La numai 557 de Km de București, locuitorii Odesei au învelit cu saci de nisip simbolul orașului, monumentul Ducelui de Richelieu; De ce ar apăra un întreg oraș o statuie?

12 mart. 2022
10371 Afișari
La numai 557 de Km de București, locuitorii Odesei au învelit cu saci de nisip simbolul orașului, monumentul Ducelui de Richelieu; De ce ar apăra un întreg oraș o statuie?
La numai 557 de Km de București, locuitorii Odesei au învelit cu saci de nisip simbolului orașului, monumentul Ducelui de Richelieu; De ce ar apăra un întreg oraș o statuie?

De aproape 200 de ani, statuia Ducelui de Richelieu, părintele fondator al Odesei moderne, privește spre Marea Neagră. Pe spate păstrează și astăzi urmele gloanțelor din timpul războiului Crimeei (1853-1856) însă, de-a lungul istoriei, de câte ori a fost atacată, n-a căzut. Pentru locuitorii Odesei, fie că sunt ucraineni, fie că sunt ruși, statuia nu este doar o bucată de bronz, un element de decor, o simplă statuie fără viață. Este un simbol identitar, monumentul icon al orașului-port Odesa. De ce țin atât de mult locuitorii Odesei la o statuie și fac tot ce le stă în putință să nu fie distrusă, mai jos.

Odesa, un oraș cosmopolit, prosper, portul în care ajungeau mărfurile europene și asiatice

Odesa era, până vara trecută, destinația estivală preferată a ucrainenilor, a moldovenilor, a rușilor, a tuturor cetățenilor lumii libere. Un oraș vechi cu o arhitectură impresionantă, situat pe malul Marii Negre. A fost locuit de ruși, ucraineni, ruteni, bulgari, evrei, germani, armeni și de români moldoveni, de altfel ei au în oraș o întreagă zonă numită Moldoveanca. Clădirile istorice valoroase au fost ridicate în secolul al XIX-lea și îmbină stilurile de arhitectură Art Nouveau, Renascentist și Clasic. Statuia Ducelui de Richelieu a rămas un simbol cu care locuitorii orașului se identifică, Ducele fiind cel care a visat să transforme Odesa într-un mic Paris la malul mării.

odesa, de, craciun, 2021
Strada Deribasovskaya din Odesa in timpul sărbatorilor de iarnă, 2021. Foto credit Britannica.com.
odesa, razboi
Strada Deribasovskaya din Odesa două luni mai tirziu, martie 2022. Foto credit Twitter #Odessa.

Nu știu ce fel de ticălos ai putea fi pentru a apăsa pe buton să bombardezi Odesa”

De când a început invazia rusă orașul trăiește în tensiune, sirenele sună mereu și au fost explozii. Au apărut informații că Odesa ar putea să fie atacată dinspre mare. 7 nave de lupta rusești, dintre care patru de desant maritim și trei purtătoare de rachete, așteaptă în largul marii poziționate pentru atac. Primarul orașului, Gennadi Trukhanov, a declarat: „Nu știu ce fel de ticălos ai putea fi pentru a apăsa pe buton să bombardezi Odesa”, potrivit The Guardian, iar Președintele Volodimir Zelenski a avertizat că forțele ruse se pregătesc să bombardeze orașul, al treilea cel mai mare oraș al Ucrainei.

odesa,monument, razboi
Statuia Ducelui de Richelieu a fost acoperita cu saci de nisip. Foto credit Twitter #Odessa.
ducele de bronz, odesa, razboi
Statuia Ducelui de Richelieu a fost acoperita cu saci de nisip. Foto credit Twitter #Odessa.

Întotdeauna rușii au avut parte numai de căldură la Odesa. Doar de sinceritate. Și acum? Bombe la Odesa? Va fi crimă de război”

Se pregătesc să bombardeze Odesa. Odesa! Întotdeauna au avut parte numai de căldură la Odesa. Doar de sinceritate. Și acum? Bombe la Odesa? Artilerie împotriva orașului? Rachete împotriva Odesei? Va fi crimă de război. Va fi o crimă istorică”, a spus Volodimir Zelenski într-un mesaj televizat.

În așteptarea a tot ce poate fi mai rău, locuitorii Odesei sunt gata să-și apere monumentele, cladiririle istorice, cultura, viața și libertatea. Monumentul Ducelui de Richelieu a fost înfășurat în saci de nisip. Statuia a fost ridicată pe Bulevardul Primorski în anul 1828, iar autorul ei este Ivan Petrovich Martos, un sculptor faimos în Rusia pentru monumentele sale din Moscova.

artisti, in fata, opera din, odesa
Artistii Operei din Odesa sunt gata sa-si apere orasul. Foto credit Twitter#Odessa.
Primul refugiat din Odesa a fost Ducele de Richelieu, el a fugit în Rusia în timpul Revoluției franceze

Ducelele Arman Emmanuel du Plessis de Richelieu, descendent al vestitului cardinal Richelieu, a fost un aristocrat francez care a condus Odesa între anii 1803-1814. Cum a ajuns în franțuz pe malul mării Negre? În timpul Revoluției franceze, Ducele a fost nevoit să fugă din Paris. S-a refugiat în Rusia, a luptat de partea rușilor împotriva turcilor în Războiul Crimeei și devenit vestit în bătălia de la Ismael. În cei 11 ani în care a administrat Odesa, Ducele de Richelieu a făcut reforme, a obținut beneficii fiscale pentru oraș, a înlesnit deschiderea reprezentanțelor comerciale străine, a adus prosperitate locuitorilor Odesei. În timpul Ducelui de Bronz au fost înființate primele școli și muzee, s-au tăiat străzi și au apărut primele clădiri impunătoare, Ducele dorindu-și să facă din Odesa un oraș mai frumos decât Parisul în care s-a născut.

monument, odesa
Locuitorii Odesei isi protejeaza Ducele de Bronz. Foto credit Twitter#Odessa.

 

odesa, monument
Locuitorii Odesei isi protejeaza Ducele de Bronz. Foto credit Twitter#Odessa.
baner, odesa
Banner in Odesa, foto credit Twitter#Odessa.
Ducele de Bronz, primul Guvernator-Primar care a dezvoltat orașul

Statuia Ducelui de Richelieu este realizată din bronz și îl reprezintă în timp ce se uită spre mare cu un sul în mână, act care conține legile orașului. Ducele poartă o cunună de lauri, este înfățișat ca un senator roman îmbrăcat în togă, iar între faldurile ei ține o sabie scurtă romană. Baza monumentului este decorată cu basoreliefuri care înfățișează alegoric Agricultura, Justiția și Comerțul, noțiuni în care Ducele de Bronz a excelat. Drept simbol al comețului este înfățișată imaginea zeului Hermes care ține în mîână un sac cu bani. Legenda spune că cine atinge punga va avea parte de bogăție și de succes toata viața.

opera de arta, odesa
artista Irina Potapenko din Odesa a realizat o lucrare în care Ducele spune: „Russian warship, you know where to go”
Ducele de Richelieu, într-o lucrare artistică: „Russian warship, you know where to go”

Zilele trecute, artista Irina Potapenko din Odesa a realizat o lucrare în care Ducele spune: „Russian warship, you know where to go”. Dacă, Doamne ferește, Bucureștiul ar fi în primejdie, oare ce statuie ne-am grăbi să protejăm? Ce statuie am pune rapid, rapid, la adăpost? Poate că n-avem, dar asta nu înseamnă că nu avem ce apăra.

 

Cookies