Lasă Bucureștiul și hai la “Film în Sat”. “Și eu am fost cândva un Firicel fără școală și fără perspective”. Fabulosul destin al lui Toma Cuzin I Interviu

20 iul. 2023
2170 Afișari
Lasă Bucureștiul și hai la “Film în Sat”. “Și eu am fost cândva un Firicel fără școală și fără perspective”. Fabulosul destin al lui Toma Cuzin I Interviu
Lasă Bucureștiul și hai la “Film în Sat”. “Și eu am fost cândva un Firicel fără școală și fără perspective”. Fabulosul destin al lui Toma Cuzin I Interviu. Foto credit: Cuzin Toma, pagina de facebook.

Cuzin Toma. Actor. Actor bun. Talentat. Cuzin este prenume cu rezonanță veche și nobilă din Oltenia, iar Toma -nume de familie-, deși tot românul îl strigă “Firicel”. Actorul, pe care azi îl știe toată țara, a copilărit în satul Peștișani-Gorj, a trăit și a lucrat în colonia muncitorească CH Bistrița, a fost electrician-miner, dansator la Ansamblul “Doina Gorjului”, agent imobiliar și bucătar. Cuzin Toma a plecat de jos, și, peste ani, când a ajuns sus, s-a întors acasă cu Festivalul de Artă “Film în Sat”. Cu filme, spectacole, cultură și inspirație pentru toți copiii și tinerii uitați jos de statul român. Fabulosul destin al lui Toma Cuzin și felul în care și-a propus să-i hrănească pe cei aflați la început de drum cu Artă, mai jos.

Foto credit: “Film în Sat”.
Foto credit: Iulian Nan, B.R.A Media Management apud pagina de facebook Cuzin Toma.

Suna ca un clișeu, dar viața actorului Cuzin Toma chiar poate fi un scenariu de film, un roman, o poveste motivațională ca la carte. Muncește de la vârsta la care abia reușea să ridice o găleată cu apă de 10 litri. Cuzin Toma a plecat de acasă când avea 11 ani și a lucrat din greu toată viața până când a reușit să-și facă un nume și o carieră; mai țineți minte rolul lui din “Aferim!”?. Cuzin Toma este acum supereroul copiilor din Peștișani. Totul prin el însuși, prin forțe proprii.

Aferim!, 2015, Regia Radu Jude. Foto credit: Aferim, pagina de facebook Cuzin Toma.
Moromeții 2, Regia Stere Gulea. Foto credit: Pagina de facebook Cuzin Toma.

Mesajul lui Cuzin Toma: “Dacă eu pot, poți și tu”

Dacă eu pot, poți și tu” este numele Asociației lui Cuzin Toma, mesajul pe care-l transmite celor aflați la început de drum, iar Film în Sat reprezintă un eveniment unic, autentic, care aduce cultura la țară. Cea de-a două ediție a Festivalului de Artă revine la Peștișani (Gorj), lângă Hobița lui Brâncuși, între 1 – 6 august. Filme românești și din Republica Moldova, spectacole de teatru, concerte live și ateliere de creație se regăsesc în programul festivalului.

Festivalul de artă „Film in Sat” a avut prima ediție in anul 2022 și a fost un real succes din prima.

Horațiu Mălăele, unul dintre invitații speciali ai festivalului, va prezenta la Film în Sat one man show-ul „Sunt un orb”

În selecția de filme a festivalului, realizată de criticul de film Irina-Margareta Nistor, se regăsesc comedii de succes precum Ramon (r. Jesús del Cerro), Ghinionistul (r. Iura Luncașu) și Nuntă mută (r. Horațiu Mălăele), Boss, recentul thriller noir al regizorului Bogdan Mirică, precum și Carbon (r. Ion Borș), cel mai de succes film moldovenesc, care a avut premiera la TIFF 2023. Programul filmelor este completat de o selecție de scurtmetraje românești.

