Lapte toxic descoperit la trei ferme și două fabrici de lapte din România

de:
11 mart. 2013
0 Afișari
Lapte toxic descoperit la trei ferme și două fabrici de lapte din România

În urma controalelor dispuse de ANSVSA au fost recoltate 1706 de probe de lapte crud, din care au fost analizate 543 de probe, iar în 5 cazuri există suspciciune. Mostrele suspecte au fost descoperite la 3 ferme de mici dimensiuni și la două fabrici.

Loturile de lapte suspicionate sunt sechestrate până la sosirea buletinelor de analiză de confirmare, urmând după caz să fie iniţiată alerta prin SRAFF, iar loturile respective să fie distruse în cazul unor buletine pozitive sau să se ridice sechestrul, fiind declarate libere pentru comercializare, în cazul buletinelor negativ, informează Realitatea TV.

Nu este clar dacă produsele au ajuns sau nu în comerț către publicul larg sau dacă au fost contaminate și alte produse alimentare în care laptele contaminat ar fi putut fi folosit ca ingredient.

Aflatoxina este o substanță ce apare apare din furaje și s-a dovedit că este extrem de nocivă organismului. Săptămâna trecută, două loturi de lapte ce conţinea aflatoxină a fost retras de pe piaţa românească. 

În perioada următoare ANSVSA va continua controalele oficiale la nivelul fermelor de vaci de lapte, centrelor de colectare a laptelui, unităţilor de procesare, automatelor pentru vânzarea directă a laptelui crud, pentru a împiedica pătrunderea pe piaţă a unor produse alimentare care pot pune în pericol sănătatea publică.

Cookies