Lebedele din IOR care s-au prăpădit în ultima vreme, răpuse de gripa aviară. Boala, confirmată de veterinari. Câteva recomandări pentru bucureșteni

23 feb. 2024
641 Afișari
Lebedele din IOR care s-au prăpădit în ultima vreme, răpuse de gripa aviară. Boala, confirmată de veterinari. Câteva recomandări pentru bucureșteni
Lebedele din IOR care s-au prăpădit în ultima vreme, răpuse de gripa aviară. Boala, confirmată de veterinari. Câteva recomandări pentru bucureșteni | Sursa foto: Facebook - Prietenii Parcului IOR/A. A.

Institutul de Diganostic și Sănătate Animală și Direcția Sanitar Veterinară au confirmat prezența gripei aviare în București, transmite Asociația Visul Luanei.

Lebedele din Parcul IOR au fost răpuse de gripa aviară

Luna aceasta, mai multe lebede, pescăruși și rațe din Parcul IOR și-au pierdut viața. Suspiciunile au început să apară, vorbindu-se despre prezența gripei aviare. Acestea au fost confirmate, transmite Asociația Visul Luanei.

Din păcate, suspiciunea noastră asupra prezenței influenței aviare în București a fost confirmată de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală și de către Direcția Sanitar Veterinară.

Asociația Visul Luanei nu a mai primit păsări și s-a auto-carantinat în urma suspiciunilor cu privire la gripa aviară din Parcul IOR, dar și din Parcul Carol.

De asemenea, de două săptămâni, de când suspicionăm prezența gripei în parcul IOR și ulterior în Parcul Carol, Centrul nu a mai primit păsări din București și s-a auto-carantinat până la confirmarea acesteia și elaborarea unui plan de contingență.

Cetățenii din zonele urbane și periurbane sunt sfătuiți să țină cont de mai multe recomandări, până ce acest val de gripă aviară se va diminua odată cu încălzirea vremii:

  • Nu hrăniți păsările sălbatice, în special cele de apă. Acestea se aglomerează și astfel riscul de contaminare crește.
  • În cazul în care se identifică păsări (în special de apă) cu semne de boală (apatie, semne respiratorii, semne neurologice, aripi și gât lăsat), vă recomandăm să nu le atingeți sau să vă apropiați de ele.
  • Nicio pasăre vie, cu sau fără simptomatologie de boală, provenită din zone cu gripa aviară, nu trebuie mutată! Există posibilitatea ca pasărea să aibă virusul și să-l transmită în alte zone. În plus, este ilegală capturarea animalelor sălbatice fără autorizații oficiale.
  • Dacă sunt observate cadavre de păsări, vă recomandăm să sesizați prezența acestora autorităților sau administrației parcului, fără să le atingeți sau mutați. Cadavrele trebuie îndepărtate în condiții de siguranță și cât mai repede, pentru a nu contamina și alte păsări.
  • Dacă aveți păsări acasă și ați intrat în contact cu păsări sălbatice, vă recomandăm să vă decontaminați, spălați hainele și încălțămintea înainte de a intra în contact cu cele de acasă.

Mai multe informații despre gripa aviară din parcurile bucureștene pot fi consultate AICI.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies