Latifundiarul Becali, ţeapă cu un teren de 2,4 hectare din moşia Băneasa

de:
07 mart. 2013
26 Afișari
Latifundiarul Becali, ţeapă cu un teren de 2,4 hectare din moşia Băneasa

Deputatul Gigi Becali a luat o țeapă de 750.000 de euro într- o afacere privind o parte din moşia Băneasa. Terenul care a aparţinut contesei Maria de Montesquiou- Fezensac, unul dintre urmașii muşchetarului d’Artagnan.

Latifundiarul a cumpărat de la mai mulţi moştenitori drepturile litigioase pentru 2,4 hectare, dar primăria nu vrea să-l împroprietărească din cauza unei anchete a procurorilor.

Gigi Becali a crezut că dă lovitura pe 4 septembrie 2006, atunci când a plătit suma de 700.000 de euro pentru drepturile litigioase privind un teren de 24.000 de metri pătraţi. Vânzătorii Adrian Oprescu, Constanța Bobocioiu, Niculina Petre și Anca-Rozeta Lazăr sunt moștenitorii fostului proprietar Toma Stan. Două zile mai târziu, pe 6 septembrie, cel de-al cincilea moştenitor al lui Toma Stan, Mihail Petre, primeşte de la Becali suma de 50.000 de euro în schimbul drepturilor litigioase.

După ce a preluat drepturile litigioase, la 23 ianuarie 2007, avocaţii lui Gigi Becali au înştiinţat Primăria Sectorului 1- Serviciul Fond Funciar, Cadastru şi Registrul Agricol că deține drepturile litigioase asupra celor 2,4 hectare și a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate. O expertiză făcută de un specialist, pe banii lui Gigi Becali, arată că Toma Stan a fost împroprietărit, în perioada 1921-1926, cu 13.800 de metri pătrați în urma Reformei Agrare. Alţi 10.000 de metri pătraţi au fost achizionaţi de acesta pe 20 noiembrie 1934 pentru suma de 20.000 de lei.

În aprilie 2007, Subcomisia locală de aplicare a Legilor Fondui Funciar din Primăria Sectorului 1 l-a anunțat pe Gigi Becali că a amânat cererea acestuia de împroprietărire. Funcționarii au observat că actele de proprietate au fost folosite de moștenitorii lui Toma Stan pentru eliberarea unui alt titlu de proprietate la Comisia Otopeni, de 5 ha.

Cea mai mare parte a moşiei Băneasa, care a aparţinut contesei Maria de Montesquiou, este controlată de omul de afaceri Puiu Popoviciu. De altfel, milionarul a fost trimis în judecată pentru fapte de corupție pentru modul în care a pus mâna pe aproximativ 224 de hectare de teren în nordul Capitalei. În 2006, Becali, care avea interese în zonă, s-a dus şi a făcut un denunţ la Parchet, în care a arătat cine sunt complicii lui Popoviciu.

Terenul pe care l-a luat Becali a făcut parte din moșia Băneasa care a aparținut contesei Maria de Montesquiou-Fezensac. În 1962, Toma Stan a cedat pământurile Gospodăriei Agricole Colective „8 Martie” Băneasa.

Sursa: evz.ro

Cookies