend de Asociația Parcul Natural Văcărești
Lecție despre fluturi, albine și pajiști urbane din București, pe malul Dâmboviței. Evenimentul este organizat în weekend de Asociația Parcul Natural Văcărești | Sursa foto: Asociația Parcul Natural Văcărești - Facebook

Asociația Parcul Natural Văcărești desfășoară, în acest weekend, un eveniment despre fluturi, insecte polenizatoare și rolul pajiștilor urbane în dezvoltarea infrastructurii verzi a orașului.

🐝Scurtă lecție despre polenizatori și pajiști urbane🦋

Evenimentul organizat de Asociația Parcul Natural Văcărești va avea loc sâmbătă, 18 mai, de la ora 10:00, pe malul Dâmboviței (vizavi de Asmita Gardens).

Discuțiile se vor concentra asupra a trei subiecte:

  • fluturi,
  • insecte polenizatoare,
  • rolul pajiștilor urbane în dezvoltarea infrastructurii verzi a orașului.

Proiectul este realizat de Asociația Parcul Natural Văcărești, în parteneriat cu Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement (ALPAB). Evenimentul face parte din proiectul „Traversăm prin Verde”, susținut de Fundația Comunitară București prin Platforma de Mediu pentru București și finanțat de ING Bank.

🦋Poteca Fluturilor din Parcul Natural Văcărești

Parcul Natural Văcărești este un mare rezervor de biodiversitate pentru oraș cât și o adevărată școală vie pentru cei care vor să cunoască mai bine fauna și flora.

Diversitatea ridicată a habitatelor din parc a atras un număr impresionant de specii de fluturi, cu moduri de viață, modele, preferințe culinare și culori de tot felul.

În Parcul Natural Văcărești a fost amenajat un traseu de un kilometru care prezintă fascinanta lume a fluturilor de aici. Acesta este ușor de parcurs de vizitatori sau fotografi de natură, dar și de gupurile de copii venite în tururile ghidate.

Poteca este dotată cu indicatoare, hărți sau panouri de informare dedicate fluturilor și habitatelor lor, cât și cu hoteluri de insecte pentru polenizatori, cum ar fi albine solitare, sau căsuțe de iernare pentru fluturii adulți care hibernează.

Insectele polenizatoare se află înr-un declin accentuat în Europa și de aceea este necesar să acționăm pentru popularizarea și ocrotirea lor. Dispariția acestor bijuterii zburătoare ar afecta ireversibil ecosistemele naturale cât și culturile agricole de noi depindem. Fluturii sunt elemente esențiale în mediile din care fac parte, interacționând cu nenumărate alte specii nu numai în faza de adult, cât și în cea de ou, larvă sau pupă. De aceea aceste insecte delicate sunt privite ca indicatori ai “sănătății” ecosistemelor.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies