ARHIVA B365

La Primăria lui Oprescu USL nu s-a rupt: Bugetul de 1 miliard de euro, adoptat cu câteva amendamente

Grupurile politice PSD și PNL din Consiliul General au ajuns la un compromis în ceea ce privește bugetul pe anul 2014 al Municipiului București, aprobând proiectul cu câteva amendamente. 

Diferențe majore între varianta propusă de Executiv și cea adoptată de Legislativ s-au înregistrat, spre exemplu, la Administrația Străzilor, unde suma alocată investițiilor a crescut de la  411 milioane la 459 milioane. 

Pentru modernizarea și reabilitarea sediului Primăriei Generale din Bd. Elisabeta a fost alocată, în urma discuțiilor cu consilierii generali, suma de 81,7 milioane lei, în locul celor 47 de milioane lei prevăzuți.

Pentru dotarea spitalelor din București cu aparatură, au fost alocate în plus 21,4 milioane lei.

Bineînțeles, aceste alocări suplimentare au însemnat scoaterea unor fonduri de la alte capitole. Spre exemplu, au fost eliminate complet alocările pentru amenajarea clasei zero și pentru noi grădinițe. Banii s-au dus spre crearea de programe after school.

RATB a primit alocări suplimentare față de proiectul inițial de 3.623.000 lei pentru automate card călătorie. DE asemenea, dacă în proiectul inițial de buget era prevăzută construirea unui tramvai cu podea joasă pentru RATB, prin amendamente au mai fost incluse trei astfel de tramvaie, suma totală alocată fiind de 15,7 milioane lei. 

Consilierii generali au tăiat prin amendament bugetul de 40 milioane lei, alocat de Sorin Oprescu pentru sistemul de management al situaţiilor de urgenţă.

Primăria Municipiului București estimează, pentru anul 2014, venituri de 4,519 miliarde lei și cheltuieli de 4,519 miliarde lei, deci mai bine de un miliard de euro. 

Anul acesta, 2014, bugetul Consiliului General al Municipiului București prevede cheltuieli de 4,519 miliarde lei, suma pe care Primăria consideră că o va încasa din diverse venituri. Acest buget este cu aproximativ 50 de milioane de lei mai mic decât cel prevăzut pentru 2013, la începutul anului trecut. La finalele anului, însă, Primăria a fost nevoită să fac o rectificare negativă, pentru 2013. Bugetul Primăriei fusese „umflat” anul trecut cu 648 milioane lei, după cum îl acuzau consilierii generali PDL pe Primarul General Sorin Oprescu. Ca urmare, suma respectivă a fost scăzută, la rectificare.

În 2014, însă, Primăria contează pe venituri de 4,519 miliarde lei. Pe ce se vor duce însă banii, vă prezentăm mai jos. 

Principalele proiecte de infrastructură bugetate: 

– 78 de milioane lei pentru Pasajul Basarab (datorie rămasă de plătit)

– 56 milioane lei pentru modernizarea bd. Liviu Rebreanu, lucrare finalizată;

– 50 milioane lei pentru pasajul suprateran Splaiul Unirii – Mihai Bravu

– 45 milioane lei pentru bulevardul Buzeşti-Berzei-Uranus

– 45 milioane lei pentru modernizarea pasaj rutier Piaţa Muncii, pasaj aflat în lucru;

– 40 milioane lei – străpungerea bd. Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu

– 30 milioane lei pentru modernizarea Şoselei Pantelimon şi Iancului

– 20 milioane lei pentru penetraţia bd. Timisoara;

– 15 milioane lei pentru pasajul rutier subteran de la Piaţa Presei;

– 10 milioane lei pentru pasajul pietonal de la Piaţa Romană; 

– 39,4 milioane lei pentru largirea strazii Fabrica de Glucoza.

– 40 milioane lei pentru supralargirea strazii Brasov pana la intersectia cu Sos Alexandriei plus pasaj rutier la intersectia str. Brasov cu bd. Ghencea.

Alte proiecte de investiţii:

– 40 milioane lei pentru achizitii imobile de pe piaţa libera;

– 81,7 de milioane lei pentru consolidarea sediului Primariei Capitalei de pe Bd. Elisabeta

– 120 de milioane de lei pentru cofinantarea scolilor aflate in reabilitare prin programul BEI;

– 7,7 milioane lei datorie la stadionul national Arena, obiectiv finalizat si inaugurat in 2011;

– 40 milioane lei pentru sala polivalenta de la Lia Manoliu;

– 9 milioane lei pentru consolidarea blocurilor cu bulina din Bucuresti; – 10 milioane lei pentru realizarea noului Plan Urbanistic General.

