Lanț uman în jurul zonei retrocedate din Parcul IOR, anunțat de Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan. „Ei sunt mâna-n mână să-l distrugă. Noi, să-l apăram!”

26 sept. 2024
2850 afișări
Lanț uman în jurul zonei retrocedate din Parcul IOR, anunțat de Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan.
Lanț uman în jurul zonei retrocedate din Parcul IOR, anunțat de Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan. "Ei sunt mâna-n mână să-l distrugă. Noi, să-l apăram!” | Sursă foto: Facebook-Grupul de Inițiativă Civică IOR - Titan

În octombrie, bucureștenii sunt invitați să ia parte la acțiunea „Dacă ei sunt mâna-n mână să-l distrugă, Noi suntem mână-n mână să-l apăram”, în cadrul căreia un lanț uman va fi realizat în jurul zonei retrocedate din IOR. Evenimentul este organizat de către „Aici a fost o pădure / aici ar putea fi o pădure” și „Grupul de Inițiativă Civică IOR – Titan”.

GIC IOR-Titan face lanț uman în jurul zonei retrocedate din parc

Încă de acum 2 ani, zeci de incendii au avut loc în zona retrocedată a parcului IOR din București. Sute de arbori din cele 12 hectare au fost distruși, alături de alte plante și vietăți pentru care acest parc reprezintă casa. În încercarea de a atrage atenția autorităților și de a proteja această zona din parc, Grupul de Inițiativă Civică IOR – Titan au organizat mai multe proteste și evenimente de-a lungul timpului.

Un astfel de eveniment urmează să fie organizat și în data de 19 octombrie 2024. „Dacă ei sunt mâna-n mână să-l distrugă, Noi suntem mână-n mână să-l apăram”, realizat de „Aici a fost o pădure / aici ar putea fi o pădure” și „Grupul de Inițiativă Civică IOR – Titan”, presupunea realizarea unui lanț uman ce va înconjura zona retrocedată a parcului.

Pentru realizarea acestuia va fi necesară participarea a circa 1000 de persoane. Astfel că, organizatorii îi îndeamnă pe bucureșteni să vină în număr cât mai mare și să transmită invitația mai departe:

E nevoie de 1000 de oameni pentru a putea înconjura întreaga zonă, așa că anunțați-ca prietenii, rudele, cunoștințele. Dacă ei sunt mână-n mână ca să-l distrugă, noi suntem mână-n mână ca să-l apărăm. 

Prin intermediul acestei acțiuni se dorește atragerea atenției asupra problemei zonei retrocedate. De asemenea, oamenii vor ca instituțiile statului să facă demersurile necesare pentru a proteja parcul și a sancționa persoanele responsabile de distrugerea lui.

Conforma informațiilor transmise, în ultimii 2 ani în zona retrocedată din parcul IOR au avut loc 30 de incendii. Acestea au dus la distrugerea, cumulativ, a circa 50.000 de metri pătrați de spațiu verde din mijlocul orașului.

Ultimul focar s-a aprins la 100 de metri distanță de polițiștii și pompierii veniți la fața locului să stingă incendiul și să constate fapta.

Cum este posibil ca această zonă din mijlocul Bucureștiului să fie distrusă sub ochii tuturor, să fie incendiată la nesfârșit, copacii ei să fie tăiați, iar niciuna dintre instituțiile responsabile cu asigurarea siguranței cetățenilor, a orașului și a spațiilor sale verzi – Poliție, ISU, Garda de Mediu – să nu poată face nimic pentru protejarea acestei zone?

Grupul de Inițiativă Civică a informat că în data de 17 septembrie a trimis către ministrul Mediului și Primul Ministru o scrisoare. În cadrul acesteia, un total de 40 de organizații de mediu au solicitat luarea urgentă de măsuri pentru oprirea dezastrului ecologic.

Începând de a doua zi după incendiul de pe 9 septembrie 2024, administratorii terenului au început sa taie cu drujba ultimii copacii vii și sănătoși. La sesizările locuitorilor, Poliția Locală București a venit să surprindă făptașii și să-i amendeze. Bineînțeles, copacii erau deja tăiați, iar amenda de 50 de lei / copac (chiar 25 de lei, dacă o plătești imediat) nu le dă niciun motiv celor ce distrug parcul să nu continue să o facă, transmit reprezentanții Grupului de Inițiativă Civică IOR-Titan. 

Potrivit ISU B-IF, 80% dintre incendiile produce în parc ar fi fost cauzate de țigări aruncate la întâmplate prin iarbă. Cu toate că Secția de Poliție 12 a transmis că există o anchetă în curs la acest moment, aceasta se desfășoară greu.

Cele 6 camere de filmat ce supraveghează intrările și ieșirile de pe cele 12 hectare retrocedate sunt stricate. Primăria Sectorului 3 este responsabilă sa le repare, dar nu o face.

Evenimentul va avea loc într-o zi de sâmbătă, în data de 19 octombrie 2024, între orele 15:00-17:00. Mai multe detalii puteți găsi la ACEST link.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies