La o lună de la greva STB din București: aproape 2.000 de angajați sunt cercetați disciplinar, iar pierderile se ridică la suma de 15 milioane de lei (PRESĂ)

21 feb. 2022
1336 afișări
La o lună de la greva STB din București: aproape 2.000 de angajați sunt cercetați disciplinar, iar pierderile se ridică la suma de 15 milioane de lei (PRESĂ)

Aproape 2.000 din 11.000 de salariați STB sunt cercetați disciplinar după greva ilegală de cinci zile care a ținut Bucureștiul fără transport de suprafață între 20-24 ianuarie. Audierile interne ale șoferilor și angajaților STB au început în 18 februarie și vor dura până la 28 februarie, conform unor informații publicate de G4media. La finalul acestora, comisiile vor dispune sancțiuni individuale.

Directorul general al STB, Adrian Criț, a afimat, pentru Hotnews, că se vor lua măsuri clare împotriva celor care nu și-au respectat obligațiile, de la avertismente, până la desfacerea contractului de muncă, potrivit regulamentului intern.

Criț a explicat:

„Eu, ca director general, am constituit niște comisii de cercetare disciplinară la nivelul fiecărui punct de lucru, la fiecare autobază și depou, și acele comisii își desfășoară activitatea.
Sunt cercetate disciplinar în jur de 2.000 de persoane”

Întrebat de ce a durat atât de mult, directorul STB spune că au fost respectate toate prevederile regulamentului, Criț a precizat:

”A durat foarte mult până am verificat pontajele ca să vedem persoanele care nu și-au îndeplinit îndatoririle de serviciu, asta a durat câteva zile după ce a încetat greva.
Apoi am transmis convocatoarele prin poștă și, în conformitate cu regulamentul intern, trebuia să așteptăm 5 zile de la primirea convocării la comisia de cercetare disciplinară ca să se prezinte.
Și de acum încolo se fac cercetări disciplinare. Vom vedea ce dispun comisiile după ce cercetează fiecare caz în parte”

În paralel se desfășoară și o anchetă a procurorilor, după ce Parchetul Sectorului 3 a deschis un dosar penal. Greva STB a fost declarată ilegală chiar în ziua în care a fost declanșată, dar cel mai mare sindicat din companie a continuat protestul, în pofida deciziei instanței.

Protestul de cinci zile din luna ianuarie al angajaților de la Societatea de Transport București (STB) a cauzat companiei pierderi de peste 15 milioane de lei, din cauză că nu au fost efectuați kilometrii prevăzuți în programul de transport, nu au fost îndepliniți indicatorii de performanță și au fost compensați călătorii afectați, arată un document obținut de Economedia. Directorul general Adrian Criț a spus că prejudiciul va fi recuperat în instanță de la organizatorii grevei declarate ilegală de Tribunalul București. Municipalitatea a depus plângeri penale împotriva liderilor de sindicat care ar sta în spatele protestului.

Angajații STB au refuzat să iasă pe traseu în perioada 20-24 ianuarie, cerând negocierea unui nou contract colectiv de muncă, ce le asigura o creștere salarială de minim 10%. Sindicatul condus de Vasile Petrariu (consilier general al PSD care ulterior și-a dat demisia din CGMB) a cerut şi demisia directorului general al societăţii Adrian Criț. Reprezentanţii Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti au susţinut că nu este vorba de o grevă ci de o încetare voluntară a lucrului de către salariaţii de la STB SA. Tribunalul Bucureşti a decis ulterior că greva declanşată de angajaţii Societăţii de Transport Bucureşti (STB) este ilegală.

Cookies