Laboratoarele de cercetare din cadrul Universităţii din Bucureşti vor fi dotate cu tehnologie de top în cadrul proiectului „LifeWatch România”, potrivit unui comunicat de presă al instituției de învățământ superior.
Joi, 5 noiembrie 2020, Rectorul Universității din București, profesorul Marian Preda, împreună cu domnul Marcel Ioan Boloș, Ministrul Fondurilor Europene, și cu domnul Călin Bota, secretar de stat, au avut o întâlnire, cu ocazia căreia au fost semnate contractele de finanțare pentru dotarea cu tehnologie de ultimă generație a laboratoarelor de cercetare ale Universității din București și pentru discuții care vizează direcțiile strategice ale Universității din București.
Dialogul din cadrul vizitei a urmat teme precum direcțiile de dezvoltare ale UB în context național și european, fondurile europene disponibile mediului universitar și expertiza mediului academic în vederea elaborării și implementării de politici publice naționale.
Universitatea din București va implementa proiectul „Întărirea capacității de cercetare ecosistemică şi biodiversitate a Universității București prin e-ştiinţă şi tehnologie – Lifewatch Romania” cu o valoare totală de 50,8 milioane lei, cu ajutorul finanțării din Programul Operațional Competitivitate (POC). Proiectul va contribui la dezvoltarea infrastructurii de calcul de înaltă performanță, alături de infrastructura distribuită de generatoare de date (laboratoare, module, submodule) care să asigure integrarea, stocarea și analizarea datelor.
„Proiectul LifeWatch este unul de importanță majoră pentru centrele de cercetare ale UB și presupune dotarea cu tehnologie de vârf a laboratoarelor pe care Universitatea din București le are în centrele de cercetare aflate pe tot parcursul Dunării (Eșelnița, Orșova, Brăila și Sfântu Gheorghe) și în zone importante de biodiversitate (Țara Hațegului – Geoparcul Internațional UNESCO, Sinaia – Stațiunea Zoologică)”, a arătat Rectorul Universității din București, profesorul Marian Preda.
La rândul său, Marcel Ioan Boloș, Ministru al Fondurilor Europene, a precizat că: „Este o onoare pentru mine să fiu astăzi aici, la Universitatea din București, și să semnez un contract de finanțare important pentru activitatea de cercetare a UB, un proiect care va susține activitatea de cercetare pe zona ecosistemelor și biodiversității, cu o valoare de 50 de milioane de lei și o durată de implementare de 31 de luni, proiect care face parte din strategia pe care Guvernul României o susține pentru ceea ce înseamnă universitățile din România și pentru ceea ce înseamnă sprijinul activităților desfășurate de către studenți.”
Cu o importanță deosebită în cadrul infrastructurii LIFEWATCH – LifeWatch, E-Science European Infrastructure for Biodiversity and Ecosystem Research (Consorţiu european de infrastructură pentru e-ştiinţă pentru cercetare ecosistemică şi biodiversitate), proiectul Universității din București va avea mai multe centre de analiză și monitorizare: orașul Sinaia și municipiile Brăila, Sfântu Gheorghe, Orșova. Lucrul acesta va oferi capacități avansate de analiză, de integrare inter și transdisciplinară pentru: dezvoltarea cunoaşterii relaţiilor dinamice şi complexe dintre Biodiversitate/ Capitalul Natural şi metabolismul social şi industrial; elaborarea scenariilor de dezvoltare; fundamentarea strategiilor și politicilor de dezvoltare sustenabilă în spații și pe intervale largi pe timp.
„În afară de discuții privind acest proiect pe care îl finanțează Guvernul cu fonduri europene și al cărui beneficiar este Universitatea din București, în cadrul întâlnirii am discutat, de asemenea, și despre proiectele de dezvoltare și de cercetare ale Universității din București, axate pe 4 piloni centrali – Natura, Educația, Societatea și Tehnologia – în care dorim să integrăm componentele de cercetare ale celor 19 facultăți ale Universității din București”, a concluzionat prof. univ. dr. Marian Preda, rectorul Universității din București, la finalul întâlnirii.