Laboratorul gusturilor. Forager. Zbârciogi și păstrăvi de pădure fermentați, NYC pastrami și sfogliatelle cu cremă de urdă, amazake de lămâie și sorbet de rubarbă

02 iul. 2021
1641 Afișari
Laboratorul gusturilor. Forager. Zbârciogi și păstrăvi de pădure fermentați, NYC pastrami și sfogliatelle cu cremă de urdă, amazake de lămâie și sorbet de rubarbă

Salutare, prieten drag. Aici “mănânc pentru tine”, rubrica oficială cu păreri despre mâncarea din meniurile localurilor bucureștene. Astăzi e despre Forager, cel mai nou loc de băgat sub nas din București. Începem cu ciuperci de sezon fermentate în sos picant, continuăm cu niște NYC pastrami absolut fenomenal și terminăm cu un desert superb: sfogliatelle cu cremă de urdă, amazake și sorbet de rubarbă. Senzație!

Cel mai nou bistro / restaurant / local din București și-a deschis de foarte curând porțile și am profitat de ocazie pentru a-i călca pragul. Dacă Dexter ar fi fost un chef gurmand experimentalist, cu siguranță acesta ar fi fost laboratorul său: Forager. “Wildcrafted by Grain Trip. Multi-disciplinary kitchen. Stay wild and different.”

Situat pe Nerva Traian 16, bistro Forager este “lipit” de brutăria Grain Trip, fiind de altfel o “prelungire”, dacă pot să-i spun așa, a acestei brutării, la rândul ei, senzaționale.

Deschis doar de vineri până dumincă

Forager este deschis doar de vineri până dumincă, de la 10 dimineața până la 7 seara, intervalul luni-joi fiind dedicat experimentelor într-ale fermentării, studiului și, în general, inovației. Căci ce este bucătăria, dacă nu creativitate pură, ce necesită timp, pasiune și dedicare totală? Un bistro deschis doar vinerea, sâmbăta și duminica? C’mon. N-auzi asta în fiecare zi. Trebuie încercat.

Interior – exterior

Din exterior pare un bistro normal, câteva mese afară, nimic special neapărat. Magia zace în interior.

Am pășit direct într-un laborator cu zeci, poate sute de cutiuțe colorate și rafturi pe care zac tot felul de borcane, chestie care-ți aduce aminte de laboratorul de chimie sau, dacă n-ai făcut chimie, de laboratorul lui Dexter. Mie, unul, de amândouă.

Experți în fermentare

Un interior drăguț și primitor, nou, colorat, care te invită să-l explorezi. Nu prea poți să stai pe scaun. Te macină curiozitatea. Pur și simplu TREBUIE să vezi ce-i în borcanele alea. Câteva spoilere de la mine:

Gin & Conic

Miere fermentată cu usturoi

Sirop de magnolie

Și cam atât cu spoilerele, că nu vreau să-ți stric supriza. Mai sunt multe altele, pe care le poți descoperi și googlei, la fel cum am făcut și eu. E mișto și distractiv. Mai înveți câte ceva și te face să te întrebi “wtf is this place?”.

Am ales din meniul Forager

Shroomchi – Kimchi din ciuperci de sezon (zbârciogi și păstrăv de nuc).

NYC Pastrami Sandwich – Sandviș din pâine toast cu tei, dospită lent cu maia – NYC Pastrami de vită gătită lent – Mere fermentate – Sos din boabe de muștar fermentate cu bere – Sprinkle-ul umami al casei – Sos din fiertură de pădure Forager.

Sfogliatelle – Sfogliatelle din aluat subțire și crocant – cremă de urdă și amazake de lămâie – Pudră din miso de colivă – Sorbet de rubarbă cu lofantus

Judecata de (mai) Apoi

Ciupercile au venit în 5 minute, poate 10, iar felul doi a fost gata în 15-20 de minute. Totul fluent, fără probleme sau întârzieri.

Shroomchi – zbârciogi și păstrăv de nuc fermentați

În traducere liberă a la Forager: ciuperci de sezon fermentate în sos picant de kimchi cu coji de fructe și garum de ciuperci făcut în casă. Produs fermentat, nepasteurizat.

De unde să încep? Ciupercile astea sunt, în același timp, o explozie și o implozie de savoare și gust, completate de nițică iuțeală (acum, depinde și câtă iuțeală “duci”).

Ciupercile mai măricele și mai texturoase sunt zbârciogii, pe când cele tăiate mărunt se numesc păstrăv de nuc. Ambele variante delicioase. Nițel iuți, într-o combinație de dulce acrișor și aromă de ciuperci dublată de garumul de ciuperci. Garumul, la bază, e un sos de pește fermentat. Aici, e un sos de ciuperci fermentat. Cel puțin așa înțeleg eu. Oricum, nu mai contează. Tre’ să încerci ciupercile astea.

Sunt altceva total, mai ales că vin la pachet cu pâine proaspătă de la Grain Trip. O ciuguleală de început super bună și, deși urăsc termenul: inedită. Atenție, însă, așa cum spuneam, la iuțeală.