Selecția de filme a festivalului a fost realizată de criticul de film Irina-Margareta Nistor. Foto credit: Film in Sat.
Foto credit: Film în Sat.
Sunt un orb” va purta publicul prin operele marilor poeți Marin Sorescu, George Topârceanu, Nichita Stănescu, Emil Brumaru

Horațiu Mălăele, unul dintre invitații speciali ai festivalului, va prezenta la Film în Sat one man show-ul „Sunt un orb”, care va purta publicul prin operele marilor poeți Marin Sorescu, George Topârceanu, Nichita Stănescu, Emil Brumaru și mulți alții, în timp ce „Doamne ferește”, spectacolul semnat de Lia Bugnar, aduce în fața publicului actori remarcabili precum Cuzin Toma, Liliana Pană, Marin Grigore, Oana Pușcatu și Irina Rădulescu.

La “Film în Sat” vin Mihai Mărgineanu & Band și Simion Bogdan-Mihai & Lăutarii de Mătase

Vor fi și concerte, va fi veselie mare. La “Film în Sat” vin artiști iubiți pentru autenticitatea muzicii lor: Mihai Mărgineanu & Band și Simion Bogdan-Mihai & Lăutarii de Mătase.

Foto credit: Film în Sat.
Pe vremea lui Ceaușescu, în fiecare sâmbătă, venea caravana cu filme în satul meu, Peștisani-Gorj”

B365.ro: Ce ați avut în gând când ați pornit acest Festival? De ce era nevoie de “Film în Sat”?

Cuzin Toma: Primul meu gând a fost să aduc filme copiilor din satul meu, să vadă filme, așa cum vedeam noi când eram mici. Pe vremea lui Ceaușescu, în fiecare sâmbătă, venea caravana cu filme în sat. După mulți ani de zile, după ce am devenit Firicel și m-am întors în sat, toți mă strigau “Firicel”. Așa că le-am zis: Ia, că o să vă aduc eu filme, să vedeți că actorii fac și filme, nu numai televiziune.  Prima proiecție am avut-o în anul 2019 și au venit vreo 2500 de oameni, iar prima editie a festivalului “Film în Sat” a fost în anul 2022 și atunci am avut surpriza să vină foarte, foarte multă lume, vreo 4600 de persoane, și nu erau toate din satul meu. Stând la povești cu copiii din sat și cu cei de vârsta mea, cu foști colegi de liceu, ne-am adus aminte de Caravana cinematografică de altădată și am zis: O să vin să pun filme în sat și, de ce nu, o să fac un festival de film. Pentru că pe timpuri doar atât puteai să faci sâmbăta, să te duci în sat la film.

Foto credit: Cuzin Toma, pagina de facebook.
Foto credit: Cuzin Toma, pagina de facebook.
Filmele erau pentru noi o alternativă la hora satului. 3 luni l-am așteptat pe Chuck Norris să vină și n-a mai venit; vă dați seama că ne-a fost ciudă”

B365.ro: Ce filme ați văzut în sat pe vremea comunismului, la caravană? Invitați fete la film?

Cuzin Toma: Venea caravana cinematografică în sat, ne anunța unul cu portavocea; uneori proiecțiile erau în aer liber sau la căminul cultural. Încă se mai țineau baluri și hore, filmele fiind o alternativă la hora satului. Erau și fete, vă dați seama, dar eram foarte mici pe atunci. În anii ’90, ni se promisese că vine Chuck Norris, era încă anul 1989, și am așteptat vreo 3 luni să vină Chuck Norris. Am stat, am stat, am stat pe bordura drumului până s-a făcut 12 noaptea și n-a mai venit Chuck Norris. Vă dați seama că ne-a fost ciudă, dar am zis: Lasă, că poate mă fac eu mare și vi-l aduc eu pe Chuck Norris la Peștișani. 35 de ani mai târziu m-am întors în sat cu un festival de film. Da, era o dorință și, cumva, o datorie de-a mea. Eu plecând de acolo, dintre ei, din lumea aia, și știind cât de mult m-au schimbat și ce impact au avut asupra mea arta și cultura prin prisma soției mele, Cristina Toma, Cuzina tatii, am zis că din tot bagajul meu de cunoștințe și de cultură, să fac și eu cât pot. De ce să nu le deschid o ușă și o fereastră celor din sat care nu au acces la așa ceva, o cale către un orizont mai larg?

Foto credit: Cuzin Toma, pagina de facebook.
Foto credit: Cuzin Toma, pagina de facebook.
Acum, consătenii mei văd filme la mall, la Târgu-Jiu, dar filmele de mall nu te cultivă, nu te schimbă”

B365.ro: Acum oamenii din satul dumneavoastră unde văd filme? La Tîrgu Jiu, unde?

