Leasing financiar pentru masini electrice: avantaje si dezavantaje

de:
10 feb. 2020
27 Afișari
Leasing financiar pentru masini electrice: avantaje si dezavantaje

In ultimii ani, industria masinilor electrice a inregistrat progrese vizibile. Un astfel de autoturism poate parcurge, in medie, o distanta de pana la 300 de kilometri cu o singura incarcare. 

Masini electrice in leasing financiar 

 

Desi in Romania sunt aproximativ 390 de statii de reincarcare pentru masinile electrice, aceste verhicule pot fi totusi costisitoare pentru companii. Insa, firmele au posibilitatea de a aplela la un leasing financiar pentru masini rulate. Metoda permite obtinerea unor masini electrice in rate lunare accesibile, fara a crea un dezechilibru financiar.

 

Un contract de leasing financiar pentru masini electrice rulate vine cu mai multe avantaje pentru compania solicitanta. Astfel, pretul de vanzare va fi unul accesibil, avand in vedere ca autoturismele sunt second-hand, iar deprecierea bunului nu se va mai face atat de rapid, ca in cazul unor vehicule noi. 

Principalul cost pe care il vei avea in cazul unui contract de leasing financiar este dobanda, care poate varia intre 4% si 10%. 

Astfel, companiile beneficiaza de flexibilitate in ceea ce priveste procedurile si documentatia necesara, iar garantia este reprezentata de bunurile solicitate. Pasii pentru incheierea unui contract de leasing financiar pentru autoturisme rulate sunt la fel cu cei pentru masinile noi. Diferenta o face perioada contractuala care este mai mare in cazul vehiculelor rulate. Acesta include vechimea bunului, dar si perioada contractuala.

Leasingul financiar poate include si gestiunea unor servicii, precum asigurarile RCA si CASCO, inmatricularea, asistenta rutiera sau monitorizarea flotei. Aceste beneficii vin in ajutorul companiilor aflate la inceput de drum.

Firma care doreste sa isi reinnoiasca parcul auto cu masini electrice second hand trebuie sa tina cont de valoarea initiala de piata si valoarea reziduala estimata pentru bunurile respective.

 

Ce este leasingul financiar si cum poti beneficia de finantare

 

Leasingul financiar este o metoda de finantare avantajoasa pentru firmele aflate la inceput de drum care nu dispun de un capital generos, dar si pentru cele care nu doresc sa cheltuiasca o suma foarte mare din bugetul companiei. 

Un astfel de contract implica 2 parti: utilizatorul (compania care solicita bunul) si finantatorul (compania de leasing). Acesta din urma trebuie sa achizitioneze printr-un contract bunul solicitat de client, iar apoi sa ii dea acestuia o buna parte din fondurile necesare achizitionarii autovehiculului dorit. 

Companiile care vor sa solicite o finantare pot afla daca sunt eligibile cu ajutorul unui calculator online de leasing financiar care, de obicei, este disponibil pe site-urile firmelor care ofera acest serviciu. In acest mod vei putea afla care este avansul minim, perioada maxima de contract, dar si costurile totale la care sa te astepti. Calculatorul iti va arata si valoarea ratei lunare pentru masinile pe care vrei sa le achizitionezi, precum si alte informatii despre valoarea avansului, valoarea reziduala, dobanzile sau comisioanele percepute.

 

Leasingul financiar ofera avantajul unei birocratii minime. Unele companii de leasing au optimizat sisteme online prin care pot aproba cererile de finantare in maxim 24 de ore de la aplicare. Trebuie doar sa completezi o cerere de finantare si un acord de consultare a bazei de date CRC (Centrala Riscului de Credit), documente care pot fi gasite si pe site-urile companiilor de leasing. Dupa completare, acestea vor fi trimise catre firma de leasing, care le va analiza in cel mai scurt timp. 

Intre utilizator si finantator se va incheia apoi un nou contract care, conform legii, nu poate fi mai scurt de un an. Pe perioada contractului, utilizatorul plateste o rata lunara firmei de leasing, ce va fi compusa din dobanda, cota-parte si eventuale comisioare. La finalul perioadei contractuale, utilizatorul devine proprietatul bunului.

 

 Cum evaluezi corect valoarea masinii rulate

Pentru a estima cat mai corect valoarea masinilor electrice pe care firma urmeaza sa le achizitioneze este nevoie de o informare amanuntita, din diverse surse credibile. Astfel de date pot fi aflate de la distribuitorul local de masini rulate sau de la firme online care ofera instrumente pentru evaluarea autovehiculelor. O alta varianta ar fi compararea contractului de inchiriere cu contractul de leasing pentru masinile rulate, pentru acelasi model de vehicul.

Masinile electrice rulate pot fi o varianta strategica pentru firmele care vor sa isi reinnoiasca parcul auto, costurile unei astfel de achizitii vor fi diminuate simtitor prin alegerea unei finantari prin leasing. De asemenea, alegerea unor autovehicule cu impact redus asupra mediului ar putea inspira si alte companii.

Foto: https://pixabay.com/photos/carsharing-electric-car-auto-smart-4382651/

Cookies