Ambrozia la control în Sectorul 6. Polițiștii locali verifică terenurile, iar cine n-a scos buruienile, va fi zdravăn amendat

17 iun. 2024
403 afișări
Ambrozia la control în Sectorul 6. Polițiștii locali verifică terenurile, iar cine n-a scos buruienile, va fi zdravăn amendat
Ambrozia la control în Sectorul 6. Polițiștii locali verifică terenurile, iar cine n-a scos buruienile, va fi zdravăn amendat. Sursa foto: Facebook / Primăria Sectorului 6

Sezonul de înflorit al ambroziei este-n toi, astfel că Poliția Locală a pornit controalele în Sectorul 6 ca să se asigure că proprietarii taie de pe terenuri buruiana care provoacă alergii serioase. În acest an, autoritățile au transmis 107 somații pentru 70 de terenuri din sector unde a fost identificată ambrozia.

A început sezonul de înflorit al ambroziei, și tot în această perioadă Poliția Locală Sector 6 a anunțat că întețește controalele pe terenurile aflate lângă zonele locuite din sector. Buruiana, pe numele științific „Ambrosia artemisiifolia”, provoacă alergii puternice prin polenul său, care urmează să fie eliberat de flori spre finalul verii.

Care sunt pașii luați de Poliția Locală și ce amenzi riscă proprietarii terenurilor unde e descoperită ambrozia

Momentan, polițiștii locali au identificat terenurile și au transmis 107 somații pentru 70 de terenuri unde este posibil să crească ambrozia. Pasul legal următor constă în acordarea de avertismente și apoi de sancțiuni. Amenzile nu sunt deloc mici: persoanele fizice riscă penalități de până la 5.000 de lei, în timp ce cele juridice de până la 20.000 de lei.

Potrivit legii, calendarul combaterii ambroziei arată astfel 👇 👇 👇

  • până la 20 mai se identifică terenurile posibil afectate;
  • până la 5 iunie se transmit somații către proprietarii acestor terenuri;
  • între 1-15 iulie se efectuează primul control pe teren. Dacă sunt constatate nereguli se sancționează cu Avertisment;
  • după 15 zile de la transmiterea Avertismentului, dacă nu s-au efectuat lucrări de curățare, autoritatea publică locală poate interveni pentru a le curăța, potrivit noilor modificări ale Legii 62/2018, recent intrate în vigoare. Aceste proceduri sunt suportate de proprietarul terenului în cauză, pe lângă amenzile acordate.

Zona Giulești Sârbi este „sensbilă”, potrivit autorităților

Faptul că vara a venit foarte repede în acest an înseamnă că există șanse ca polenizarea ambroziei să aibă loc mai devreme, spre începutul lunii august, conform specialiștilor.

„Anul acesta vara a venit de timpuriu, ne așteptăm ca polenizarea să se petreacă mai devreme, undeva la final de iulie, început de august. Combaterea ambroziei trebuie făcută pentru a reduce cantitatea de polen eliberată în aer şi, implicit, riscul de a ne îmbolnăvi”, spune Liliana Ilco, doctor biolog şi polițist local în cadrul Serviciului Protecția Mediului.

Mai mult, Primăria Sectorului 6 a transmis faptul că în zona Giulești-Sârbi este una predispusă la creșterea ambroziei, fiind detectate deja mai multe terenuri unde buruiana crește, însă numărul este mai mic decât în trecut.

„Desfășurăm anual controale şi astfel reușim să-i responsabilizăm pe proprietari. Mare parte dintre ei au curățat terenurile de gunoaie şi de buruieni, aşa cum s-a întâmplat pe strada Podul Dâmboviței.
Ambrozia este însă o plantă care crește foarte repede, mai ales în perioadele ploioase. De aceea, odată defrișate, pe multe suprafețe se creează un mediu propice pentru dezvoltarea ei. Acesta este motivul pentru care facem periodic reverificări.”, a scris Primăria Sectorului 6 pe Facebook.

CITEȘTE ȘI

Cookies