Lapte cu toxine cancerigene, descoperit pe piața românească

de:
07 mart. 2013
0 Afișari
Lapte cu toxine cancerigene, descoperit pe piața românească

Aflatoxina este o microtoxină foarte nocivă, care poate produce necroză hepatică, ducând până la cancer sau ciroză. Totuși, pericolul intervine la consumul de cantități mari.

Toxina a fost descoperită în două loturi de lapte. Unul dintre aceste loturi a fost descoperit înainte de a intra pe piață, în producție, la un producător român – 13.000 de litri, dar cel de-al doilea lot, provenind din Ungaria, a fost retras chiar dintr-un magazin. Ministrul Agriculturii a refuzat să spună din ce magazin a fost retras lotul de lapte cu probleme. În cazul producătorului român, acesta își hrănise animalele cu furaje cu aflatoxină. Au fost distruse și furajele.

„Au început controalele în România. Pe măsură ce facem aceste controale descoperim noi şi noi lucruri. Sunt câteva situaţii de alertă, ultima vizează zona de lapte. S-a identificat lapte care este importat din Ungaria care conţine aflatoxină. S-a identificat şi un procesator din România cu lapte cu aflatoxină”, a spus Constantin.

El a adăugat că nu există niciun pericol, pentru că laptele contaminat a fost retras de pe piaţă.

Ministrul a afirmat că aflatoxina are un efect cancerigen, motiv pentru care ministerul Agriculturii a declanşat o alertă în acest sens.

Direcția Sanitar Veterinară a convocat o ședință pentru discutarea problemei.  

Toxina ajunge în lapte după ce animalele consumă furaje cu conținut de aflatoxină. Anul trecut, în Serbia, au fost distruse cantități importante de furaje, deoarece erau contaminate.

Cookies