La Noaptea Muzeelor, poți să comentezi de unul singur meciuri la Muzeul Fotbalului din Centrul Vechi. “Turiștii străini vin și strigă: Goool”

12 mai 2023
238 afișări
La Noaptea Muzeelor, poți să comentezi de unul singur meciuri la Muzeul Fotbalului din Centrul Vechi. “Turiștii străini vin și strigă: Goool”
La Noaptea Muzeelor poți să comentezi de unul singur meciuri la Muzeul Fotbalului din Centrul Vechi, unic în România și Europa de Est. “Turiștii străini vin și strigă: Goool”. Foto credit: Muzeul Fotbalului.

Football Museum Bucharest / Muzeul Fotbalului este primul muzeu din România și Europa de Est dedicat sportului-rege, construit într-o zonă efervescentă a Capitalei: inima Bucureștiului, Centrul Vechi.

“Încă de la început ne-am orientat către Centrul Vechi, tocmai din dorința de a contribui la dezvoltarea unei zone-cheie a Bucureștiului, atât pentru turiștii străini, cât și pentru cei români”, spune Tiziana Gagiu, director adjunct Muzeul Fotbalului. Interviul, mai jos.

muzeul fotbalului
Muzeul Fotbalului din Centrul Vechi. Foto credit: Muzeul Fotbalului.

În toată clădirea de patrimoniu, restaurată, există nu mai puțin de 50m2 de ecrane LED. La ea se adaugă o clădire nouă, finalizată în anul 2022”

Tiziana Gagiu, director adj. Muzeul Fotbalului: ”Muzeul Fotbalului a fost deschis la sfârșitului anului trecut într-o clădire de patrimoniu din centrul istoric, veche de peste o sută de ani. A fost un challenge în sine să păstrăm din elementele vintage ale unui loc plin de istorie, dar și să transformăm locul într-un muzeu modern, conform standardelor europene. A fost, într-adevăr, un proces laborios, dar am reușit să îmbinăm toate elementele, fără să scăpăm din vedere nota modernă: în toată clădirea avem nu mai puțin de 50m2 de ecrane LED. La asta se adaugă o clădire nouă, finalizată în 2022, în total Muzeul Fotbalului desfășurându-se în 1500mp pe 8 niveluri”.

Muzeul Fotbalului din Centrul Vechi. Foto credit: Muzeul Fotbalului.
Muzeul Fotbalului din Centrul Vechi. Foto credit: Muzeul Fotbalului.

Avem o instalație digitală unică în Europa de Est în formă de minge de fotbal cu diametru de 2m, care oferă o imagine în spațiu”

B365.ro: O clădire impresionantă dedicată sportului Rege. Ce descoperă turiștii acolo?

Tiziana Gagiu: Avem o zona de hospitality, și mă refer aici la bistro, fan-shop și cafenea, aflate permanent la dispoziția vizitatorilor. Zona expozițională este alcătuită din colecțiile românești și cele internaționale, unde fanii fotbalului interacționează cu o colecție impresionantă de articole de valoare ale jucătorilor străini care au scris istorie sau ale jucătorilor români faimoși. Zona de interactivitate este dotată cu diverse instalații digitale, de exemplu avem o instalație digitală unică în Europa de Est în formă de minge de fotbal (diametru 2m) ca să aveți o imagine în spațiu, realizată la comandă, dar și multe alte lucruri pentru vizitatorii mici și mari. Plus o zonă dedicată evenimentelor private.

Muzeul Fotbalului din Centrul Vechi. Foto credit: Muzeul Fotbalului.
Ne propunem că Football Museum Bucharest să devină un hub pentru cei care împărtășesc pasiunea pentru sportul rege”

Tiziana Gagiu: Pe lângă experiența oferită de zona expozițională, la Football Museum, oamenii vor găsi mereu ceva de făcut: vizionări de meciuri în bistro, evenimente dedicate comunității de e-sports, degustări cu chefi cunoscuți, expoziții pop-up ale unor celebrități din fotbal, și nu numai, evenimente tematice, de business sau culturale. Ne propunem ca Football Museum Bucharest să devină un hub pentru cei care împărtășesc pasiunea pentru acest sport, de la iubitorii de fotbal la jucători, colecționari până la comunitățile de e-sports.

Tiziana Gagiu: „Când eram mai mică am practicat mai multe sporturi, apoi am rămas la tenis de câmp, sport în care am făcut performanță timp de 12 ani”. Foto credit: Tiziana Gagiu.
Bunicul meu, Constantin Gagiu, a fost portar la Stiința Craiova în sezonul de glorie 1963-1964, iar pasiunea lui pentru sport s-a transmis din generație în generație”

B365.ro: Cum a venit ideea unui Muzeu al Fotbalului în Centrul Vechi?

Tiziana Gagiu: Ideea a apărut într-un mod pragmatic combinat cu pasiunea colegilor mei și a mea pentru sport, și mai ales pentru sportul-rege. Statisticile ne arată că fotbalul este cel mai iubit sport din lume. Proiectul a fost și o oportunitate de business, pentru că în Europa de Est nu există niciun muzeu al fotbalului.

B365.ro: Tu ce legătură ai cu sportul?

Tiziana Gagiu: Este o pasiune moștenită din familie. Bunicul meu, Constantin Gagiu, a fost portar la Stiința Craiova, în sezonul de glorie 1963-1964, când echipa a promovat în grupa A. Apoi, tata, unchiul și vărul meu l-au urmat în acest sport extraordinar. Pasiunea bunicului meu s-a transmis din generație în generație. Când eram mai mică am practicat mai multe sporturi, apoi am rămas la tenis de câmp, sport în care am făcut performanță timp de 12 ani. În continuare fac sport, dar nu de performanță.

