La „Noaptea Muzeelor”, la Observatorul Astronomic ne așteaptă super luneta Amiralului Vasile Urseanu, omul care-a deschis ochii bucureștenilor către stele

13 mai 2022
2760 afișări
La
La "Noaptea Muzeelor", la Observatorul Astronomic ne așteaptă super luneta Amiralului Vasile Urseanu, omul care-a deschis ochii bucureștenilor către stele

Eroul meu absolut de la Noaptea Muzeelor este Amiralul Vasile Urseanu, navigatorul pasionat de astronomie, primul care le-a arătat bucureștenilor Luna de aproape, inelele lui Saturn, constelațiile văzute ca-n palmă. După ce-a străbătut mările și oceanele lumii, Amiralul Vasile Urseanu și-a construit o casă în București în formă de yaht, cu o cupolă magică de pe care oricine să admire tainele Universului. Sâmbătă spre duminică, 14/15 mai 2022, la Noaptea Muzeelor, locul meu preferat rămâne Observatorul Astronomic din București.

Se întâmpla la începutul secolului XX, într-o casă din mijlocul Bucureștiului, pe fostul Bulevard al Colței, fosta Ana Ipătescu, astăzi Bulevardul Lascăr Catargiu. Un bătrân cu barbă albă, îmbrăcat în uniformă de amiral, se uita cu luneta lui Zeiss, adusă special din Germania, la stelele pe care și noi le-am privit măcar o dată în viață, cu uimire și nedumerire. Mii și mii de puncte strălucitoare pe cer, unele cu lumina mai slabă, altele arzătoare. Stele verzi, imense sfere de gaz extrem de fierbinte care emit energie. Unele mai aproape de noi, altele îndepărtate, stele care se nasc, stele care mor încet sau violent, stele cu inele și planete, stele în formare. Mister din care și noi facem parte.

observatorul, astronomic, bucuresti
Casa Amiralului Vasile Urseanu la inceput de secol XX. Clădirea Observatorului Astronomic a fost construita in formă de navă.
observatorul, astronomic, bucuresti
Observatorul Astronomic „Vasile Urseanu” din Bucuresti. Foto credit Observatorul Astronomic.
stele, observatorul, astronomic
Un bătrân cu barbă albă, îmbrăcat în uniformă de amiral, se uita cu luneta lui Zeiss, adusă special din Germania, la stelele pe care și noi le-am privit măcar o dată în viață, cu uimire și nedumerire. Foto credit Observatorul Astronomic Bucuresti.

Observatorul Astronomic din București, opera unui singur om vizionar

Omul căruia îi datorăm Observatorul Astronomic din București a avut o viață excepțională. Și o misiune pe măsura ei: să aducă la București instrumentele cu care oricine să privească mai de aproape cerul înstelat. Vasile Urseanu (1848-1926) a fost mai întâi de toate marinar, lup de mare, comandant de navă, cum astăzi nu mai avem. După ce a absolvit Școala Militară de Infanterie din București a fost repartizat în Corpul Flotilei Române. A studiat la Școala Navală din Brest, s-a îmbarcat pe nava-școală Jean Bart a marinei franceze și a navigat departe, departe, prin toata lumea, a ajuns pe insula Sfânta Elena, la Capul Bunei Speranțe și în portul Rio de Janeiro. Ce rău imi pare că nu și-a scris memoriile. Câte am fi aflat, ce bucuroși ar fi copiii să cunoască un astfel de supererou.

amiral, vasile, urseanu
Vasile Urseanu (1848-1926) a fost mai întâi de toate marinar, lup de mare, comandant de nava, cum astăzi nu mai avem. Foto credit Observatorul Astronomic Bucuresti.

Amiralul Vasile Urseanu, supererou, marinar temerar pasionat de descifrarea aștrilor

Vasile Urseanu a comandat nava “Ștefan cel Mare” până în preajma izbucnirii Războiului de Independența. A fost decorat de Regele Carol I cu ordinul Steaua României de Război, Crucea Trecerea Dunării și cu Medalia Apărătorii Independenței. A organizat Marina Civilă Română, a supravegheat lucrările de construcție a unor nave de război comandate de guvernul României la Șantierul Naval Thames Iron Works din Londra, printre care și celebrul Bric Mircea, prima navă-școală din țară. Amiralul Vasile Urseanu a condus flota română de război compusă din navele Mircea, Fulgerul, Grivița, Rahova, Opanez, Smârdan și trei șalupe de poliție Poterașul, Grănicerul și Sentinela, care protejau navigația pe Dunăre. Și în tot acest timp, în călătoriile sale peste mări și țări, a studiat aștrii cu ocheanul.

amiral, vasile, urseanu
Dupa moartea Amiralului, soția sa a inaugurat in clădire Pinacoteca Bucurestiului., locul cu cele mai valoroase picturi. Foto credit Observatorul Astronomic Bucuresti.
observator, astronomic
Observatorul Astronomic a fost restaurat si consolidat. Foto credit Observatorul Astronomic Bucuresti.
observatorul, astronomic
Observatorul Astronomic a fost restaurat si consolidat. Foto credit Observatorul Astronomic Bucuresti.

