La mulți ani, Toaletă Publică, oriunde te-ai ascunde de noi prin București!

20 nov. 2020
332 Afișari
La mulți ani, Toaletă Publică, oriunde te-ai ascunde de noi prin București!

19 noiembrie 2020. O zi de toamnă umedă în București. Astăzi celebrăm Ziua Mondială a Toaletei. Bineînțeles că celebrează cine vrea, cine poate și cine are. Ziua nevoilor primare, ziua necesităților, ziua corpului nostru atât de magnific alcătuit, încât nu poate funcționa sănătos dacă nu elimină ceva. București este capitala europeană cu o singură toaletă publică la zece mii de locuitori, arată un studiu realizat în luna iulie, 2020, de Asociația pentru Protecția Consumatorului, Infocons. În timp ce, la Berlin, de pildă, toaletele publice sunt adevărate monumente arhitectonice, unele de secol 19, adevărate altare dedicate igienei personale.

Bună ziua, copii! Să batem din palme cu putere și să învățăm astăzi lucruri noi. Ne aflăm în București și sărbătorim Ziua Mondială a Toaletei. Da, am spus corect: a toaletei, nu a toaletelor. Logic. Pentru că o toaletă avem în curtea școlii și pentru asta suntem vestiți în Europa. Și tot o toaletă publică la zece mii de locuitori avem în București. Pe hârtie, însă, sunt multe. Sute. Multe sute. Infocons le-a numărat și declară că totalul numericului de WC-uri publice din București este cu 155% mai mare în anul 2020 (există 562 toalete publice) comparativ cu anul 2018 când erau 220. Dar, pe măsură ce veți crește, veți ști că în România, ce veți vedea pe hârtie nu are întotdeauna legătură cu realitatea.

Pe internet însă, dacă le veți cauta, ca să știți exact la ce adresă să mergeți, veți vedea că sunt doar astea: Ecotoilets pe Buzești 61, una la Orășelul Copiilor, una pe Bulevardul Pache Protopopescu 126, una la Piața Unirii, încă una la Piața Muncii, una la Parcul Icoanei, încă una în Parcul Herăstrău și încă una pe Ștefan cel Mare. Câte rezultă, în total, copii? 562! Corect! Răspuns corect! 562 în cap!

Altfel spus: „două la Prefectură, două pe Piața 11 fevruarie, unul la școala de băieți, două la Prefectură, unul la Spital, două la catindrală, la Sfântul Niculae..” cum ar spune Ghiță Pristanda în ,,O scrisoare pierdută,,.

Mais, ou sont cele 562 de closete publice din București?

Ou sont, copii? Că, uitați, noi ne aflăm acum în față la Palatul Universul, pe strada Brezoianu. Și, ne trece. E frig, e ziua mondială a toaletei și ne trece. Dacă ne trece, știți că nu trebuie să ne abținem că ne îmbolnăvim. Dacă ne îmbolnăvim, nu putem să mergem la spital că e coronavirus, copii. În viață, este total greșit să vă abțineți, fie că e vorba despre lipsa toaletelor, fie că vorbim despre drepturile omului. Se supără rinichii și acumulează toxine, se blochează mușchii pelvieni, vezica urinară care nu poate să susțină mai mult de două căni pe zi, explodează. Deci, unde ne ducem să facem? Ce facem?

Restaurantele din zonă sunt semi-închise, că o rezolvam cumva. La Librăria Humanitas nu e frumos să cerem așa ceva că se supără domnul Liiceanu. Aia ecologică din Cișmigiu nici nu știu dacă merge, dacă e deschisă. Dar, știți ceva? Dacă nu găsiți WC, haideți, copii, aici pe stânga că știu eu o parcare pustie și secretă. Magică. Haideți că cele 552 de toalete bucureștene sunt tare departe și nu știu dacă ne descurcă în jungla asta de oraș.

Ați observat că atunci când sunteți agitați, stresați, fricoși, nervoși, când nu știți tema la școala online, ați observat că senzația de „vezică vrea să fie golită acum” devine presantă?

Fiți curajoși, nu vă abțineți de la nimic! Să fiți cuminți și sănătoși, copii, vă mulțumesc pentru atenție.

Vom termina lecția noastră dedicată acestei zile speciale cu câteva frumoase poesii din literatura universală, scrise de Alfred de Musset. Sunt în franceză, limba vorbită cândva în Micul Paris, București. 

Odă pentru budă. 1 și 2

Rendons gloire à nos vespasiennes / De faïence ou de porcelaine! / Que l’on soit riche ou bien fauché / Jamais de classe dans les WC / Pines de smicards ou de richards / Venez tous voir mon urinoir !

 Altfel zis:

Slavă closetelor noastre / Din porţelan sau din faianţă! / Bogat sau de-a dreptul falit / Pe un WC, stilul oricui dispare. / Sărăntocilor şi bogătaşilor, / Veniţi de-mi priviţi pisoarul!

Mai avem:

Vous qui venez ici / Dans une humble posture, / De vos flans alourdis / Déposer un fardeau, / Veuillez, quand vous aurez soulagé la nature / Et déposé dans l’urne un modeste cadeau, / Epancher de l’amphore un courant d’onde pure / Et, sur l’autel fumant poser en chapiteau / Ce couvercle arrondi dont l’austère jointure / Aux parfums indiscrets doit servir de tombeau

Tradus liber, sună cam așa:

Voi care veniţi aici / Cu o ţinută umilă, / Cu un gol ce v-apasă, / Să vă uşuraţi de povară / Binevoiţi, după ce veţi fi eliberat natura / Şi veţi fi lăsat în urnă un cadou modest, / Să revărsaţi din amforă, un val de undă pură / Şi, pe altarul fumegând, s-aşterneţi – ca pe-un cort – / Acest capac rotund, care-n sobrietatea sa / Şi prin parfumuri deloc delicate, să servească drept mormânt.

Teoretic, sunt aproape 600 de toalete publice în Bucujrești. Practic, e greu să le găsești.

Tema pentru acasă, lectură suplimentară

Până la lecția viitoare pe care o vom ține tot în frig și tot în aer liber din cauza de pandemie, aprofundați și comentați informațiile din studiul Infocons.

  • Cele mai multe toalete publice se află însubordinea Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București, cu un total de 114 toalete publice în subordine, respectiv 52% din total.Acestea sunt împărțite de asemenea în toalete ecologice (97) și toalete automate (17).
  • la polul opus se află Primăriile Sectoarelor 2 și 5, care au doar 3 toalete publice în subordine fiecare, respectiv 1% din totalul de toalete.
  • 37,5% din instituții nu au menționat programul de funcționare al toaletelor publice, respectiv 
Cookies