TIMP LIBER

„La posibilitatea de a face teatru în vitrină mă gândesc de doi ani, de la începutul pandemiei”. „Vitrine Imposibile”, o instalație spectaculoasă care poate fi văzută in acest week-end în București

Supra Fețele prinse în VITRINE IMPOSIBILE, mai mult decât performance-uri, sunt episoade ce dau voie slăbiciunilor noastre să se manifeste. Proiectul "Vitrine Imposibile", o instalație performativă produsă de Vanner Collective, în regia Iuliei Grigoriu, aduce în văzul lumii Supra Fețele, creaturi care prind contur în spațiile a trei galerii din centrul Bucureștiului, aflate pe Calea Victoriei, în zilele de 9, 10, 23 și 24 octombrie. Trei mărturisiri, trei dezvăluiri, trei momente artistice de 15 minute ale unor ființe improbabile: copilul nenăscut, diavolul și omul fericit. Teatru tânăr, teatru accesibil, total atipic, în acest week-end, în București.

„Vitrine Imposibile”: „Cele trei performance-uri aduc în discuție complexitatea umanității și goana după adevăr și fericire. Spectatorilor li se propune un itinerariu între trei galerii de pe Calea Victoriei. Galeriile Galateea, Nemțoi și 1001 Arte devin, pentru primele doua weekenduri din luna octombrie, spațiul în care 3 ființe improbabile vorbesc despre umanitate și adevăr. Unele dintre aceste ființe merită să fie eliberate condiționat, în timp ce altele își merită la fel de bine distanța. Deși fiecare dintre noi le știe trăsăturile, Supra Fețele nu au un chip comun, o figură general recunoscută. Acum primesc această înfățișare, un chip cu care nu trebuie să fim de acord, dar pe care suntem invitați să îl recunoaștem”.

teatru, performace
Teatru in Vitrină, in acest week-end, in Bucuresti.
performance, actor
„Ceea ce vedem în interiorul vitrinei este foarte puțin probabil să existe în realitatea care ne înconjoară”. Foto Vitrine imposibile.

Mi-am dat seama că geamul de sticlă care desparte actorul de spectator se poate transforma practic într-un portal între lumi”

Iulia Grigoriu, regizor: „La posibilitatea de a face teatru în vitrină mă gândesc de mai bine de doi ani, de la începutul pandemiei, când încercam să găsesc soluții de a aduce spectatorul aproape de actor în condiții de siguranță. Instinctul de a mă refugia în universuri inventate s-a amplificat în ultima perioadă și mi-am dat seama că geamul de sticlă care desparte actorul de spectator se poate transforma practic într-un portal între lumi atunci când ceea ce vedem în interiorul vitrinei este foarte puțin probabil să existe în realitatea care ne înconjoară. Se petrece astfel o întâlnire de gradul zero, în care cei de pe o parte a vitrinei nu arată chiar la fel cu cei de pe cealaltă parte, și totuși e posibil să găsim, chiar și așa, adevăruri comune.”

teatru, in vitrina
Teatru in Vitrina. Foto Vitrine Imposibile.

 Trei personaje nebune, nebune, nebune interpretate de trei tineri actori premiați

Vitrine Imposibile”, este produs de Vanner Collective în parteneriat cu Galeria Galateea Contemporary Art, Galeria Nemțoi, Galeria 1001 Arte, Teatrul Nottara și Centrul de Tineret al Municipiului București. Cele trei personaje nemaivăzute vor purta semnătura actorilor Nicoleta Hâncu, Ionuț Grama și Codrin Boldea. Textele din proiect sunt „Super gagiul” de Cleopatra Constantinescu la Galeria Galateea, „Cel care a inventat opțiunea” de Sever Bârsan la Galeria Nemțoi, „Hepinass” după Radu Iacoban la Galeria 1001 Arte.

teatru, in, vitrina
In Pandemie se joacă teatru in vitrină in Bucuresti.

Vă asteaptă un tur printre vitrine care va porni din curtea Gradinii Bistro Green Hours

Scenografia spectacolului este semnată de Alexandra Lupeș, costumele și machiajul de Sofia Iorga Miric, universul sonor este creat de Adrian Piciorea, iar light design-ul aparține lui Daniel Buglea. Reprezentațiile vor avea loc pe 9, 10, 23 și 24 octombrie. Intrare este liberă pe bază de rezervare aici. Spectatorii sunt rugați să prezinte un act de identitate la intrare pentru a primi o pereche de căști audio cu ajutorul cărora vor urmări cele 3 performance-uri. Intrări la orele: 19.30, 20.00, 20.30, 21.00 (durată tur 60 min.) Se va pleca din curtea Grădinii Bistro Green Hours. Fiecare tur are o capacitate de maxim 4 spectatori.

teatru, in, vitrina
Contextul pandemic a determinat-o pe regizoarea ulia Grigoriu să facă tranziția spre domeniul video, unul dintre ele fiind performance-ul L-ving,
Regizoarea Iulia Grigoriu se exprimă prin performance

Vanner este un colectiv de creatori de teatru din România și Irlanda, format în Marea Britanie, în 2014. Crescând idei și proiecte artistice inovatoare, Vanner le vorbește oamenilor prin intermediul unui teatru provocator, proaspăt, actual, accesibil. Iulia Grigoriu – regie – este absolventa specializării regie teatru la UNATC (2016 licență și 2019 masterat). Optează adesea pentru texte clasice pe care le actualizează, preferă abordările nerealiste și experimentale. Contextul pandemic a determinat-o să facă tranziția spre domeniul video, unul dintre ele fiind performance-ul L-ving, care a avut premiera online în festivalul internațional Reconnect festival, Iran.

Alexandra Lupeș – scenografie – abordează cu versatilitate spațiile, îmbinând viziunea arhitecturală cu cea scenică. A absolvit Universitatea de Arhitectură din București, pentru ca apoi să se îndrepte către proiecte de design expozițional în Statele Unite și Europa, proiecte de design de eveniment, proiecte simfonice, spectacole. Caracter interdisciplinar, a colaborat cu scenograful Adrian Damian în mai multe ocazii, a conceput scenografii pentru festivalul de teatru pentru liceeni Ideo Ideis, Teatrul Apropo, TVR (Gottlieb – nominalizat la premiile UNITER) stage design pentru concerte simfonice eveniment și turnee naționale.

Sofia Iorga Miric a fost desemnata „Global Artist of the Year 2019”

Sofia Iorga Miric – costume și machiaj – până în anul 2019 a colaborat la realizarea mai multor proiecte încadrate în aria artele spectacolului și a participat la numeroase festivaluri naționale și internaționale: Festivalul Internațional de Statui Vivante (București, România), Cest is d’Best internațional multimedia street festival (Zagreb, Croația) și Awaji Art Circus (Awaji Island, Japonia). Sub pseudonimul Iris Afina, a fost desemnată Global Artist of the Year 2019 în cadrul concursului NYX Professional Makeup Face Awards.

Teatru in vitrină, concept pentru Pandemie.
Adrian Piciorea este pasionat de sound design

Adrian Piciorea – compozitor – are 26 de ani și este absolvent al Universității de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale”, București, Facultatea de Teatru, specializarea Arta actorului. La 14 ani și-a descoperit pasiunea pentru sound design. De atunci, nu s-a oprit din a învăța să compună muzică de unul singur. Datorită studiilor sale teatrale, el a reușit să pătrundă cu ușurință în viziunile de spectacol ale regizorilor cu care a colaborat.

Actorii Ionuț Grama si Nicoleta Hâncu au obtinut premiul UNITER

Daniel Buglea – light design – a terminat studiile de licență la UNATC, secția teatrologie, apoi a urmat masteratul de light design la aceeași universitate. Este angajat la Teatrul Național București din 2015 ca regizor tehnic, iar între timp a făcut light designul multor spectacole din București și din țară. Nicoleta Hâncu – actriță – absolventă a Facultății de Teatru, secția Arta Actorului, în cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale” din București, la clasa prof. Florin Zamfirescu, grupa prof. Adrian Pintea. A obținut premiul UNITER pentru rolul Elmire din spectacolul “Tartuffe”.

teatru, in vitrina
Teatru in vitrină, concept de Pandemie. Foto Vitrine Imposibile.

Ionuț Grama – actor – (n. 1982) a absolvit UNATC ”I.L.Caragiale” București, secția Arta Actorului în 2007. A devenit cunoscut cu rolul George din spectacolul „Cui i-e frică de Virginia Woolf?” de E. Albee, care i-a adus Premiul special al juriului în cadrul Galei UNATC (2007) şi o nominalizare la Premiul UNITER pentru debut (2009). Ionuţ a jucat în peste 30 de spectacole de teatru. Codrin Andrei Boldea – actor – este absolvent al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică “Ion Luca Caragiale”, secția actorie. A obținut premiul de debut la Gala Premiilor UNITER 2018 pentru rolul Laertes din spectacolul Hamlet, direcția de scenă Victor Ioan Frunză la Teatrul Metropolis.

Proiectul „Vitrine Imposibile” a fost co-finanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului București – Oraş deschis 2021. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.r.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button