La “Noaptea muzeelor” din București, să vedeți ziua “Mărțișorul” lui Tudor Arghezi, poetul care și-a făcut o casă cu livadă de cireși, după chipul și asemănarea sa

12 mai 2022
4410 Afișari
La “Noaptea muzeelor” din București, să vedeți ziua “Mărțișorul” lui Tudor Arghezi, poetul care și-a făcut o casă cu livadă de cireși, după chipul și asemănarea sa
La “Noaptea muzeelor” din București să vedeți ziua “Mărțișorul” lui Tudor Arghezi, poetul care și-a făcut o casă după chipul și asemănarea sa

În noaptea de sâmbătă spre duminică, 14-15 mai 2022, cele mai importante muzee și entități culturale din București și din marile orașe ale țării sunt deschise. Bine, bine, toate ne așteaptă, dar cum faci să te împărți între ele? Că noaptea e scurtă, iar muzeele sunt multe și răspândite prin tot orașul. De aceea, de azi și până sâmbătă, B365.ro vă oferă o scurtă îndrumare pentru țintele pe care ar fi tare să nu le ratați. Sunt destinații-inspirații cu care nu ai cum să dai greș, un fel de hartă a comorilor, accesibilă tuturor. Astăzi, despre Casa Mărțișor, loc de verdeață și lumină pentru poetul Tudor Arghezi, cu prisacă și livadă cu cireși înfloriți.

tudor, arghezi, martisor
Tudor Arghezi si Paraschiva lui la Mărtisor. Foto credit Muzeul Literaturii Române.

Vrei să vezi și unde se pomăda Costache Șuțu în Palatul său aristocratic, dar și Muzeul Micul Paris. Vrei și Muzeul Școlii de Arhitectură, și Casa Theodor Aman, și Observatorul Astronomic, și Muzeul de Artă Contemporană. Vrei să bifezi cât mai multe, cât mai repede, într-o călătorie în galop prin muzee, de altfel mai mult pustii în restul anului. Ca atunci când ne ducem în străinătate și vrem să cuprindem în două zile un oraș care, cel mult, poate fi înțeles și descifrat în două luni. Ei bine, știi că nu se poate; nu suntem chiar zombie care se trezesc într-o singură noapte pe an, pătrunși brusc de adânci simțăminte culturale.

martisor, arghezi, tudor
Casa pe care și-a făcut-o Tudor Arghezi după chipul și asemănarea sa: “Mai punea ăla o cărămidă, mai scriam și eu un vers”. Foto credit MMB.

Tudor Arghezi: “Mai punea ăla o cărămidă, mai scriam și eu un vers”.

Eu zic s-o luăm încet, încetișor și înainte să vină înserarea și să se năpustească bucureștenii ca să apuce ceva din tortul artelor frumoase, să mergem la Casa Mărțișor. Să mergem ziua cu copilașii, dacă aveți, că se deschide memoriala fix la ora 12.00. În lumina clară a unei zile de mai o să puteți admira prisaca, grădina, florile, cireșii și, mai ales, casa pe care și-a făcut-o Tudor Arghezi după chipul și asemănarea sa: “Mai punea ăla o cărămidă, mai scriam și eu un vers”.

Tudor, arghezi, martisor
Bucureștean get-beget, Tudor Arghezi a călătorit mult înainte să se așeze la casa lui, pe care a gândit-o practic. Foto credit Muzeul Literaturii Române.

Tudor Arghezi și-a dorit ceea ce mulți am vrea să avem în București: o casă pe pământ, cu fântână și cireși

Poet fantastic de talentat, nume controversat, cu harul pamfletului ucigător – care de la el încoace nu a mai fost egalat – supărat pe toate regimurile politice din ultima peste o sută de ani, iar ele la fel de supărate pe el, probabil că Tudor Arghezi ar fi fost un foarte bun primar. Bucureștean get-beget, Tudor Arghezi a călătorit mult înainte să se așeze la casa lui, pe care a gândit-o practic. Și-a dorit ceea ce mulți am vrea să avem în București: o casă pe pământ, cu fântână și cireși. Cu căsuță pentru Zdreanță și copilași ca Mitzura și Baruțu, care să se joace în grădină cât e ziua de lungă, cu pisoi, poezie, tihnă, pace, spații deschise, libertate.

martisor, tudor, arghezi
Mărtisor in luna mai. Foto credit MMB.

Tudor Arghezi a cumpărat o bucată de tarla lângă închisoarea Văcărești, în caz că vrea orânduirea să-l închidă pentru că scrie pamflete obraznice

Așa se face că Tudor Arghezi a cumpărat în anul 1926 o bucată de pământ pe dealul Piscu, pe cealaltă parte a Căii Văcărești, lângă Penitenciar, ca să poată veni Paraschiva lui cu “ciorbă caldă” în caz că-l saltă iar orânduirea din cauză că a mai scris ceva otrăvit împotrivă-i. Toată povestea este descrisă foarte frumos de Dorothea Nicolescu, muzeograf al Casei Memoriale Tudor Arghezi în cartea “Oameni la lucru în casele lor”, Editori Ștefan Ghenciulescu, Dorothee Hasnaș, 2021, Editura Universitară Ion Mincu. O să vă inspire dacă puneți mâna pe ea.