Cuzin Toma: Nu prea au unde să se ducă să vădă filme. Există un cinematograf la Tîrgu Jiu, unde este și un mall, dar e un cinematograf care nu are un program cultural, adică se dau numai filme de mall. Iar filmele de mall sunt comerciale și nu te schimbă, nu te cultivă. Sunt filme care te fac să cumperi și să te duci în vacanțe, eventual.

Comoara, 2015, regia Corneliu Porumboiu. Foto credit: Comoara apud Cuzin Toma, pagina de facebook.
Mulți m-au întrebat: – Ce-ai putut tu și nu pot eu? – Am putut să-mi depășesc condiția. De fapt, asta face cultura, ne ajută să ne depășim condiția”

B365.ro: Ce zic moșii, babele, copiii, tinerii din satul în care ați crescut despre ceea ce faceți, despre Festivalul Film în Sat? Sunteți eroul lor?

Cuzin Toma: Se bucură. Sunt dat drept exemplu și model. Visul meu n-a fost să devin model, dar am avut o dorință să fac cunoscute modele și repere, pentru că asta ne lipsește, să vrem să facem și noi ce a făcut cutare. Să vrem și noi să fim. Și neavând aceste repere, de ce să nu încerc să fac ceva pentru copiii din sat? Că de aici s-a născut ideea mea “Dacă eu pot, poți și tu”. Mulți m-au întrebat: – Da’ cum adică? Ce-ai putut tu și nu pot eu? – Păi, eu am putut să-mi depășesc condiția că, de fapt, asta fac arta și cultura, ne ajută să ne depășim condiția.

Foto credit: Cuzin Toma, pagina de facebook.

B365.ro: Care erau reperele dvs în adolescență? Când ați văzut prima piesă de teatru?

Cuzin Toma: Nu prea mă uitam la piese de teatru și la filme. După ’90 am avut o pauză mare, mare, până când am venit în București și m-a dus soția mea, Cristina, la piese de teatru. Am avut o pauză mare de artă și de cultură, că nu aveam unde să văd absolut nimic. În afară de cei câțiva cântăreți populari, nu prea aveai unde să afli ceva nou.

Cuzin Toma este actor al Teatrului Mic din Bucuresti. Imagine din spectacolul „Anul dispărut 1989”. Foto credit: Cuzin Toma, pagina de facebook.
Satul meu s-a schimbat mult, s-a depopulat, însă mă bucur sincer că în ultimii ani tinerii se întorc”

B365.ro: S-a schimbat mult satul românesc, nu mai este ca pe vremea lui Brâncuși. Mă refer la satul tradițional, care avea o anumită bunăcuviință, un rost, erau niște lucruri frumoase acolo care s-au stricat. Cu Peștișaniul ce s-a întâmplat?

Cuzin Toma: Satul s-a schimbat destul de mult din cauza faptului că s-a depopulat. Bătrânii, care încă mai țineau viu spiritul satului, au început să se ducă. Însă, sincer, am o mare bucurie să observ că în ultimii 2 ani de zile se schimbă lucrurile în Peștișani. Au început să se întoarcă oamenii din străinătate, deja sunt tineri care nu mai vor să plece, au început să-și reevalueze locul în care se află și trăiesc.

Acasa, la Peștișani. Foto credit: Cuzin Toma, pagina de facebook.
Peștișani a devenit stațiune turistică. “Cumva, am și eu un merit în asta”

B365.ro: Să nu uităm că Peștișani a devenit stațiune turistică, aveți vreun merit în asta?

Cuzin Toma: Cumva, da. Festivalul ăsta de artă “Film în Sat” a făcut locul mai cunoscut. De “artă” l-am numit eu, pentru că la acest Festival vin toate artele și cam tot ce ține de creație, regăsești toate domeniile creative: muzică, film, teatru, arte plastice, ateliere, tot, mi s-a părut important să aduc din fiecare domeniu câte ceva. Vreau să aduc diplomele și licențele celor de Arte Plastice, asta însemnând inclusiv design vestimentar, pictură pe sticlă, arte care se trag direct din meșteșugurile satului. Și, de ce nu, după asta poate apar noi antreprenori; nu toți putem să facem haine de modă, dar putem să facem haine frumoase inspirate din tradițiile satului.

