Leapșa între edili la înverzit mici terenuri abandonate din București, orașul betoanelor. Ciprian Ciucu: „Game on Radu Mihaiu, dar vezi că ai de recuperat”

26 iul. 2022
563 Afișari
Leapșa între edili la înverzit mici terenuri abandonate din București, orașul betoanelor. Ciprian Ciucu: „Game on Radu Mihaiu, dar vezi că ai de recuperat”

Doi primari de sectoare comunică prin tag-uri pe Facebook, în care își măsoară, cu umor dar și cu reținere, micile intervenții locale de pe spațiile verzi.

Stârnit de Radu Mihaiu, care a postat luni un mesaj laconic „Pescarilor, înainte și după #gameon Ciprian Ciucu”, primarul de la S6, vizat de postare, s-a simțit dator să-i răspundă, dar și să-și arate superioritatea.

”Radu Mihaiu, ai spus „game on”, eu zic ca tine, dar vezi că ai de recuperat, noi am ajuns la 17 astfel de recuperări de terenuri.”, îi transmite Ciucu lui Mihaiu, primarul din S2, cel care a inițiat leapșa pe amenajări de spații verzi.

Diferența sugerată de Ciucu este că în Sectorul 6 s-au demolat construcții ilegale, s-au identificat terenuri fără proprietate clară, s-au preluat terenuri foste industriale.

”Ne-am apucat încă de anul trecut. Succes!”, i-a spus Ciucu lui Mihaiu.

De pe un drum din S6, din cartierul Brâncuși, s-au scos munți de gunoaie

Ultimul teren amenajat în Sectorul 6, despre care a vorbit primarul Ciucu, este din Cartierul Brâncuși, un ansamblu de locuințe al ANL aflat la periferia Cartierului Drumul Taberei.

Drumul Valea Doftanei, care rămăsese încremenit în moloz și mizerie de pe vremea construcției cartierului, a fost curățat recent. Aici urmează să fie amenajat un loc de joacă și vor fi plantați arbori, afirmă primarul S6.

„Cu riscul de a părea o moară stricată vă mai spun încă o dată că luăm foarte în serios spațiul verde, recuperăm terenurile abandonate, mizere. De aici, de pe drumul Valea Doftanei din cartierul Brâncuși, am scos munți de gunoaie și după această reamenajare echilibrată, redăm acest spațiu public comunității.”, a spus Ciucu.

Și în Sectorul 1, micile spații verzi reamenajate sunt pe Facebook

Sectorul 1, care acoperă o mare parte din centrul Capitalei, acolo unde terenul este adesea administrat în tandem cu Administrația Străzilor și ALPAB, are suficiente probleme legate de micile spații verzi abandonate.

Ultima intervenție locală anunțată de Clotilde Armand este pe un spațiu de la intersecția Calea Dorobanților-Piața Charles de Gaulle.

”Prin acțiunea noastră am recuperat 500 mp neîngrijiți și am amenajat toată zona cu plante perene și graminee ornamentale.”, precizează Clotilde Armand în postarea despre amenajarea spațiilor verzi din Sectorul 1.

Dezastrul din Bucureşti: Capitala este oraşul european cu cea mai mică suprafaţă de spaţii verzi pe cap de locuitor

Bucureştiul se află sub limita de spaţiu verde setată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi încalcă legislaţia naţională și europeană de mediu privind asigurarea unui spaţiu verde de minimum 26 de metri pătraţi pe cap de locuitor.

Potrivit Comisiei Europene, Capitala București are o suprafaţă de numai 7,1 metri pătraţi de spaţiu verde pentru fiecare locutior, în timp ce Sofia are 14,4 metri pătraţi, iar Budapesta 16,1 metri pătraţi. În oraşele din nord, în Stockholm, suprafaţa de spații verzi este de 41,6 mp pe cap de locuitor.

În 2020, Primăria Bucureştiului a fost amendată de Garda de Mediu cu 100.000 de lei pentru lipsa Registrului Spaţiilor Verzi, instrument obligatoriu de indexare a spaţiilor verzi, ceea ce înseamnă că, de fapt, Primăria nici măcar nu ştie câte spaţii verzi sunt în oraş.

Registrul Spaţiilor Verzi aI Municipiului București a fost realizat în anului 2011, însă a fost blocat de Curtea de Conturi care a arătat că era raportată o creștere artificială a suprafeței de spații verzi. De atunci nu a mai fost realizată nicio inventariere a materialului dendrologic de pe teritoriul Municipiului București.

Îți mai recomandăm:

Cookies