Lacul Herăstrău, care miroase insuportabil din cauza algelor putrezite, va fi în sfârșit curățat. Vizitatorii ocoleau și Muzeul Satului din cauza “disconfortului olfactiv”

28 aug. 2024
556 afișări
Lacul Herăstrău, care miroase insuportabil din cauza algelor putrezite, va fi în sfârșit curățat. Vizitatorii ocoleau și Muzeul Satului din cauza “disconfortului olfactiv”
Lacul Herăstrău, care miroase insuportabil din cauza algelor putrezite, va fi în sfârșit curățat. Vizitatorii ocoleau și Muzeul Satului din cauza “disconfortului olfactiv”. Sursa foto: Facebook/ Garda de Mediu

Bucureștenii și turiștii veniți în oraș au început să evite vizitarea Muzeului Satului, din cauza mirosului neplăcut al Lacului Herăstrău, aflat în apropiere. Mirosurile greu de suportat provin de la algele aflate în descompunere.

Garda Națională de Mediu a anunțat că se vor lua măsuri în această situație.

Problema ar exista de mai bine de două luni

Potrivit unui reportaj realizat de știrileprotv.ro, vizitatorii au început să evite Muzeul Satului în ultima perioadă, din cauza mirosului greu ce provine din lacul Herăstrău. Conducerea muzeului spune că problema persistă de aproximativ două luni, de când temperaturile au crescut.

Într-o porțiune a lacului, algele s-au dezvoltat peste măsură și au început să putrezească. Acest lucru a provocat mirosul îngrozitor care îi deranjează pe trecători.

Mulți turiști au declarat pentru sursa citată că mirosul este imposibil de suportat și, tocmai de aceea, evită zonele din apropierea lacului, printre care și Muzeul Satului.

Reprezentanții Muzeului Satului spun că au făcut mai multe reclamații cu privire la problema respectivă.

Vorbim de un Muzeu cu aproape 1 milion de vizitatori pe an din care mai bine de jumătate sunt străini. În interiorul muzeului în acest moment nu se mai poate sta din cauza mirosului care vine dinspre lac. Noi nu am stat cu mâinile în sân și de ceva vreme facem hârtii. La primărie, la Alpab, peste tot am făcut”, a declarat Paulina Popoiu, director general al Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, potrivit sursei citate.

Directoarea a mau spus că numărul turiștilor a scăzut semnificativ în ultima perioadă.

Ce au transmis reprezentanții Gărzii de Mediu

O echipă de comisari din cadrul Comisariatului Municipiului București al Gărzii Naționale de Mediu s-a deplasat în această după-amiază în Parcul Herăstrău, pentru a analiza de unde provine mirosul neplăcut și ce se poate face pentru rezolvarea problemei.

Lacul Herăstrău
Lacul Herăstrău. Sursa foto: Facebook/ Garda de Mediu

La fața locului, comisarii au sesizat că situația dată se confirmă, și anume: prezenţa unei mase verzi-albăstrii pe suprafaţa apei şi un miros neplăcut.

În urma constatărilor din teren şi a discuţiilor cu reprezentanţii ALPAB şi societăţii ce gestionează luciul de apă din zona respectivă, au fost dispuse următoarele măsuri:

  • Decolmatarea vegetaţie din zona braţului de apă;
  • Curăţarea grilajelor tehnologice;
  • Deschiderea stăvilarului ce desparte lacul Băneasa, aflat în amonte.

Tot ca măsură imediată, comisarii Gărzii de Mediu Bucureşti au luat legătura cu reprezentanţi Administraţiei Naţionale Apele Române pentru a crea o legătură cu întreaga salba de lacuri aflate în amonte, astfel încât să se creeze curenţi şi în felul acesta să se primenească apa din acest canal izolat al lacului Herăstrău.

Pe tot parcursul lucrărilor, comisarii GNM vor fi prezenţi zilnic pentru a superviza stadiul acestora, în felul acesta eliminându-se cât mai rapid disconfortul olfactiv din zona Muzeului Satului din capitală”, a transmis Garda de Mediu, într-o postare pe Facebook.

Te-ar putea interesa și:

Cookies