Martisor, tudor, arghezi
Martisor in luna mai, Foto credit MMB.
Mărțișor”, un vis cu cireși de luna mai și iunie, cu gutui, fântână și prisacă

Așa că Tudor Arghezi, pus pe treabă, plantează la Mărțișor cireși de luna mai și de iunie, plus gutui. În anul 1928 se apucă de ridicarea casei, iar o vreme trăiește din vânzarea cireșelor. La început a ridicat o căsuță din lut și o fântână. A fost primul din mahalaua Văcăreștilor care a avut lumină electrică și tot primul care și-a săpat puț cu tuburi de beton și roată cu cablu. De ce ar fi fost Tudor Arghezi un bun primar?

Tudor, arghezi, martisor
Tudor Arghezi si fiica sa, Mitzura. Foto credit Muzeul Literaturii Române.
Tudor Arghezi a adus curentul electric în mahala, telefonul și radioul în jurul căruia oamenii se adunau sâmbăta și duminica”

Arghezi a fost ales delegat de mahala înscris în registrele Primăriei III Albastru, a pornit ofensiva împotriva nepăsării administrative și a reușit să facă o serie de lucruri mai mari sau mai mici, dar toate importante pentru dezvoltarea cartierului. El aviza cereri ale vecinilor, scria recomandări, confirma fapte, făcea referate, atrăgea atenția în presă asupra unor probleme, a intervenit pentru pietruirea câtorva străzi, a adus curentul electric, telefonul, radioul în jurul căruia oamenii se adunau sâmbăta și duminica pe lângă casa lui în construcție – este vorba despre un aparat american Atwatter-Kent-Radio- astăzi expus în Casa memorială”, Dorothea Nicolescu, în cartea “Oameni la lucru în casele lor”, Editura Universitară Ion Mincu.

martisor, arghezi, tudor
Mormântul lui Zdreanță cel cu ochii de faianță. Foto credit MMB.
Tudor Arghezi a angajat un arhitect pentru casă, dar nu s-a ținut de planuri; cum mai câștiga un ban, cum mai făcea o cameră

12 ani a durat construcția Casei Mărțișor și la ea au lucrat 12 echipe de meșteri. Pentru proiect a și angajat un arhitect renumit, pe George Matei Cantacuzino, numai că nu s-a ținut de planuri. Baruțu, fiul său, avea să spună: “Tata mai scria câte o carte și mai ridica câte o cameră, un balcon”. Încă din timpul vieții, Arghezi a avut grijă să doneze clădirea statului ca să devină muzeu. A pus o singură condiție: să fie îngropat în curtea casei, el și toată familia. O să le vedeți crucile sub umbra celui mai bătrân nuc, primul pom plantat de el, Paraschiva și copii. “Pentru mine, Mărțișorul e un lucru de neuitat. Cred că acolo mi s-a plămădit cerneala și mi-a înviat oarecum condeiul”.

Mărțișor, casa lui Tudor Arghezi, o călătorie în trecut

Casa lui Arghezi a devenit muzeu în anul1974 și este clasată ca monument istoric, cod B-II-m-B-1974. Este deschisă în fiecare zi în timpul anului școlar, 15 sept-15 iunie, mai puțin lunea. Dacă vreți să aveți parte de o călătorie în timp, casa lui Tudor Arghezi este Mărțișorul care o să vă aducă bucurie de Noaptea Muzeelor.

ARGHEZI, MARTISOR
Tudor Arghezi si Mitzura. Foto credit Muzeul Literaturii Române.
Noaptea Muzeelor, eveniment național la care participă peste 170 de muzee și entități culturale

Cea de-a XVIII-a ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor 2022 are loc pe 14 mai și se întâmplă la nivel național. Participă peste 170 de muzee și case memoriale, galeriii și grădini de artă, institute și centre culturale, rezidențe, saloane și studiori creative, spații ale memoriei, castele, palate, cetăți, mori, teatre, universități, cinematografe, biblioteci, primării și case ale experimentelor din toată țara. Casa Memorială Tudor Arghezi vă așteaptă pe strada Mărțișor, nr 26, sector 5, între orele 12-24. Veți fi însoțiți de povești spuse chiar de Tudor Arghezi, câteva gânduri și poezii semnate de el și redate pe banda de magnetofon.

Miine vă spunem povestea ieșită din comun a marinarului vizionar care și-a facut o casă în formă de corabie, o navă de pe care să vadă cerul în mijlocul Bucureștiului, Casa Amiral Vasile Urseanu, Observatorul Astronomic.

Cookies