Marina nu se face numai pe apă; observațiile asupra cerului trebuiesc făcute și pe uscat”

În anul 1908 a fost ales Președinte al Societății Astronomice Române și, din banii lui, a construit în mijlocul Bucureștiului o casă în formă de vas, potrivită pentru studierea misterelor cerești. “Marina nu se face numai pe apă. Observațiile asupra cerului trebuiesc făcute și pe uscat. Studiul astrelor a devenit o a doua mea pasiune, după Marină. După cum vedeți, mi-am construit casa în formă de yaht, cu cupolă de observator, ca în același timp, când fac observații cu luneta pe bolta cerească să am senzația că plutesc pe mare”, mărturisea Amiralul Vasile Urseanu.

luneta, observator, astronomic
Luneta Amiralului Vasile Urseanu a fost funcțională până în anul 2014 și a fost folosită pentru observarea eclipselor de Lună și de Soare. Foto credit Observatorul Astronomic.

Luneta a fost instalată în anul 1910; Amiralul Vasile Urseanu a montat pe ea un cronograf, instrument pentru observarea coroanei solare în afara eclipselor”

Parcă-l văd și acum cum scruta cerul în uniforma sa impecabilă pe care o îmbrăca și în zilele de sărbătoare și în plimbările la Șosea cu soția sa”, mărturisea Spiridon Popescu, mecanicul care l-a ajutat să instaleze pe cupola casei sale luneta ecuatorială Zeiss, comandată special din Germania. Luneta de pe cupola de 5 metri a fost așezată în montură ecuatorială și sistem de orologerie mecanică. Amiralul Vasile Urseanu a montat pe lunetă un cronograf, instrument pentru observarea coroanei solare în afară eclipselor, și o cameră fotografică. Instrumentul care a uimit Bucureștiul avea distanța focală a refractorului de 2695 mm, iar la vremea în care a fost instalat era al doilea ca mărime din țară, după luneta lui Costache Negri de la Iași, adusă în România în anul 1823. Pe lângă Lunetă, Amiralul Vasile Urseanu a montat și o trusă de oculare care sunt folosite și în prezent pentru observarea Lunii. Vestita Lunetă este exponat de muzeu acum.

luneta, obervatorul, astronomic
Luneta Amiralului Vasile Urseanu a fost funcțională până în anul 2014 și a fost folosită pentru observarea eclipselor de Lună și de Soare. Foto credit Observatorul Astronomic.
În timpul primului război mondial, Amiralul Vasile Urseanu a ascuns luneta în pivniță, ca să nu o fure soldații germani

Instalarea lunetei în cupola casei sale s-a făcut în prezența Amiralului Vasile Urseanu, el aducând un aport esențial prin traducerea din limba germană a întregii descrieri a lunetei. Luneta a fost montată în cupola de observație înaintea primului război mondial, dar din precauție pentru a nu fi luată de nemți, Amiralul a demontat-o și a ascuns-o în pivniță. (..) Am privit ore întregi Luna, Inelul lui Saturn și, rând pe rând, celelalte planete”, Spiridon Popescu într-un articol publicat în revista Andromeda. Erau vremuri în care mulți nu aveau nici ochelari, darmite ochean pentru stele. Luneta Amiralului Vasile Urseanu a fost funcțională până în anul 2014 și a fost folosită pentru observarea eclipselor de Lună și de Soare. În anul 2016 a fost restaurată clădirea Observatorului Astronomic și a fost montat în cupola Amiralului un refractor de 400 mm și multe alte telescoape moderne, de ultimă generație.

saturn, observatorul, astronomic
Planeta Saturn cu inelele sale. Foto credit NASA.
Sâmbătă noaptea se anunță cer senin și înstelat deasupra Bucureștiului

În noaptea de sâmbătă spre duminică, 14/15 mai 2022, cele mai importante muzee și entități culturale din București și din marile orașe ale țării sunt deschise la Noaptea Muzeelor. Atunci se deschide și Cerul la Observatorul Astronomic, și poate că Amiralul ne vede și ne face cu mâna. Sau măcar extratereștrii poate că bagă de seamă că îi privim și ne dau un semn. Să fim vigilenți, cerul se anunță a fi senin deasupra Bucureștiul sâmbătă noaptea. Poate ajungeți și la Mărțisor, casa lui Tudor Arghezi, de ce ar fi o idee bună am scris aici.

Cookies