Municipiul Bucuresti isi propune refacerea si modernizarea actualului patinoar Mihail Flamaropol si realizarea unui patinoar modern pentru sporturi pe gheata, dotat si echipat la standarde inalte de calitate si integrarea sa, atat in circuitele competitionale internationale, cat si intr-un circuit sportiv public permanent. In scopul integrarii armonioase in parc, se are in vedere amenajarea unui acoperis verde al constructiei si accesul publicului, permitand astfel o priveliste panoramica asupra ansamblului.
Patinoarul va avea o suprafata desfasurata de aprox. 9500 mp, cu o capacitate de 3100 locuri, inclusiv VIP. De asemenea, acoperisul viitorului patinoar va fi pietonal, sub forma de relief artificial orientat spre lacul din imediata vecinatate. Pe teren se va asigura si o zona de parcare in aer liber pentru aprox. 82 autoturisme.
Valoarea estimata a investitiei este de 108.574 mii lei exclusiv TVA, durata de executie fiind de 24 de luni.

In ceea ce priveste Sala Multifunctionala Complex Sportiv „Lia Manoliu”, propunerea de investitie consta in construirea unei ARENE MULTIFUNCTIONALE la nivelul standardelor internationale contemporane, pe un teren aflat in proprietatea Municipiului Bucuresti, avand suprafata de 4,5 ha , din cadrul Complexului Sportiv Lia Manoliu.
Proiectul are ca obiectiv principal organizarea de Campionate Internationale, europene si mondiale, pentru diferite discipline sportive precum gimnastica, handbal, baschet, volei, tenis, fotbal de sala, badminton, tenis de masa, dresura de cai, echitatie, sport BMX, supercross, tir, atletism, escalada, dans sportiv, scrima, lupte, judo si diverse sporturi de lupta, haltere, sarituri la trambulina, etc., sporirea numarului de spectacole si concerte oferite de celebritati de mare anvergura, imbunatatirea conditiilor in domeniul ospitalitatii corporatiste si a sponsorizarilor.
Sala multifunctionala va avea o capacitate de maxim 12 000 locuri iar
valoarea estimata a investitiei este de 297.003 mii lei exclusiv TVA, durata de executie fiind de 24 de luni.

Un alt proiect necesar Capitalei este Academia de Tenis- Complex Sportiv „Lia Manoliu”. Terenul vizat este in Complexul Sportiv Lia Manoliu in imediata vecinatate a Arenei Nationale pe fosta platforma de prefabricate si organizare de santier a stadionului, santier ce si-a incheiat activitatea.
Proiectul presupune amenajarea a 6 terenuri de tenis dotate cu gradene pentru 1300 spectatori,vestiare cu grupuri sanitare, punct de alimentaţie publica, cabinet medical si grupuri sanitare.
Valoarea totala a investitiei este de 6.209 mii lei exclusiv TVA, durata de executie fiind de 6 de luni.

La domeniul bugetar Acțiuni Economice se vor duce 2,294 miliarde lei, anul acesta, din care 552 de milioane se vor duce spre subvenții pentru acoperirea unor diferențe de prețuri (la încălzire). Tot din această sumă, la Transporturi se vor duce 1,644 miliarde lei, 

 1,031 miliarde lei se vor duce spre cheltuieli social-culturale, din care – sănătate: 222,2 milioane lei, cultură, recreere și religie – 578,354 milioane lei, asigurări și asistență socială 61,39 milioane lei. 

Pe Servicii Publice Generale se vor duce 558,739 milioane lei. În domeniul Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională se vor duce 71,35 milioane lei.  Pentru Servicii și Dezvoltare Publică, Locuințe, Mediu și Apă, se vor duce 563,13 milioane lei. 

Cheltuielile de personal prevăzute în Bugetul Consiliului General pentru anul 2014 sunt în valoare de 85,11 milioane.

Potrivit listei obiectivelor de investiţii cu finanţare integrală sau parţială de la buget pe anul 2014, cea mai mare sumă pe care Primăria Capitalei o va aloca în acest an, 78 milioane lei, pentru un singur proiect de infrastructură, va fi virată pentru o lucrare deja finalizată: Pasajul Basarab. În schimb, pentru reabilitarea sistemului rutier şi a liniilor de tramvai de pe Şos. Pantelimon, Şos. Iancului sau Bd. Aerogării, sumele prevăzute în acest an nu depăşesc, în fiecare caz în parte, 20 milioane lei. 

Mai multe detalii despre investițiile pe care le are în plan Primăria Capitalei în 2014, aici.

ONG-urile: Bugetul Primăriei Capitalei pe 2014 este nerealist

ONG-urile atrag atenţia că, în 2014, Primăria Capitalei are în plan să deschidă multe şantiere în Bucureşti, dar nu alocă bani suficienţi pentru finalizarea lucrărilor proiectelor deja începute. Mai mult, reprezentanţii acestor organizaţii spun că bugetul Primăriei Capitalei denotă o lipsă totală de viziune, luând în calcul o creştere de aproape 35% faţă de bugetul efectiv pe care Municipalitatea l-a avut la dispoziţie în 2013, în contextul în care creşterea economică de la nivel local a fost doar de 2,4%. 

Detalii, AICI


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button