Foto credit: Film în Sat.
Foto credit: Film in Sat.
Fiecare artist care vine la Film în Sat este un punct forte pentru mine, pentru festival și, mai ales, pentru oamenii din Peștișani”

B365.ro: Care sunt punctele forte ale festivalului Film în Sat? Am aflat că vine Horațiu Mălăele, plus Mihai Mărgineanu și Lăutarii de Mătase.

Cuzin Toma: Vor fi spectacole și actori exact că la o premieră. Fiecare artist care vine acolo este un punct forte pentru mine, pentru noi ca festival și, mai ales, pentru oamenii din Peștișani.

Firicel si Celentano. Foto credit: Cuzin Toma, pagina de facebook.

B365.ro: Artiștii vin din prietenie pentru dumneavoastră?

Cuzin Toma: Vin din prietenie, dar mai ales din empatie. Toți cei care vin la “Film în sat” vin cu sufletul deschis și cu bucurie, pentru că festivalul acesta nu contează pentru industrie, ci pentru viitoarea societate. Eu sunt sută la sută convins că dintre miile de tineri care au acces la acest festival, măcar 10-15% vor avea inima mai deschisă și un zâmbet când vor pleca la oraș la facultate sau, mai târziu, când vor deveni întreprinzători sau meseriași într-un domeniu.

Foto credit: Film in Sat.
Muncesc cu sufletul, mă număr printre fericiții care nu și-au dorit prea multe lucruri în viață”

B365.ro: Spuneați la un moment dat că munciți cu sufletul. Cum este acest lucru cu sufletul? Cum v-ați depășit condiția, sunteți un exemplu extraordinar. Ați făcut și un scurt-metraj în facultate, numit “Fabulosul destin al lui Toma Cuzin”.

Cuzin Toma: Era o glumă, un fel de portret după filmul “Fabulosul portret al lui Amelie”, ceva simpatic. Păi da, lucrez cu sufletul pentru că sunt printre fericiții care nu și-au dorit prea multe lucruri în viață. Eu dorințe materiale nu prea am avut, am avut însă o mare dorință de a evolua, de a fi mai bun, și de a învața mai mult cuvinte. Și atunci, în tot ceea ce am făcut am pus suflet, suflet însemnând să mă regăsesc pe mine, să găsesc ceva care să mă hrănească pe mine. Să mă facă mai bun. Și asta, cumva, vreau să transmit mai departe.

Aferim!, 2015, Regia Radu Jude. Foto credit: Aferim, pagina de facebook Cuzin Toma.
Aferim!, 2015, Regia Radu Jude. Foto credit: Aferim, pagina de facebook Cuzin Toma.
Ce fac eu are mult mai mare valoare, importanță, pentru niște copii sau tineri care au văzut în viața lor doar grădina, televizorul cu reclame și vaca”

B365.ro: Când v-ați dat seama că aveți talent real?

Cuzin Toma: Nu-ți prea dai seama niciodată că ai talent real. Pentru mine definiția talentului este bucuria cu care îți faci meseria și dorința de a învața lucrul ăla cât mai bine, de a te autodepăși, de a fi cât mai performant. Pentru mine asta înseamnă talent. În rest, orice meserie presupune o practică, asta se învață, se repetă, și poți să ajungi foarte bun și foarte performant. Dar, dincolo de tehnica foarte bună, intervine bucuria, dragostea cu care faci meseria aia, aplicabilitatea îmi place să spun. Cât ești de bun în ceea ce faci tu, pentru ce o faci și pentru cine contează. Și dacă eu mi-am răspuns la întrebarea pentru ce contează ceea ce fac eu, evident că poate să o facă oricine. Ce fac eu are mult mai mare valoare pentru niște oameni care sunt la început de drum, pentru niște copii sau tineri care nu au văzut altceva în viața lor în afară de grădină și de televizorul cu reclame și știri.

B365.ro: Sau vaca, oile și munca câmpului.

Cuzin Toma: Exact. Odată ce oamenii au acces la artă, la cultură, la creație, la frumos, oile de lângă ei devin altceva, poate o sursă de prosperitate și de evoluție personală și, de ce nu, culturală.

