Laura Codruța Kovesi, critici la adresa Parlamentului

de:
29 ian. 2015
0 Afișari
Laura Codruța Kovesi, critici la adresa Parlamentului

„Raportul MCV noteaza unele dificultati privind blocarea in Parlament a anchetelor. Nu este normal ca o ancheta sa fie blocata in Parlament prin vot politic. Nu are ce sa caute o interventie legislativa in activitatea procurorilor, care este verificata de instantele de judecata. Plecand de la aceasta idee, ca ancheta e verificata de instante, nu ar trebui sa existe acest control al statului cand avem nevoie sa anchetam un ministru sau sa propunem arestarea unui parlamentar.

Nu trebuie sa existe acest control cand sunt anchete pentru un ministru care are calitate de parlamentar sau fost ministru sau atunci cand propunem arestarea preventiva a unui parlamentar. Au fost cazuri cand ancheta a fost blocata din acest motiv. E un lucru pe care il remarca si Comisia Europeana”, a declarat Laura Codruta Kovesi, procurorul general al DNA.

Intrebata daca urmeaza ca in perioada urmatoare sa ceara avize si pentru alti ministri, Kovesi a raspuns: „In masura in care o sa avem astfel de situatii si se impune solicitarea unor avize, sigur ca vom face acest lucru”.

Codruta Kovesi a mai afirmat ca numarul de persoane care reclama fapte de coruptie a crescut, aceasta fiind o consecinta a faptului ca DNA se bucura de incredere in randul cetatenilor.

„Numarul de persoane care reclama fapte de coruptie a crescut. E o consecinta a faptului ca DNA se bucura de incredere in randul cetatenilor. Si o consecinta a condamnarilor pronuntate in dosarele in care au fost implicate persoane importante, iar DNA trateaza in mod egal dosarele, indiferent de functiile importante pe care le detin”, a mai spus Kovesi la B1 TV.

Procurorul general al DNA a mai spus ca, de foarte multe ori, persoanele anchetate recunosc faptele de coruptie si denunta noi fapte. Astfel, cei care ajuta la descoperirea unor fapte de coruptie beneficiaza de reduceri legale ale pedepsei.

Cookies