„Bunicul meu, Constantin Gagiu, a fost portar la Stiința Craiova, în sezonul de glorie 1963-1964, când echipa a promovat în grupa A”. Foto credit: Arhiva familiei Gagiu.
„Bunicul meu, Constantin Gagiu, a fost portar la Stiința Craiova, în sezonul de glorie 1963-1964, când echipa a promovat în grupa A”. Foto credit: Arhiva familiei Gagiu.
„Bunicul meu, Constantin Gagiu, a fost portar la Stiința Craiova, în sezonul de glorie 1963-1964, când echipa a promovat în grupa A”.
Foto credit: Muzeul Fotbalului.
Foto credit: Muzeul Fotbalului.
Vin în special turiști străini la Muzeul Fotbalului, ne găsesc pe tripAdvisor în top 5 muzee/lucruri de făcut în București”

B365.ro: Au venit turiștii străini să vadă meciuri la voi la Muzeu? Cum e atmosfera?

Tiziana Gagiu: Au venit chiar pe perioada Campionatului Mondial de Fotbal, restaurantul a funcționat și era o atmosferă senzațională; turiștii străini se ridicau în picioare, cântau imnurile. Am reușit să recreem o atmosferă foarte vie, nu ne așteptam să fie atât de bine primită de către public. Turiștii străini, în special, ne găsesc pe tripAdvisor pentru că suntem în top 5 muzee / lucruri de făcut în București, și toată lumea rămâne foarte impresionată de ce găsește aici.

Foto credit: Muzeul Fotbalului.
Avem cabina comentatorului unde oamenii intră, selectează un meci, își pun căștile și încep să comenteze”

Tiziana Gagiu: Muzeul este împărțit în spații expoziționale unde oamenii pot vedea colecțiile românești și cele internaționale și mai avem zone de interactivitate combinate cu spații expoziționale. Practic, de la un punct încolo, în clădire vizitatorii  nu descoperă doar amintiri din domeniul fotbalului, ci încep să-și creeze amintiri prin propriile interacțiuni. De exemplu, avem cabina comentatorului unde oamenii intră, selectează un meci, își pun căștile și încep să comenteze. Este foarte interesant, pentru că vezi niște jucători pe teren, cu numere pe spate, dar nu le știi numele, nu le știi backgroundul și, practic, atunci realizezi cât de dificil este să comentezi un meci de fotbal.

Foto credit: Muzeul Fotbalului.

B365.ro: Pare foarte amuzant. Și fac asta împreună cu prietenii sau comentează de unii singuri?

Tiziana Gagiu: Se distrează împreună cu prietenii, unii intră și pur și simplu strigă: Gooool. Trebuie să vii să încerci, ca să vezi cât este de amuzant.

B365.ro: Ce este cu acea instalație digitală unică?

Tiziana Gagiu: Este o minge de fotbal cu diametru de 2 metri, realizată la comandă. În momentul de față avem proiectată evoluția mingii de fotbal de la campionatul mondial din 1930 până în prezent, vezi mingea de atunci, iar apoi te uiți la momente importante din acel campionat.

Foto credit: Muzeul Fotbalului.
Puteți admira tricourile lui Maradona, Ronaldo, Hagi, Gică Popescu și tricoul pătat de sânge al lui Dobrin; a avut un accident pe teren”

B365.ro: Cum ați alcătuit colecția? Care sunt cele mai importante artefacte, cele mai de preț?

Tiziana Gagiu: Multe exponate sunt încărcate de povești uimitoare care nu țin neapărat de valoarea lor financiară. Vrem să schimbăm colecțiile o dată la trei luni, în momentul de față încă nu am schimbat colecția, doar am adus mai multe lucruri față de câte aveam la 1 noiembrie 2022, data lansării Muzeului Fotbalului. Acum, oamenii pot vedea tricoul purtat de Maradona în sezonul 1983-1984, când a fost la F. C Barcelona, pot să admire tricourile purtate de Paolo Maldini, Ronaldo, artefacte de la F. C Barcelona și F. C Madrid, dar avem și exponate românești. Avem lucruri de la Hagi, Gică Popescu, Dobrin. Tricoul lui Dobrin este foarte interesant pentru că într-un meci acesta și-a spart capul și petele de sânge încă se văd pe tricou. Sunt tricouri încărcate de istorie care spun o poveste.

Foto credit: Muzeul Fotbalului.
Era război în Haiti și, pentru o zi, războiul s-a oprit datorită fotbalului. Avem tricoul purtat de Ronaldo în acea zi”

Tiziana Gagiu: Tricoul meu preferat este cel purtat de Ronaldo într-un meci din Haiti. Era război și pentru o zi războiul s-a oprit datorită fotbalului. Brazilia a fost invitată în Haiti la un meci amical și pentru aceasta s-a oprit războiul. Îl avem pe Ronaldo care declara că acela a fost unul dintre cele mai emoționante momente din cariera lui, atunci a realizat ce impact poate să aibă fotbalul într-o comunitate.

Foto credit: Muzeul Fotbalului.
Centrul Vechi mai are multe de oferit. Prin propria noastră contribuție putem schimba Centrul Vechi într-un hub cultural”

B365.ro: Crezi că genul acesta de initțiative schimbă atmosfera din Centrul Vechi?

Tiziana Gagiu: Eu sunt sigură că da. Dacă am contribui fiecare dintre noi puțin câte puțin, în timp imaginea Centrului Vechi poate să fie și mai bună. În fond, Centrul Vechi mai are multe de oferit. Paleta nostra de entertainment, la nivel de București și de țară, mai are loc de îmbunătățiri și ușor, ușor prin propria noastră contribuție putem transforma Centrul Vechi într-un hub cultural”.

Foto credit: Muzeul Fotbalului.

 

Cookies