Lavanda – Bogăţie de Sănătate şi Frumuseţe în Grădina Ta (P)

04 oct. 2021
60 afișări
Lavanda - Bogăţie de Sănătate şi Frumuseţe în Grădina Ta (P)
Lavanda - Bogăţie de Sănătate şi Frumuseţe în Grădina Ta (P)

Lavanda sau levănţica, aşa cum ne place să o numim, este planta perenă din familia Lamiaceae, cu o varietate de peste 40 de specii. Este recunoscută după parfumul extraordinar, dar şi în funcţie de aspectul drăgălaş, preponderent violet al micilor floricele de pe  tulpinile  delicate care se transformă în mici tufe lemnoase.

Are origini mediteraneene, iar specia care se pretează cel mai bine climei noastre este lavandula angustifolia, planta cu frunze înguste şi flori grupate  pe tije.

Frumuseţea lavandei

Fie că se alege varianta de lavandă în ghiveci, fie că se optează pentru ca micii arbuşti să împodobească grădina, lavanda va oferi bucuria miresmelor sale, un spectacol vizual extraordinar, dar şi posibilitatea de a ne bucura de beneficiile oferite de aceasta. Florile de lavandă  nu îşi vor pierde culoare şi parfumul nici după ce au fost culese şi puse la uscat. Plantată în grădină, levănţica va avea nevoie de un loc plin cu soare şi un sol bine drenat. 

Lavanda în grădină se va comporta foarte bine atât timp cât este udată moderat şi nu este umbrită de arbuşti mai înalţi. Preponderent, se cultivă lavanda cu flori violet, însă există o multitudine de nuanţe, de la tonuri diferite de mov, până la roz şi alb. Lavanda albă este o plantă cu o înălţime medie de 60 centimetri, care oferă un parfum persistent, înfloreşte permanent în perioada iulie-septembrie, are nevoie de soare mult şi apă în cantitate moderată. 

Atunci când se doreşte creşterea lavandei în ghivece, trebuie ţinut cont de faptul că este nevoie de ghivece mari, astfel încât rădăcina pivotantă să aibă loc să se dezvolte. Va fi nevoie de pământ nisipos, pentru ca drenajul să se facă uşor. Se recomandă ca stratul de jos din ghiveci să fie format din pietricele, iar udarea să se facă în farfurioară. Astfel, se elimină riscul înecării şi uscării lavandei. Bine îngrijit, pus în bătaia soarelui şi ferit de curenţii de aer, ghiveciul cu levănţică va da un iz plăcut şi un  plus de eleganţă fiecărei încăperi în care va fi poziţionat.

Levănţica – frumuseţe şi sănătate

Natura întotdeauna a venit în ajutorul oamenilor. Astfel că, şi această aparent delicată plantă, cu florile mici şi parfumate, oferă o serie de beneficii pe care oamenii le-au descoperit din cele mai îndepărtate timpuri. 

Uleiul de lavandă este recunoscut pentru proprietăţile antiseptice, antimicrobiene, antiinflamatoare şi analgezice. Poate fi folosit pentru grăbirea vindecării rănilor provocate  de  arsuri, iritaţii, înţepături de insecte, ajută în tratarea acneei, previne căderea părului şi hidratează foarte bine pielea. Aplicat odată cu diverse tehnici de masaj, parfumatul ulei de lavandă va induce relaxarea musculară şi va calma sistemul nervos. 

Câteva picături de ulei de lavandă adăugate în cadă, vor asigura o baie relaxantă şi reconfortantă. Izul de lavandă induce relaxarea, astfel că, asigură  un somn liniştit şi odihnitor, uleiul de lavandă fiind iniţiatorul aromoterapiei.

Ceaiul de lavandă se constituie şi el într-un remediu extraordinar în cazul multor afecţiuni. Este indicat în tratarea insomniilor, a durerilor de cap, în cazul problemelor gastrointestinale, în combaterea stărilor depresive sau pentru a ameliora tusea şi inflamaţia sinusurilor, susţinând activitatea aparatului respirator. 

De asemenea, ceaiul de levănţică va fi de ajutor în tratarea colicilor abdominale şi în buna funcţionare a vezicii biliare. Inhalaţiile cu lavandă vor ajuta sistemul respirator în perioadele geroase.

Astfel, miraculoasa plantă care alungă insectele nedorite cu izul ei special, oferă o multitudine de beneficii pe palierul sănătate. De asemenea, bucătarii o folosesc şi pentru a prepara delicii culinare. Este folosită cu mare succes în prepararea produselor cosmetice, a săpunurilor, cremelor şi parfumurilor.

Cei mai mulţi dintre noi alegem levănţica  pentru a ne înveseli şi parfuma casa şi grădina.

Cookies