Lacul „blestemat” al Capitalei- cum s-au născut „fantomele care bântuie” Lacul Mor(ţ)ii

de:
24 mai 2014
107 Afișari
Lacul

După cum aminteşte fotograful Alexandru Şuţu într-un articol publicat în revista Bucureştiul Meu Drag, decizia comuniştilor de a amenaja Lacul Morii a dus la dezafectarea cimitirului Crângaşi și a bisericii Sfântul Nicolae aflate pe locul acestuia. Cei îngropaţi acolo au fost mutaţi în cimitirul Giuleşti Sârbi, însă buldozerele au nivelat terenul înainte ca toți cei decedați să fie evacuați. 

Demolarea bisericii Sfântului Nicolae,
pentru amenajarea lacului

foto: http://andreiciurcanu.wordpress.com

Aşa a apărut legenda urbană a Lacului Morii, unii oameni fiind convinşi că profanarea mormintelor și dărâmarea bisericii (în praznicul Sfântului Constantin şi Elena, pe deasupra), va aduce cu siguranţă un blestem asupra zonei.

Începând cu anul 1987, pescarii au relatat întâmplări fantastice, acuzând totodată senzații de teamă inexplicabilă la pescuit. Legenda a mai fost alimentată şi de faptul că mulţi sinucigaşi şi-au găsit aici sfârşitul.

Unul dintre pescarii care a făcut astfel de declaraţii, pentru EdituraMateescu.ro, este Grigore Olaru, acum pensionar.

 „Eram cu barca după peşte. Mă aflam aproape de locul în care fusese cimitirul, spre mijlocul lacului. Era linişte, pe la şase dimineaţa, nu bătea vântul. Când, ce să vezi? Aud plânsete şi tânguiri! Da’ clare de tot. Mă, ce să fie?! Că beat nu eram, nu mai pun alcool pe limbă de 5 ani. M-am întors, m-am uitat pe maluri, pe lac. Nimic. Blocurile erau la o distanţă destul de mare, vocile nu aveau cum să vină de acolo. Mă, și dintr-o dată se porneşte un vânt, să mă răstoarne cu barca, nu alta! M-a luat cu răcori pe la ceafă. Mi-am făcut cruce şi am dat din vâsle spre mal. În ziua aia n-am mai pescuit nimic.”, a declarat omul.

Conform publicaţiei, cu ani în urmă, a venit în zonă şi un grup de parapsihologi, care au făcut măsurători energetice, ajungând la concluzia că locul poartă o puternică încărcătură negativă.


foto: Alexandru Sutu, Bucurestiul Meu Drag

Fotograful Alexandru Şuţu susţine că un alt factor care ar alimenta legendele este şi suprafața apei, care nu e niciodată limpede din cauza adâncimii și a vegetației dense de pe fundul lacului.

Iar persoanele pasionate de fenomene supranaturale mai au un motiv să susţină că zona e blestemată. După cum menţionează fotograful, acustica micului dom de acolo este oarecum ciudată.

„Pe un perete este scris cu vopsea un îndemn de a te așeza în centru și a vorbi sub orificiul cupolei. Am încercat și am descoperit un efect fantastic. Odată ce vorbești, vocea are desigur ecou dar, foarte interesant, este foarte distorsionată. Distorsiunea se traduce într-o voce similară cu cea dintr-un film horror să spunem sau cu vocea gravă, dură unui solist de heavy metal (…)” – Alexandru Şuţu.

Cookies