BAZAR

La noapte se schimbă ora, se trece la ORA DE VARĂ 2014. Cum se dă ceasul și când

Se schimbă ora, se trece la ORA DE VARĂ 2014. Cum se dă ceasul – La noapte vom da ceasurile înainte, astfel încât ora trei va deveni ora patru și vom dormi mai puțin. Ziua de duminică, 30 martie, va fi cea mai scurtă din an și va avea doar 23 de ore, ca urmare. 

ORA DE VARĂ 2014. După ce ceasurile vor fi date înainte cu o oră, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (numit impropriu şi GMT) va fi de trei ore.

Pe perioada lunilor de vară, când soarele răsare la ora 4.30 şi apune la ora 20.00, s-a recurs la această convenţie, aplicată în România din anul 1979, pentru folosirea optimă a luminii naturale şi reducerea iluminatului artificial.

Ce efecte negative are trecerea la ORA DE VARĂ asupra organismului:

– Ne perturba ceasul biologic. Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii din SUA, se pare ca organismul uman se adapteaza foarte greu la TRECEREA LA ORA DE VARA. Cele mai afectate persoane sunt cele care obisnuiesc sa se trezeasca foarte devreme dimineata.

– Creste riscul de infarct cu 10%. Trecerea la ORA DE VARA ne afecteaza sanatatea inimii. Cercetătorii englez scriu intr-un articol publicat in New England Journal of Medicine, ca aceasta schimbare creste riscul de infarct miocardic, in special in saptamana de dupa schimbarea orei.

– Creste rata sinuciderilor la barbati. Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii din Australia, s-a observat un risc crescut de tentative de sinucidere in randul barbatilor timp de cateva saptamani dupa trecerea la ORA DE VARĂ.

TRECEREA LA ORA DE VARĂ nu va afecta mersul trenurilor de călători, dar vor fi întârzieri pentru 70 de trenuri aflate în circulaţie între orele 3.00 şi 4.00 (ora de iarnă). Astfel, opt trenuri internaţionale, 31 InterRegio şi 31 Regio vor fi afectate de schimbarea de oră, a anunţat CFR Călători, potrivit Mediafax.

Trenurile de călători vor pleca din staţii după ora de iarnă până în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 3.00, care devine ora 4.00. După 4.00, trenurile vor pleca din staţii la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară.

SE SCHIMBĂ ORA – ORA DE VARĂ. Trenurile spre Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina şi Bulgaria vor circula normal, după orele trecute în mersul trenurilor, pentru că TRECEREA LA ORA DE VARĂ se face în aceeaşi zi şi în aceste state.

SE SCHIMBĂ ORA – ORA DE VARĂ. După ce ceasurile vor fi date înainte cu o oră, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (numit impropriu şi GMT) va fi de trei ore. Pe perioada lunilor de vară, când soarele răsare la ora 4.30 şi apune la ora 20.00, s-a recurs la această convenţie, aplicată în România din anul 1979, pentru folosirea optimă a luminii naturale şi reducerea iluminatului artificial.

SE SCHIMBĂ ORA – ORA DE VARĂ. În conformitate cu Convenţia fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus. Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, ce trece prin localitatea Greenwich, din Marea Britanie, în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 şi a Europei Orientale – ora fusului 2. România se află în fusul orar 2.

SE SCHIMBĂ ORA – ORA DE VARĂ


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button