Foto credit: Film in Sat.
Foto credit: Cuzin Toma, pagina de facebook.
Întinde-te cât îți este plapuma, iar dacă vrei să te întinzi sub o plapumă mai mare, lucrează mai mult la tine”

B365.ro: Copiii ce vă zic atunci când le spuneți “Dacă eu pot, poți și tu”? Este un îndemn foarte motivațional, pare desprins dintr-o carte de autodezvoltare.

Cuzin Toma: Dacă eu pot, poți și tu. Dacă eu am putut și, fără rușine o spun, dacă eu am putut să fac performanță într-un domeniu în care forma de exprimare este limbajul articulat, eu fiind agramat, nevorbind foarte clar limba română și neștiind foarte multe cuvinte, fără nicio rușine o spun, alții pot să facă mai mult de atât. Mai cred că astăzi, cu tot accesul la tehnologie, la tehnică și la tot felul de informație pe care poți s-o selectezi, poți să depășești volumul mare de informații, să nu te păcălești, să vezi exact unde ești și unde vrei să ajungi. Și vorba aia, întinde-te cât îți este plapuma, iar dacă vrei să te întinzi sub o plapumă mai mare, atunci lucrează mai mult la tine.

Foto credit: Cuzin Toma, pagina de facebook.
Și eu am fost cândva Firicel, și mai puțin Toma. Un Firicel fără școală, fără cultură și fără perspectivă”

B365.ro: Vă place personajul Firicel din Las Fierbinți? Vă reprezintă în vreun fel?

Cuzin Toma: Firicel nu mă reprezintă, dar reprezintă o categorie socială. Nu mă reprezintă, dar mă identific cu el. Cumva, și eu am fost Firicel. Un Firicel, și mai puțin Toma, un Firicel fără școală, fără cultură și fără perspective.

B365.ro: Satul înseamnă rădăcinile unui om. Sunteți legat de satul dumneavoastră?

Cuzin Toma: Satul, locul în care ai crescut și te-ai dezvoltat, este locul în care îți ai rădăcinile. Iar dacă te smulgi singur din rădăcini, să nu te miri că te bate vântul în toate părțile.

Foto credit: Cuzin Toma, pagina de facebook.
După succesul înregistrat de prima ediție, care a avut loc la Peștișani (Gorj) și Dolhasca (Suceava) în 2022, la care au participat peste 7000 de persoane, Film în Sat a revenit în 2023 cu o ediție și la Islaz (Teleorman), care a avut loc în luna iunie.

La “Film în Sat” o serie de ateliere susținute de artiști, care se adresează participanților cu vârste cuprinse între 6 și 70 de ani, invită la creativitate și socializare, într-un cadru de poveste: Amprenta, atelier de broderie coordonat de Cuzina, artist plastic; Pădurea de șevalete, atelier de pictură coordonat de Ana Bănică, artist vizual, alături de Cuzina; Zburătoare, un spectacol de action painting în cadrul căruia artistele Estera Osorhan, Ana Bănică și Cuzina vor picta pe ritmuri de muzică live; precum și instalațiile Speranța, Pasăre și Prezențe, ale Cuzinei, alături de muralul care va fi realizat în timpul festivalului de către artista Ana Bănică.

După succesul înregistrat de prima ediție, care a avut loc la Peștișani (Gorj) și Dolhasca (Suceava) în 2022, la care au participat peste 7000 de persoane, Film în Sat a revenit în 2023 cu o ediție și la Islaz (Teleorman), care a avut loc în luna iunie. După Film în Sat la Peștișani (1 – 6 august), alte localități din țară se vor regăsi pe lista de evenimente a festivalului de artă.

Programul complet al ediției 2023 de la Peștișani va fi afișat în perioada următoare aici: https://www.filminsat.ro/pestisani-2023. Detalii si pe Facebook, Instagram și YouTube.

Foto credit: Film in Sat.

Organizator: Asociația Culturală „CUZIN TOMA – Dacă eu pot, poți și tu”.Parteneri: Consiliul Județean Gorj, Consiliul Local și Primăria Peștișani. Sponsor principal: Titan Machinery. Parteneri: APAN Top Selection, Fundația Fan Courier, Iuliana Stanciu – designer vestimentar.

 

Cookies