ȘTIRI

LĂSATA SECULUI PENTRU POSTUL MARE, DUMINICĂ, 22 FEBRUARIE: Tradiţii pentru spor şi sănătate

LĂSATA SECULUI PENTRU POSTUL MARE, DUMINICĂ, 22 FEBRUARIE. În ultima zi din Săptămâna Albă, în duminica Izgonirii lui Adam din Rai (aşa cum se menţionează în Calendarul ortodox), creştinii ortodocşi sărbătoresc Lăsatul secului de brânză, praznic ce anunţă începutul Postului Mare sau al Patruzecimii, cel mai însemnat în religia ortodoxă, scrie click.ro.

La sărbătoarea Lăsatul de sec de brânză, creştinii se veselesc în familie şi în comunitatea în care trăiesc, consumând alimente admise, bucate de culoare albă, pentru că Biserica a rânduit dezlegare la produsele lactate şi la ouă, eliminând din alimentaţie carnea şi clisa (slănina).

LĂSATA SECULUI PENTRU POSTUL MARE, DUMINICĂ, 22 FEBRUARIE. 

La sărbătoarea Lăsatul Secului de brânză, credincioşii se roagă pentru iertarea păcatelor, amintindu-şi că fiecare va fi chemat de Dumnezeu la Înfricoşătoarea judecată. Sărbătoarea Lăsatului sec de brânză este destinată şi momentelor de meditaţie, iar credincioşii se gândesc la faptul că, datorită păcatului strămoşesc, de a mânca din fructul oprit, Adam a fost izgonit din Rai. Fiecare credincios are şansa să revină în Rai, prin post, prin rugăciune şi smerenie.

LĂSATA SECULUI PENTRU POSTUL MARE, DUMINICĂ, 22 FEBRUARIE. 

Duminica Lăsatului Sec de brânză se numeşte Duminica iertării şi împăcării. Rudele, prietenii şi vecinii se vizitează şi îşi cer iertare unii la alţii pentru eventualele greşeli, pentru a intra cu sufletul curat în post. La acest praznic de familie, prin tradiţie, în semn de iertare, cei care se consideră vinovaţi aduc persoanei la care-şi cer iertare dulciuri: prăjituri, cozonaci, nuci şi fructe. Prin tradiţie, în acestă zi, cei căsătoriţi îi vizitează pe naşii de cununie şi le urează sănătate şi post uşor.

LĂSATA SECULUI PENTRU POSTUL MARE, DUMINICĂ, 22 FEBRUARIE. 

Petrecerea de Lăsatul sec de brânză începe cu un ou şi cu o urare ritual, transmisă urmaşilor din moşi- strămoşi: Cu un ou se astupă şi tot cu un ou se destupă gura la Paşte.
O farfurie cu ofrande
În seara sărbătorii, gazda pregăteşte pentru morţii din familie ofrande : pe o farfurie pune câte o bucată din preparatele care vor fi servite la masa sărbătorească, o felie de pâine, solniţa şi un pahar cu vin. Aceste ofrande se aşează la fereastra camerei unde are loc petrecerea.

LĂSATA SECULUI PENTRU POSTUL MARE, DUMINICĂ, 22 FEBRUARIE. 

În această duminică se consumă, ultimele bucate „de dulce”- lactate şi ouă. De luni, când începe Postul Mare, credincioşii ortodocşi intră într-o perioadă mai lungă de cumpătare şi de restricţii, care „Potoleşte trupul, înfrânează poftele cele nesăturate, curăţeşte şi înaripează sufletul şi îl înalţă”, aşa cum spunea Ioan Gură de Aur.

LĂSATA SECULUI PENTRU POSTUL MARE, DUMINICĂ, 22 FEBRUARIE. 

În această zi, mulţi vor face un mic chef… ritual, gândindu-se că până la Paşte vor fi mai multe săptămâni de cumpătare alimentară, dar şi de evlavie, de reţinere de la îngurgitarea anumitor produse alimentare şi de la alcool, fiind o etapă de abstinenţă binevenită din mai multe puncte de vedere.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button