NYC Pastrami Sandwich

Sandviș din pâine toast cu tei, dospită lent cu maia – NYC Pastrami de vită gătită lent – Mere fermentate – Sos din boabe de muștar fermentate cu bere – Sprinkle-ul umami al casei – Sos din fiertura de pădure Forager.

Pe românește: sandviș cu pastramă de vită și mere fermentată, sos de bere cu muștar fermentat, sprinkle umami al casei (fulgi de kale, bottarga din lapți de pește frunze de viță de vie). Se servește cu sos din fiertura de pădure Forager.

Nu te mai saturi să-l privești. Arată ca o operă de artă, pe care nu prea știi de unde s-o apuci, deși există tacâmuri. Eu am apucat-o cu mâna. Sunt și de la țară, ce să-i faci…

Un sandviș super fin, cu bucățele de carne extra fragedă. Texturi combinate atât de fluent și de atent, n-am mai întânit. Mă simt ca un preșcolar pe băncile facultății. Exagerez, dar adevărul e că, mâncând acest sandviș, sincer să fiu, nu prea știu ce mi se întâmplă în gură, dar e al naibii de mișto și de gustos. E mult, mult prea bun. Sunt absolut uluit. Totul echilibrat, aproape de perfecțiune.

Ai carne moale de vită, bine gătită, o pâine specială (trasă în unt?) cu iz de tei, bucățele mici de măr, acrișoare (ish) pe care le simți al dente, și acel sprinkle umami pe deasupra, plus sosul dulceag (din punctul meu de vedere) din fiertura de pădure Forager. Uau! Try this! Îi musai.

Înainte să trec la desert, mărturisesc că am gustat și din alt preparat: niște ouă cu ciuperci. Dear Lord! Super bune. Nu l-am trecut aici. Te las pe tine să-l descoperi. Puțin mister nu strică.

Sfogliatelle cu cremă de urdă, amazake de lămâie și sorbet de rubarbă

Sfogliatelle din aluat subțire și crocant – cremă de urdă și amazake de lămâie – Pudră din miso de colivă – Sorbet de rubarbă cu lofantus

Conform descrierii, este o rețetă de inspirație italiană, un aluat crocant făcut în casă, umplut cu cremă de urdă cu lămâie maturată un an și amazake de lămâie, pudră de zahăr cu miso de colivă și sorbet de rubarbă cu lofantus.

Hai să le luăm pe rând. Unu’ la mână, farfuria, platingul, spune-i cum vrei, arată bine. E frumoasă! Doi la mână, acel lofanto, care sună extravagant, e (doar) o plantă, aroma fiind o combinație între isop și anason. Isopul, îl știi: planta aia sfântă, pe care o găsim și în Psalmul 50 (Psalmul lui David), în, probabil, cea mai frumoasă frază bisericească scrisă vreodată, care zice așa: Stropi-mă-vei cu isop și mă voi curati; spăla-mă-vei și mai vârtos decât zăpada mă voi albi.

Frumos, nu?

Trei la mână, pudra de miso de colivă, deși sună bine, e doar decor și nu intervine foarte mult în gust, cel puțin mie așa mi s-a părut. Urda-i urdă, iar sorbetul de rubarbă e așa, ca o înghețată scoasă din congelator și uitată 15 minute pe masă, cu gust nedefinit.

Și totuși, combinate, toate cele de mai sus dau un desert minunat. Iei lingurița, rupi din aluatul fin și crocant cu puțină prin crema de urdă cu amazake de lămâie, îl treci prin oleacă de sorbet rece și duci la gură. N-ai cum așa ceva! Super bun!

Un desert plăcut, finuț, care face toți banii, în care te bucuri de un aluat crocant, grație expertizei Grain Trip, dar și de gustul intens de cremă urdă și acel amazake de lămâie. Practic, the perfect bite. Este!

Total Forager: 92 de lei. Mult, puțin?

În toată combinația asta eu am mai adăugat și un smoothie de rubarbă,  E interesant, e fin, și, în plus, ajută la clătirea papilelelor între felurile de mâncare. 24 de lei smoothieul.

Overall, pentru mine, Forager, acest laborator al plăcerilor gastronomice, a fost o experiență culinară foarte mișto. Poate cea mai bună idee pe care am avut-o într-o zi călduroasă de vară. Consider că am primit mai mult decât o simplă mâncare, am trăit o veritabilă experiență culinară. Un botez al gustului bazat pe fermentare și studiu, totul gătit cu grijă și, așa cum se poate observa cu ochiul liber, multă pasiune și aplomb exerimentalist.

Aș mai mânca de la Forager? 100% DA.

Atât de la mine pentru azi.

Să ne fie de bine! Am mâncat și azi pentru tine.

Să nu uit! Dacă rămâi fără idei de ieșit în locuri cu mâncare, uite mai jos o listă cu locurile pe unde-am mai colindat eu:

Cookies