Lansare de carte ~ „Fii demn!”de Dan Puric

de:
07 nov. 2011
1 afișări
Lansare de carte ~

Structurată în şase capitole, cartea lui Dan Puric, scrisă la persoana întâi, este confesiunea unui om care se bucură de fiecare răsărit de soare şi care, cu sensibilitate dar şi cu luciditate, redecoperă, pentru sine dar şi pentru noi, reperele necesare oricărui român: mama, pământul şi martirii neamului.

Cu o scriitură simplă dublată de un fin simţ al umorului, autorul cărţii “Fii demn!” reconstruieşte prin prisma unui demers personal o lume la răscruce, ce-şi caută rostul dar care, în esenţa ei, nu şi-a pierdut simţul valorii şi credinţa.

Decupajele de viaţă, portretele, întâmplările relatate simplu, dar viu, versurile, poveştile şi eseurile pregătitoare fac o lectură, aparent, uşoară a cărţii.

Dar, abia după ce închizi cartea, îi înţelegi mesajul fascinant. Demnitatea nu se învaţă într-o lecţie ci se deprinde din prima până în ultima clipă a vieţii.

“Ce rău îmi făcuse mie pasărea aceea, ca s-o ucid? Nu-mi reproşa nimic. Atârna în mâinile mele mici ca şi cum îmi dădea un sărut de adio. Am îngropat-o încet. Apoi bătrânul din mine a desenat pe moviliţă o cruce. O lacrimă a căzut în mijlocul ei. Murea specia din mine şi se năştea omul.De atunci, sufletului meu îi este hărăzit să cânte şi să zboare, dar să şi fie lovit de moarte. De atunci îmi îngrop veşnic sufletul ucis. Dar ce ciudat, de data aceasta, cu fiecare înmormântare devin mai tânăr. Da, pasărea mea de vis m-a iertat. Prin moartea ei nevinovată a ucis vânătorul din mine.” (Vrăbiuţa, pag.59)

Dan Puric, persoalitate marcantă a culturii românesti contemporane s-a impus nu doar ca actor si regizor de exceptie ci si ca om al cetatii, ca roman, ca intelectual care se autodefinea într-un interviu astfel:“Priviţi-mă ca pe o troiţă rămasă singură în Bărăgan. Va veni cineva să se închine. Nu e vorba aici de optimism, care nu e o categorie creştină, ci de nădejde. “

Actorul şi regizorul Dan Puric este inventatorul unui limbaj unic de comunicare teatrală, creat prin alăturarea unor forme spectaculare diferite: pantomimă clasică şi comportamentală, dans popular românesc, rusesc, step, tango, flamenco, balet, dans contemporan, arte marţiale, pe care marstrul le foloseşte ca vehicol de trasmitere a unor idei, trăiri, sentimente dând spectacolului o formă originală, o viziune regizoralănouă care se adresesază unei categorii largi de public. Este vorba despre acel public, care indiferent de vârstă, are acces la un anumit tip de informaţie simbolică şi metaforică. Este un limbaj ale cărui conotaţii se regăsesc în cotidian şi real fără a banaliza însă arta teatrală.

Dan Puric semnează regia şi concepţia spectacolelor„Pantomimia”, „Toujour L`Amour”, „Costumele”, „Made in Romania”, „Hic sunt leones”, „Cei 150”, „Don Quijote” şi este protagonistul one-man-show-ului „Vis”.

Cu aceste spectacole el a probat unicitatea, valoarea şi forţa artistică a acestui limbaj în peste 36 de state ale lumii (Austria, Irlanda, Germania, Elveţia,Iugoslavia, Coreea de Nord, SUA, Franţa, Israel, Ungaria, Macedonia, Egipt,Italia, Australia, etc).

Dan Puric a mai publicat doua carti: „Omul frumos“ si „Cine suntem“.

Cookies