Lacurile de pe râul Colentina, o altă resursă naturală a Bucureștiului neprețuită, după râul Dâmbovița și Delta Văcărești. Dar Sectorul 2 vrea să îndrepte lucrurile

29 iul. 2022
6615 Afișari
Lacurile de pe râul Colentina, o altă resursă naturală a Bucureștiului neprețuită, după râul Dâmbovița și Delta Văcărești. Dar Sectorul 2 vrea să îndrepte lucrurile
Sursa FOTO: Primăria Sectorului 2

Al doilea râu al Bucureștiului nevalorificat, Colentina, are 16 lacuri de acumulare în nord-estul Capitalei, pe fundul cărora, în ani, s-au depus aluviuni, iar malurile s-au umplut de gunoaie.

Dacă însă falezele ar fi eliberate și s-ar amenaja cu alei și spații de promenadă, zona ar avea un potențial enorm, ce poate îmbunătăți viețile bucureștenilor, este constatarea de la care pleacă primarul sectorului 2, Radu Mihaiu, care ieri a semnat un acord cu Ordinul Arhitecților din România.

La un an de când în Sectorul 2 a început excavarea gunoaielor de pe Lacul Tei (Toboc) și Lacul Fundeni (aflat în curs), primarul a încheiat un contract prin care se dă startul concursului internațional de soluții pentru amenajarea salbei de lacuri.

”Va fi un proces de durată”, spune primarul, dar astfel se obțin cele mai inovative idei, ”cea mai bună folosință a spațiului existent”.

În paralel cu deschiderea consursului, administrația de sector continuă curățarea lacurilor de aluviuni și gunoaie.

„Între timp curățăm 30 de ani de nepăsare. Am scos până acum peste 14.700 de tone de gunoi din lac. Mai avem estimat încă pe atât. Chiar acum se lucrează de zor la ecologizarea malului drept, în timp ce cărăm în continuare din munții de gunoi scoși anul trecut de pe malul stâng.”, a mai precizat acesta.

Cristian Didiță: ”Vom veni cu un utilaj amfibiu care să ia gunoaiele plutitoare”

Mai exact, în 2021 administrația de sector a curățat zona de la Lacul Tei Toboc până la Insula Fundeni, iar în 2022 a început lucrările pe Lacul Fundeni. În perspectivă este anunțat Lacul Doboriești pentru a fi igenizat până la sfârșitul acestui an, ne-a declarat șeful de cabinet al primarului de la S2, Cristian Didiță.

„Estimăm că vom scoate undeva la 50.000 t de gunoaie cu totul. Sunt 15.000 t duse la groapă, încă 10.000 t scoase și puse la uscat. In urmă vom veni cu un utilaj amfibiu care să ia gunoaiele plutitoare”, a afirmat acesta.

„E un efort colosal să cureți această bombă ecologică, însă va merita”, a sintetizat acțiunea primarul Radu Mihaiu. Bucureștiul, deși are șansa să fie traversat de două râuri, NU le-a pus niciodată în valoare, a adăugat edilul.

„Imaginați-vă cum va fi să dați o tură cu bicicleta de jur împrejurul lacurilor. Să faci o plimbare romantică pe malul apei. Să te plimbi cu barca prin oraș. Să îți duci copiii să învețe care e lișița, cum arată rața sălbatică și nu numai.

Toate orașele europene au pus mare preț pe așa numita infrastructură verde-albastră.

Chemăm experții din toată lumea pentru a transforma salba de lacuri într-o destinație cu care să ne mândrim în Europa.”, a completat primarul Sectorului 2.

Râul Dâmbovița, este celălalt exemplu negativ al Bucureștiului, care, în afară de zona de promenadă de la Unirii, este neamenajat și nu se pot face plimbări cu ambarcațiuni pe apă.

O dată pe an, râul iconic al Bucureștiului este scos din uitare și se animă în timpul festivalului Dâmbovița delivery.

Îți mai recomandăm și:

Cookies